Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 95

Wątek: Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC

tomek.t
    Guest

Domyślnie

1500 to jest kwota na dziś jaką posiadacz 400-ki jest skłonny wydać

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek.t Zobacz posta
    Witam, czy ktoś ma jakiś komentarz n/t Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC - dla początkującego Canoniera. Własnie kupiłem 400D.
    Podobnie jak kolega Kolaj Ci napiszę:Nie ma nic gorszego niż taka rozpiętość ogniskowej.JEDYNIE Nikon wypuścił podobno niezły 18-200 VR.Mówią że jest b.porządny-ale nie będę za bardzo chwalił bo sam nie testowałem.Ale sigmy w ciemno bym nie brał.A tamrona miałem kiedyś ale do analoga-18-200 3.5-5.6 Kosztował mnie 10lat temu 600 DM.Nadawał się do posmarowania smalcem i rzucenia psu.No może technologia trochę się poprawiła ale nie oczekiwałbym cudów.
    Aparat Foto

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mogę potwierdzić opinię Kolaja o megazoomach; sam często korzystam z testów i czytam opinie użytkowników szkieł, które mnie samego interesują, ale biorę pod uwagę opnie krytyczne, bo snobom i napaleńcom nie ma co wierzyć - powiem więcej: zauważyłem, że entuzjazm w wyrażaniu opinii o szkle bywa zaraźliwy, a to niedobrze, bo samemu trzeba wiedzieć, jakiego szkła się potrzebuje.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Mega zoomy nie są złe , pod warunkiem , że docelowy format odbitki nie jest większy od 10x15 .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

no to posiadaczu 400-tki, za ta kwote celowalbym albo w C 100-300 albo troche odlozyl (z naciskiem na ta opcje) i kupil uzywany 70-300 IS lub 70-200 f4..

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Dyskutuj ;P
    to moze zamiast gadania pare zdjec, ok :razz:

w tych postach masz troche zdjec robionych 50-500 i to jeszcze z tc x1.4.. jak na ultrazoom i to jeszcze z tc powinna myc po prostu tragedia :razz:
    http://canon-board.info/showpost.php...4&postcount=15

tu z i bez tc:
    http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=17

ogolnie rzecz biorac - nie powtarzajmy ogolnych opinii nie upewniwszy sie wczesniej, czy sa prawdziwe :-P

Cytat Zamieszczone przez mamiski Zobacz posta
    sam często korzystam z testów i czytam opinie użytkowników szkieł, które mnie samego interesują, ale biorę pod uwagę opnie krytyczne, bo snobom i napaleńcom nie ma co wierzyć
    a ze sie tak zapytam - w budowaniu swojej wiedzy poprzestajesz na czytaniu testow, czy moze czasem masz okazje wziasc takie szklo do reki i samemu sie przekonac.. testy czasem dalece mijaja sie z rzeczywistoscia..

edit:

i jeszcze pierwsza lepsza fotka z wczoraj:
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 28-05-2007 o 20:48

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na dziś 1500 ale może np. na za miesiąc, dwa byłoby to koło 2000? A wtedy, gdyby udało Ci się wyrwać Canona 70-200/4, miałbyś cud, miód, malina. Jeśli taka perspektywa wchodzi w rachubę, to radziłbym poczekać i zacisnąć pasa
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No, niezły strzał, Kubak, ale to chyba nie reguła. Ja napisałem, co może zrobić każdy; sam mam zaprzyjaźnionego sprzedawcę w komisie i od czasu do czasu udaje mi się to i owo podpiąć. Na tej podstawie stwierdzam, że zooma trzeba wybierać rozważnie.

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja myślę, że powinien kupić na początek za "grosze" kita 18-55 lub tą Sigmę ale 18-15 (ponoć trochę lepsza, a napewno łatwiej kupić używaną na Allegro).
    Ja pofoci, podłapie bakcyla, sam się zorientuje czego mu potrzeba, i wtedy zakupi coś porządnego.
    Nex :cool:

Pozdrawiam,
    Jurek.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

[QUOTE=mamiski;321790]No, niezły strzał, Kubak, ale to chyba nie reguła.

mamiski, jesli jakies zdjecie jest do bani, to wina lezy zwykle po mojej stronie :wink: .. jesli fotograf sie stara to to co widzisz jest reguła 8)

Cytat Zamieszczone przez mamiski Zobacz posta
    Na tej podstawie stwierdzam, że zooma trzeba wybierać rozważnie.
    czytajac forum, kazde szklo trzebaby wybrac conajmniej z kilku egzemplarzy bo jedno bedzie mialo ff, drugie bedzie mydlane itd itp. .. ja swoje zamawialem przez internet i wszystkie sa ok

edit:
    nie spieram sie, ze np. taka 18-200 bedzie lepsza od "klasykow" 17-50 czy 28-75 bo jest oczywiste, ze nie bedzie.. o swietle nawet nie wspomne.. ale z drugiej strony takie generalizowanie robi osobie niezorientowanej w temacie wode z mozgu.. i tego chcialem uniknac 8)

tomek.t
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Na dziś 1500 ale może np. na za miesiąc, dwa byłoby to koło 2000? A wtedy, gdyby udało Ci się wyrwać Canona 70-200/4, miałbyś cud, miód, malina. Jeśli taka perspektywa wchodzi w rachubę, to radziłbym poczekać i zacisnąć pasa
    Przeczytałem jeszcze parę rzeczy na forum i jestem głupszy niż przed...
    Może C EF 100-300 f/4,5-5,6 USM ??. Co do zakresu fotografowania to kiedyś były góry i widoczki ale było to kiedyś ... Potem jakieś 12 lat przerwy i moja Praktica się zestarzała i wszystko się zmieniało. Choć teraz też samemu obrabia się zdjęcia tyle że na komputerze a nie w łazience adoptowanej na ciemnię ... .
    I nie trzeba kupować negatywów na metry. Choć było prościej ale nie łatwo, wybór był łatwiejszy . Dlatego teraz mam problem co kupić.

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów