Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: kenko x2 pro +70-200 f4L

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nabyłem wczoraj Kenko 2x MC.Nadmienię,że focus działa poprawnie.Jakość też jest do zniesienia.Przynajmniej dla moich potrzeb.Ciekawi mnie tylko to ,że jak ustawię f4 to on się nie buntuje i trzaska fotki A ja myślałem że bedzie krzyczał że ma być 8!!!O co biega dokładnie?
    Poniżej fotka w kiepskich warunkach-ot aparat szybko wyjęty z torby nawet nie spojrzałem na ustawienia i lu.Mały Psik.Da się to oglądanąć?
    Aparat Foto

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    bedzie, bedzie ;-) .. w mojej sigmie (silnik hsm) przy finalnym f8 (z tc kenko x1.4) af chodzi troche wolniej (nie mylic z powoli ;-) ) i jest jak bajbardziej "uzywalny" .. inna kwestia jest to, ze pare razy pojawil mi sie komunikat o przyslonie "00".. pomaga wylaczenie i wlaczenie aparatu ale sa to sporadyczne wypadki i jeszcze nie doszedle co moze byc ich przyczyna.. ale generalnie w 90% przypadków jest ok i af trafia w cel 8)
    00 zdażało mi się z Sigmą 70-300 kilka razy również. Taki urok...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał32 Zobacz posta
    Ciekawi mnie tylko to ,że jak ustawię f4 to on się nie buntuje i trzaska fotki A ja myślałem że bedzie krzyczał że ma być 8!!!O co biega dokładnie?

O to ze to nie ty masz ustawic f8 w aparacie a ze swiatlomierz bedzie dostawal mniej swiatla z powodu konwertera i mimo ustawienia f4 bedziesz mial czas naswietlania taki jakbys f8 ustawil.

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    O to ze to nie ty masz ustawic f8 w aparacie a ze swiatlomierz bedzie dostawal mniej swiatla z powodu konwertera i mimo ustawienia f4 bedziesz mial czas naswietlania taki jakbys f8 ustawil.
    I wszystko jasne-tak podejrzewałem ale nie byłem pewny.Tym bardziej że zdjęcia były no-"dobre".
    Dzięki
    Aparat Foto

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ale to jest i tak dobra sprawa bo GO jest jak na przy zadanej przysłonie - dobrze kumam
    5D + L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Ale to jest i tak dobra sprawa bo GO jest jak na przy zadanej przysłonie - dobrze kumam
    ale GO nie zalezy od ustawienia ktore widzi aparat ale (poza odlegloscia od obiektu itp.) od ukladu optycznego, a ten przeciez, po zamontowaniu konwertera zmienia sie ;-)

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    ale GO nie zalezy od ustawienia ktore widzi aparat ale (poza odlegloscia od obiektu itp.) od ukladu optycznego, a ten przeciez, po zamontowaniu konwertera zmienia sie ;-)
    Nie zrozumiałes pytania.
    Chodzi mi o to, że GO jest taka jak przy F4 i oczywiscie ogniskowa wedlug szkla i konwertera, a nie ze konwerter ogranicza przysłone do f8 w góre i to jest dobre.
    Sam początkowo myślałem że zakładajać konverter czy to x1.4 czy x2.0 wpada mniej swiatała i automatycznie przysłona przymyka sie o 1-2 działki i nie mozna poniżej jej zejść a tu widze niespodzoanka i to jak najbardziej pozytywna.:wink:
    5D + L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Sam początkowo myślałem że zakładajać konverter czy to x1.4 czy x2.0 wpada mniej swiatała i automatycznie przysłona przymyka sie o 1-2 działki i nie mozna poniżej jej zejść a tu widze niespodzoanka i to jak najbardziej pozytywna.:wink:
    i dobrze myslales ;-) .. wpada mniej swiatla i jesli nie zaklepisz stykow to tak wlasnie bedzie sie dzialo (choc to zalezy tez od konkretnego modelu konwertera, glownie tyczy sie nowszych modeli) - przyslona w przypadku szkla f4 i konwertera x2 bedzie wynosic 8 i ponizej tego nie zejdziesz.. zaklejajac styki powinien dzialac af bo aparat bedzie "myslal" ze ciagle ma f4 ale, jak napisal wczesniej Vitez, czasy bedziesz mial odpowiednio dlugie jak gdybys uzywal obiektywu f8 :smile:

Coś już napisał

Domyślnie male spostrzezenia kenko1,4x/kenko2x/canon2x

Moje spostrzeżenia odnośnie telekonwerterów które posiadam z połączeniem Canon 30D + 70-200L f4
    1) Kenko 1.4 Teleplus PRO 300 - zero problemów z AF jakość ta sama co z Canona Ext 1.4x II (z ręki bez problemu).
    2) Kenko C-AF1 2x Teleplus MC7 - zero problemów z AF (może częściej się myli, na punktowym środkowym zauważyłem, że punkt ostrości jest lekko w prawo od kwadracika i delikatnie w dół, jak ma się tą świadomość to łapie AF bez najmniejszego problemu i w punkt; co do szybkości oczywiście trochę wolniej patrząc na ogół działania, ale jeżeli element jest kontrastowy to szybkość taka sama jak z samego obiektywu bez TC), oczywiście ciemniej, ale nadal da się spokojnie focic na zew. przy iso400 i czasach do 1/320 - 1/400; przy iso200 już około 1/125 - 1/200 (z ręki przy zachowaniu najkrótszych czasów foty wychodzą ostre). Jednak co do ostrości jednak nie jest rewelacja. Ciekaw jestem jaka była by jakość porównując z np. 100-400 sigmy czy 80-400 tokiny ew. tamrona o ile ma.
    3) Canon Extender EF 2x II - AF jeszcze nie sprawdzałem (trzeba zalepić styki, na razie nie wiem które).
    Zdecydowanie lepsze czasy można ustawić jak w Kenko (chyba Kenko bardziej ściemnia) np. w kenko ta sama fota co z canona wymagala ustawienia ISO200 1/125 w canonie ISO200 1/320-1/200 warunki oswietleniowe te same, obiektyw ustawiony na f5.6 (podaje f8 przez konwerter w kenko 5.6 - oczywiscie jest to minimu 8, ale czuje ze wiecej).
    Co do jakości fot. to canon ma jakby lepsze kolorki co do ostrosci to jakoś nie widzę różnicy zbyt wielkiej, może gdy więcej fot porobię. Ale na pewno canon ma prawdziwe 2x, bo kenko na pewno nie ma i przez to może ostrość ma na podobnym poziomie. Po dokładniejszych testach dam znać. Na pewno canon ma lepszą jasność więc te 2x jest bardziej używalne bez statywu. Minus, że tylko pracuje z canonami (ma mocno wysuniętą przednią soczewkę).
    Ostatnio edytowane przez zygert ; 28-03-2008 o 11:15

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów