Pokaż wyniki od 1 do 10 z 95

Wątek: Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC

Mieszany widok

tomek.t
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Na dziś 1500 ale może np. na za miesiąc, dwa byłoby to koło 2000? A wtedy, gdyby udało Ci się wyrwać Canona 70-200/4, miałbyś cud, miód, malina. Jeśli taka perspektywa wchodzi w rachubę, to radziłbym poczekać i zacisnąć pasa
    Przeczytałem jeszcze parę rzeczy na forum i jestem głupszy niż przed...
    Może C EF 100-300 f/4,5-5,6 USM ??. Co do zakresu fotografowania to kiedyś były góry i widoczki ale było to kiedyś ... Potem jakieś 12 lat przerwy i moja Praktica się zestarzała i wszystko się zmieniało. Choć teraz też samemu obrabia się zdjęcia tyle że na komputerze a nie w łazience adoptowanej na ciemnię ... .
    I nie trzeba kupować negatywów na metry. Choć było prościej ale nie łatwo, wybór był łatwiejszy . Dlatego teraz mam problem co kupić.

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek.t Zobacz posta
    Przeczytałem jeszcze parę rzeczy na forum i jestem głupszy niż przed...
    Zdarza się, ale nie ma co sie przejmować potrzeba trochę czasu na zapoznanie się z nowościami. Najważniejsze jest żebyś sam wiedział czego chcesz.
    Może C EF 100-300 f/4,5-5,6 USM ??. Co do zakresu fotografowania to kiedyś były góry i widoczki ale było to kiedyś ... Potem jakieś 12 lat przerwy i moja Praktica się zestarzała i wszystko się zmieniało. Choć teraz też samemu obrabia się zdjęcia tyle że na komputerze a nie w łazience adoptowanej na ciemnię ... .
    I nie trzeba kupować negatywów na metry. Choć było prościej ale nie łatwo, wybór był łatwiejszy . Dlatego teraz mam problem co kupić.
    No jak do lanszaftów to raczej coś szerokiego a nie tele :smile: . A czy wybór był łatwiejszy??? Hmmm... raczej nie było wogóle wyboru i to powodowało, że decyzje o zakupie podejmowało się łatwiej.
    Wracając do głównego tematu, mega zoomy o krotności x10 czy wiekszej nie są najlepsze pod względem jakości optycznej, ich zaletą niewątpliwie jest uniwersalność. Tak jak ktoś napisał wyżej, jeżeli nie planujesz powiększeń większych niż 10x15 to spokojnie możesz na poczxątek spróbować. Natomiast jeżeli zależy Ci na wiekszych odbitkach lub jesteś bardzo wuczulony na jakość swoich fotografii to kup raczej coś innego, wybierając tak żeby krotność zooma była nie większa niż x3. Z własnego doświadczenia mogę polecić i to bardzo, 70-200 f4 Canona - super szkło. Przy odrobinie szczęścia można znalęźć na Allegro czy Ebay, używane, za mniej niż 2k zł.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    Tak jak ktoś napisał wyżej, jeżeli nie planujesz powiększeń większych niż 10x15 to spokojnie możesz na poczxątek spróbować.
    rzadziej wykonuje sie odbitki wieksze niz 10x15 niz np. kadrowanie przy obrobce.. i na to bym przede wszystkim zwracał uwage, nie na powiekszenia..

tomek.t, jesli szukasz przyzwoitego tele za +/- 1500zl, to kup canona 100-300.. jesli chcesz cos troche lepszego - - 70-300 is, jesli zalezy Ci na najlepszej jakosci - 70-200 f4.. wszystko zalezy od ilosci pieniedzy jakie jestes gotow przeznaczyc na szklo i twoich oczekiwan.. typy masz podane, decyzje musisz podjac sam 8)

tomek.t
    Guest

Domyślnie

A może Canon EF 28-105mm f/3,5-4,5 II USM co z cropem 400D da jakieś 44-168 i może na początek ....

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A może Canon EF 28-105mm f/3,5-4,5 II USM co z cropem 400D da jakieś 44-168 i może na początek ....
    Kubak82 podał Ci właściwe typy.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Nie testowałem osobiście ale ponoć z cyfrą nie specjalnie.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No właśnie nienajgorzej.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Popieram to, co napisał Silwe. Jak będziesz miał okazję to pomacaj i porób kilka fotek tą Sigmą 18-200, jak nie to zostaw kita i dokup jakiś średni tele i stałkę. Pofocisz, będziesz wiedział czego potrzebujesz i kupisz to co chcesz, a nie to czego chcą inni... Propozycje typu "kup eLke 70-200/4 zamiast tego co chcesz" są tu na porządku dziennym, ale należy je cedzić Zamiast wydawać 2 kpln na szkło dołóż do wakacji, bo potem trudno wrócić ze ścieżki, gdzie każdy piksel z osobna jest hiperostry, ale wszystkie razem do kupy niewiele znaczą 8)
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Rocker
    Guest

Domyślnie

Mam ten obiektyw w wersji MK I i muszę przyznac, że po przymknięciu do 5,6 jest spoko, a zakres ogniskowej dość uniwersalny. Za tę cenę polecam, ma USM i FTM.

Uprawnienia umieszczania postów