Dzięki Tomek_S za odpowiedź i pozdrawiam .
Dzięki Tomek_S za odpowiedź i pozdrawiam .
W!
Ten "szum" wytwarza przetwornica napięcia do podświetlania LCD...
Tak samo w niektórych aparatach słychać pisk podczas ładowania lampy.
Normalka.
Pzdr!
No wiec ja tez slysze delikatny szum w trybie robienia zdjec. Jesli wylaczy sie LCD szum staje sie o wiele mniejszy, ale wciaz niezerowy. Znika w trybie przegladania przy niewyciagnietym obiektywie i to bez wzgledu na to czy LCD jest wlaczone czy nie. Nie ma nic wspolnego ze stabilizacja. Zatem szum musi miec zwiazek z pracujaca matryca.
o_andrzej , a myslełem że tylko ja mam już jakieś omany słuchowe , nawet dzisiaj byłem w jednym sklepie , przyświrowałem że jestem mocno zainteresowany , włącznono mi go , ale za cholęre nie mogłem nic usłyszeć przez szum pracujących obok maszyn ( byłem w sklepie fotograficznym gdzie wywołują jeszcze zdjęcia ) , a nie chciałem już przeginać na maxa i przykładać go do ucha :-D
mamy taki sam przypadek , ale sprzęt chodzi bardzo dobrze .
W!
przetwornica napięcia pracuje cały czas gdy aparat jest włączony...
w róznych trybach pracy zmienia się pobór prądu przez poszczególne moduły aparatu, więc także jej obciąznie, co ma wpływ na rodzaj "dźwięków" jakie wydaje. Stabilizacja napięcia odbywa się najczęściej poprzez zmianę współczynnika wypełnienia impulsów (bardzo rzadko poprzez zmianę częstotliwości pracy przetwornicy)
Przstańcie się przejmować, wszystko jest o.k.
Pzdr!
Ostatnio edytowane przez theremin ; 31-05-2007 o 09:56