40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam
no coz trzeba dopisac 400L f5.6 do listy zakupowej, chociaz to chyba dopiero przyszly rok bedzie :/
nie rozumiem tylko polityki cenowej canona w tym momencie i ceny 400L DO, juz lepiej by sie wzieli i wypuscili takie 400L f4 IS, bylaby niezla machina
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
Zakładając że Canon działa racjonalnie, to jego wysoka cena może wynikać, np., z:
- faktycznie wysokiego kosztu wykonania soczewki DO,
- braku (i/lub wysokiego kosztu) urządzeń do jej produkcji na skalę przemysłową,
- chęci wysondowania akceptacji przez rynek zakresu kompromisu jakość/rozmiar (i wykorzystaniu tych informacji w udoskonalonej wersji DO II).
Skoro już tak, to "wystarczyłaby mi do szczęścia" Canonowska wersja 200-400 - w jakieś ludzkiej cenie. A jeden z kolegów-forumowiczów miałby wówczas możliwość wstawić do stopki jeszcze bardziej wymowne 17-400/f4...![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
toż nie bedzie robił canon konkurencji dla 100-400 któy jest też przecież nie ostatni z eLek i świetnie sie sprzedaje na skale masową
kuba, grubo ponad 5kg, i to jest jedyna wada tego obiektywu.
po podpieciu tc i jakiejs jedynki robi sie z tego dosc drogi rozbijacz plytek chodnikowych.
mam to szklo od kilku lat i jedyne co moge o nim zlego powiedziec to wczesniej wspomniana waga. przed zakupem robilem testy wszystkich 400setek (z wiadomych powodow - cena) ale nic sie nie umywa do 2.8LIS szczegolnie z tc.
od osob uzywajacych tego szkla slyszalem opinie ze tcx2 bylo robione wlasnie pod 400/2.8 - cokolwiek to znaczy.
jest jeszcze jedno szklo ktore wywarlo na mnie rownie dobre wrazenie ale niestety dwa razy krotsze - 200/1.8
...
bonk, tym bardziej jeśli autor wątku chce focić przyrodę to polecam tańszego i ważącego 3,8kg 500/4 IS. W fotografii przyrodniczej te dodatkowe 100/140/200 mm daje zasadniczą przewagę.
widziałem gdzieś porównanie 400/5,6, 400/do i 400/2,8. Oczywiście 400/2,8 wymiata, pozostałe dwa były podobne. IHMO szkoda kasy na DO. za te pieniądze to tylko 500/4, albo 300/2,8 + konwerter