Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Fotografia w trybie manualnym.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Fotografia w trybie manualnym.

Używam Canona 350D + na razie kita + kilku innych szkiełek M42 i mam pytanie - gdy fotografuję w trybie manualnym to co zrobić, aby mieć największą pewność, że zdjęcie wyjdzie DOBRE? Pisząc DOBRE mam na myśli brak przepaleń oraz elementów zbyt ciemnych. Można zrobić coś więcej oprócz RAW-a?

Mam taki głupi nawyk, jeszcze z czasów kompaktu, że zawsze robię 1 zdjęcie i potem wprowadzam korekty (przesłona/czas naświetlania/iso). Zwykle to pierwsze zdjęcie jest albo zbyt ciemne, albo po prostu przepalone.

Jak sobie z tym radzić? To po prostu się czuje? Tzn. wyciągam aparat, patrzę w niebo/kadr, dobieram presłonę/czas ekspozycji/iso i pstrykam? Są jakieś inne metody pomiarowe? Może robię zbyt mało zdjęć, aby instynktownie wiedzieć jak dobierać parametry?

Może tryby półautomatyczne są odpowiedzią?

Nie piszcie o auto, bo chodzi mi o zdjęcia mniej typowe, np. z określoną GO, na auto zwykle wszystko jest OK

Dzięki za cenne rady.

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

350D nie ma podglądu histogramu?
    Wini

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ma, ale PO zrobieniu fotki (chyba, że o czymś nie wiem?).

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Rzeczywiście, histogram to dopiero po zrobieniu zdjęcia ??:
    Ale rzut oka na histogram pozwala w ułamku sekundy wprowadzić odpowiednią poprawkę do parametrów ekspozycji.
    Wini

Uzależniony

Domyślnie

Przy ustawianiu parametrów patrz na drabinke w wizjerze.
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

I, przy większych wartosciach przesłony przy obiektywie M42 w trybie Av trzeba wprwowdzic korektę na minus (-1/3, -2/3). Osobiscie robie tak, ze ustawiam parametry w/g wskazan swiatlomierza, robie zdjecie, i z histogramu wprowadzam poprawkę do ekspozycji jesli jest potrzebna i ponownie robie zdjecie No i obowiazkowo zawsze raw.

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

bartek212: nie ma idealnych ustawień, które wyeliminują miejsca za ciemne lub przepalenia. Z resztą, w pewnych sytuacjach to jest nie do uniknięcia: jeśli fotografujesz scenę o dużej rozpiętości tonalnej, to nie ma siły, żeby było idealnie. Natomiast jeśli masz przepalenia przy 'zrównoważonych' scenach, to zdaj się na automatykę aparatu (drabinka albo tryb Av). No i oczywiście to co powiedział Kaworu - przy szkłach M42/PSix i większej przesłonie korekcja na minus.

Polecam teksty Janusza Body z działu 'Tips & Tricks', np ten, o liniowości matrycy.
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartek212 Zobacz posta
    np. z określoną GO, na auto zwykle wszystko jest OK
    Może jednak czas sie zaprzyjaźnić z trybem Av?
    zwłaszcza z obiektywami m42 i po kłopocie
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

A powiedzcie mi tak z ciekawości czy drabinka pokazuje co trzeba jak foce z lampą?? Bo u mnie zawsze w lewo calkowicie jak uzywam lampy. Dopiero po pierwszej focie sprawdzam i dopiero robie dalej ...

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartek212 Zobacz posta
    co zrobić, aby mieć największą pewność, że zdjęcie wyjdzie DOBRE? Pisząc DOBRE mam na myśli brak przepaleń oraz elementów zbyt ciemnych. Można zrobić coś więcej oprócz RAW-a?
    Trzeba poprawnie naświetlić. Aparat ma wbudowany światłomierz, skorzystaj z tego.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów