"Odbieram w tym tygodniu (NARESZCIE) 5D + 24-70L + 85L + 135L " - no popatrz, a jednak będziesz mieścił się w tych 90%.
I po co było wypisywać te pierdoły o d70 (nie sprzęt, lecz fotograf .... itd)?
Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
Canon 24-70 f/2.8 L + 85 f/1.2 mkII L + Sigma 150 f/2.8 EX
Czyli po dłuższej chwili doszedłeś mam nadzieję do konkluzji, ze twoja wypowiedz o 90 % użytkowników 5d i mk III była niesprawiedliwa i stanowiła spore uogólnienie. Nie możesz twierdzić nic takiego nie znając zdjęć tych 90%. Jako prawnik chyba się zgodzisz? Po co więc było pisać coś takiego?
a teraz wróć, proszę, do postu Krzysztofa Bielińskiego i przeczytaj, o co naprawde mu chodziło z tym profesjonalizmem
podpowiem: o to, że profesjonalne podejście do sprawy to podejscie powazne - fotograf przewidująco zabezpiecza się na wypadek róznych ewentualności [ma zapasowe body, akumulatory, etc.], podczas gdy beztroskie podejście do zlecenia [wszystko jedno czy płatnego czy nie] to oznaka amatorszczyzny
to własnie napisał Krzysztof, a Ty rozpętałeś burzę w szklance wody, bo coś Ci się wydawało...
nikt piszący tu o piątkach i jedynkach nie onanizował sie sprzętem, zapominając o zdjęciach - jak to zarzucasz - tylko dyskutowano o kwestii zawodności sprzetu, nic więcej
na drugi raz może czytaj uwazniej i nie zarzucaj dyskutantom prostackiego uwielbienia sprzętu, bo nikt tu niczego podobnego nie napisał
" ale ja sobie zdaję z tego sprawę i nie piszę, że jak będę miał 5d to będę profii "
profi to będziesz jak ktoś za twoje zdjęcia zapłaci, a ty będziesz w stanie z tego wyżyć.
Jeszcze nie widziałem zdjęć na których widać "profesjonalne podejscie do sprawy", ale widocznie w kołach użytkowników systemu "E" takie normy obowiązują
Wracając do tematu: Ktoś się orientuje co Canon podaje ile wytrzymuje (albo ma wytrzymać) migawka w 5D?