Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
Do tej pory nie zrozumiałeś i brniesz dalej w jakieś głupoty byleby tylko nie przyznać się do błędu. Czujnik nie jest punktem a linią i nie masz w żaden sposób kontroli na który punkt na tej linii zostanie ustawiona ostrość. Gdy ostrzysz na nieprostopadłą powierzchnię nie oczekuj że ostrość się ustawi w punkcie który jest środkiem czujnika, bo AF tak nie działa w żadnym aparacie serii 350D / 20D / 5D/ 1D i jakikolwiek model jakiejkolwiek firmy Nikon / Olympus / Pentax / Sony etc.
Twój test ma ten podstawowy błąd że po ustawieniu ostrości kiedy podniesiesz lekko aparat, punkt na który jest ustawiona ostrość dalej się znajduje w zasięgu czujnika i dlatego aparat pokazuje że jest ostro. Zamiast wypisywać głupstwa o konstruktorach 20D po prostu zapoznaj się z zasadą działania AF.
oranvag, zrozum. Ustawianie ostrosci na przedmioty bedace pod katem 45° nie ma zupelnie zadnego sensu. Jesli chcesz miec pewnosc, ze AF trafi tam gdzie tego oczekujesz musisz ustawiac ostrosc na przedmiotach prostopadlych.
Tak tak, wiem że m42. Po przymknięciu widać na matówce ściemnienie, ale dla czujnika AF to nic nie zmienia, dalej działa z taką samą dokładnością. To tak jak klin na matówce (ta sama zasada działania): czy podepniemy 50/1.0 czy 50/3.5 obraz w klinie i mikrorastrze ciągle będzie miał tę samą jasność do momentu gdy zacznie znikać jeśli przymkniemy bardziej niż np. 5.6.
Na szybko sprawdziłem u siebie na 50/1.8 czy praktyka trzyma się teorii i tak jak przypuszczałem, od 1.8 do 3.5-4 jasność się nie zmienia, przy 4.5-5.6 klin ciemnieje i jest już bezużyteczny.
A AF Canonów (i nie tylko) to nic innego jak matówka z klinem gdzie zamiast oka jest czujnik CMOS![]()
Nic z tych rzeczy. Poczytaj np. tutaj. A co do klina - na mojej matówce przy f/8 spokojnie można jeszcze ostrzyć i klin się nie wyciemnia. Ale nie jest to tak dokładne jak przy minimalnej przysłonie na danym obiektywie. Też testowałem![]()
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)