EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
400/2.8 Canona to obiektyw, którym ta firma podbiła serca fotoreporterów sportowych na całym świecie, a canonier pisze o braku takiego szkła w ofercie... SZOK
FOTOINKWIZYTOR
No i to jest też odpowiedź na ten wyżej cytowany post. Stawianie 400/2.8 IS w jednym szeregu z 400/5.6 i 400 DO to - PROFANACJA. 400/2.8 IS przez wielu uważane jest za najlepsze tele na świecie. To szkło zabija ostrością i kontrastem już od pełnej dziury. Miałem możliwość tym pofocić i mnie zwaliło z nóg. Nawet nieostrzone RAW-y robią niesamowite wrażenie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No właśnie. Porównanie do 400/5,6 to chyba rzeczywiście profanacja jednak do 400 DO to już nie wiem i o potencjalnych urzytkowników pytam. 400/2,8 is to urządzenie na które trzeba mieć oddzielny plecak zważywszy że ma średnicę 160mm i waży ponad 5 kg. stąd zainteresowanie 400 DO. O 300/4 wiem bo sam miałem okazję sprawdzić i tutaj w pełni potwierdzają się testy. Powiem może narażając się nieco że testy http://photozone.de/8Reviews/index.html generalnie się potwierdzają przynajmniej w moim odczuciu. Zawsze robie prosty teścik na sprzęcie który wpada mi w ręce i prawie zawsze mam potwierdzenie.
W!
400/2.8 - mialem i uzytkowalem raz na meczu, nie ma wogole co pisac, a jezli juz, to wylacznie w superlatywach. 5.6 - bardzo dobrze, ale ciut ciemnawo w niektorych przypadkach (mam w pracy), DO - spokojnie mozna odpuscic, chyba ze liczy sie mobilnosc lub bardzo trudne tereny 'lowieckie', zadnej wyraznej przewagi nad wersja 5.6. Wersja 5.6 ma jedna wade, ktora jest dla mnie istotna - tylko 1.4x dzialaz AFem i 1D.
Zdrowko
bj5, ciągle się kręcisz w kółko, bo nie określiłes, co cię interesuje, choć zadałem to pytanie w drugim poście tego wątku. Chcesz focić sport? Przyrodę? Dlaczego akurat 400mm ???
Optycznie, co bardzo łatwo sprawdzić w profesjonalnych serwisach oceniających jakość optyczną (ostrość) jest tak:
400/2.8 (+ ew z IS)
400/5.6
400/4 DO IS
cenowo
400/2.8 IS kosztuje 6500$
400/4 IS kosztuje 5300$
400/5.6 kosztuje 1100$
wagowo
400/2.8 IS - nie pamiętam ale ponad 4 kg
400/5.6 - 1250g
400/4 DO IS - 1940g
To wszystko ci już podano, przecież do tego nie potrzeba pytać u nas na forum. W takim razie o co ci idzie?
Idzie mi o przyrode oczywiście. Mam 70-300 DO IS i chcę podnieśc poprzeczkę jakościową. Widzę jaką mam róznicę gdy używam 70-200/2,8 i takiej jakości oczekuję od 300 a najlepiej 400. Oczekuję równiez że podpiety TC 1,4 będzie działać w D5