Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Speedlite 430EX bezprzewodowo

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie 2x 430EX i wyzwalane zdalne...

zakupiłem 2 lampy Canon Speedlite 430EX i chciałem się dowiedzieć czy moge je postawić na tych stopkach i wyzwalac błysk zdalnie robiac foty aparatem jak w studio.@ lampy po bokach modelka między nimi i ja naprzeciw modelki...czyli standard...W instrukcji jest ze trzeba miec 3 lampy...1 w aparacie na master a 2 luzem jako SLAVE...i co teraz ?? nie moge kupic tej kostki na sanki zwanej fotocelą żeby jakos podczerwien czy radiowo wyzwalało błysk z obu lamp luzem ustawionych ??
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Było 100 razy - musisz kupić 580EX i wpiąć ją w aparat (lub na kablu do aparatu) ustawiając jako master albo kupić urządzenie o nazwie ST-E2.
    Z fotocelami może i by sie dało ale cała istota bezprzewodowego systemu Canona to pomiar E-TTLem przy wielu lampach, wyzwalając fotocelą taniej i znacznie lepiej będzie kupić lampy studyjne...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skylines Zobacz posta
    zakupiłem 2 lampy Canon Speedlite 430EX i chciałem się dowiedzieć czy moge je postawić na tych stopkach i wyzwalac błysk zdalnie robiac foty aparatem jak w studio.@ lampy po bokach modelka między nimi i ja naprzeciw modelki...czyli standard...W instrukcji jest ze trzeba miec 3 lampy...1 w aparacie na master a 2 luzem jako SLAVE...i co teraz ??
    teraz mozesz dokupić master albo sterownik ST-E2.

trzeba było myśleć przed zakupem i kupić jedna master a drugą slave.

nie moge kupic tej kostki na sanki zwanej fotocelą żeby jakos podczerwien czy radiowo wyzwalało błysk z obu lamp luzem ustawionych ??
    mozesz, ale stracisz całą automatykę błysku E-TTL i obie lampy będą musiały pracować w trybie manualnym.

ponadto musisz uważać przy fotocelach, aby wybrać takie, które potrafia pominąć przedbłysk (jeśli chcesz wyzwalać od wbudowanej).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

kup zestaw do wyzwalania radiowego, nie przenosi TTLa ale kosztuje ok 140zl, nadajnik na sanki, a odbiorniki nornalnie na stopki lamp ...

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Transmiter ST-E2 kosztuje 750 zł...jajks :/
    bez E-TTL bede musiał korekcje błysku po prostu ustawiać ręcznie w obu lampach tak ??
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ToSemJa Zobacz posta
    kup zestaw do wyzwalania radiowego, nie przenosi TTLa ale kosztuje ok 140zl, nadajnik na sanki, a odbiorniki nornalnie na stopki lamp ...

a możesz podac adres jakiegos sklepu z tym ??
    Ostatnio edytowane przez Skylines ; 21-05-2008 o 13:28 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Transmiter ST-E2 kosztuje 750 zł...jajks :/
    powtórzę, trzeba było myśleć przed zakupem (albo chociaż zapytać).
    bo do tego co piszesz, to raczej powinieneś był zakupić klamoty z funsportu:
    http://www.funsports.pl/c,pl,7,1,1,0...wietlenie.html
    a nie 2x 430EX.

bez E-TTL bede musiał korekcje błysku po prostu ustawiać ręcznie w obu lampach tak ??
    żadnych korekcji nie będzie, tylko będziesz się musiał nauczyć obsługi lamp w trybie manualnym (M) 1/1, 1/2, 1/4, 1/8... itd
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Gdzieś chyba było że 580 EX ustawione na master na aparacie i 2x430 EX jako SLAVE i tak, w lampie w Cf.n wyłącza się błysk i wtedy 580 EX działa jak transmiter - ale głowy za to sobie nie dam uciąć.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dzięki serdeczne za pomoc, ale tu nie było co myslec wcześniej bo 2 lampy kupowałem do 2 aparatów bo potrzebowałem do fotografii na codzien, ale po prostu teraz przyszło mi na mysl zeby je razem połaczyc także nie krzyczen na mnie prosze :P

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

ZTCW to 430EX nie może działać jako master - tylko slave. Zatem mając 1 430ex na aparacie nie wyzwolisz drugiej 430ex przez podczerwień.

Możesz kupić kostki z fotocelami i na nich ustawić obie 430ex - wtedy dasz radę wyzwolić błyskiem z lampki wbudowanej; problemem może być błysk testowy.

A w ogóle to poszukaj na ebay wyzwalaczy radiowych cactus v2 od GadgetInfinity - podobno działają w miarę stabilnie;

Oczywiście w przypadku kostek/cactusa nie ma mowy o żadnej pracy w TTLu pomiędzy lampami i body - tylko manual. Chyba, że kupisz kostkę (na body) z wyjściami kablowymi, które Ci doprowadzą kablem całość do lamp - wtedy może jakoś TTL uda się zgrać.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dzięki za pomoc, zaraz zacznę szukać :]

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów