Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: kenko x2 pro +70-200 f4L

Lucekkk
    Guest

Domyślnie kenko x2 pro +70-200 f4L

Witam!
    Na poczatek wspomne ze przejrzalem to forum w poszukiwaniu info dosc dokladnie i choc wiele sie dowiedzialem to mam jeszcze pewne watpliwosci. Wiem juz ze kenko x1.4 dziala w tym zestawie swietnie, natomiast jesli chodzi o kenko x2 pisaliscie ze nie dziala AF (bo przyslona 8), jednak w jednym watku ktos napisal ze jemu dziala:
    http://canon-board.info/showthread.p...ighlight=kenko
    to chyba troche starsza wersja, a ja mysle o zakupie Kenko TELEPLUS PRO 300 DG 2,0x. Wyczytalem tez ze czasem pomaga zaklejanie styków, bo wtedy sie oszukuje puszke.
    Wiec jak to jest i czy ktos podpinal to szklo z tym tc i moze powiedziec jak bedzie z tym AF?
    dodam ze posiadam 300d bo to moze byc dosc cenna informacja?
    z gory dzieki za odpowiedz jesli przeoczylem gdzies watek w ktorym pojawila sie odpowiedz na moje pytanie to bardzo przepraszam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    widze ze w jednym miejscu wdala mi sie buzka chodzilo oczywiscie "... nie dziala AF (bo przyslona 8 )..."
    Ostatnio edytowane przez Lucekkk ; 27-05-2007 o 01:14 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Są (z grubsza) dwa rodzaje Kenko: tańsze, budżetowe MCx i droższe PRO.
    Te pierwsze mają gorszą optykę i mniejszą liczbę styków ( 8 ), więc korpus ich "nie widzi" i nie trzeba nic zaklejać. Te drugie oprócz lepszej optyki mają 11 styków i dają informacje o swojej obecności. Ponieważ AF w tanich korpusach działa do wypadkowego światła zestawu obiektyw + TC równego 5.6, ale w praktyce może jako tako funkcjonować przy świetle równym 8, to w przypadku tańszych TC nie trzeba nic zaklejać, a droższe wymagają zaklejenia dodatkowych 3 styków.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 27-05-2007 o 09:03

Lucekkk
    Guest

Domyślnie

ale af bedize dzialal tak? jakos gorzej, wolniej i slamazarniej ale bedzie? i czy to samo bedzie sie tyczyc potwierdzania ostrosci z MF? bo w koncu ciemno mu bedzie ?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lucekkk Zobacz posta
    ale af bedize dzialal tak? jakos gorzej, wolniej i slamazarniej ale bedzie? i czy to samo bedzie sie tyczyc potwierdzania ostrosci z MF? bo w koncu ciemno mu bedzie ?
    Działać będzie, ale specjalnego pożytku z niego nie będzie więc załóż że nie będzie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Działać będzie, ale specjalnego pożytku z niego nie będzie więc załóż że nie będzie...
    bedzie, bedzie ;-) .. w mojej sigmie (silnik hsm) przy finalnym f8 (z tc kenko x1.4) af chodzi troche wolniej (nie mylic z powoli ;-) ) i jest jak bajbardziej "uzywalny" .. inna kwestia jest to, ze pare razy pojawil mi sie komunikat o przyslonie "00".. pomaga wylaczenie i wlaczenie aparatu ale sa to sporadyczne wypadki i jeszcze nie doszedle co moze byc ich przyczyna.. ale generalnie w 90% przypadków jest ok i af trafia w cel 8)

Lucekkk
    Guest

Domyślnie

wielkie dzieki za odpowiedzi

Domyślnie

Ja podpinałem pod Sigmę 70-200 i Sigmę 100-300 TC Soligor 1.7 i też zauważyłem że po różnej liczbie zdjęć wyskakuje mi Erros 01 i pokazuje się przysłona 0. Wyłączenie aparatu nie pomaga, ale pomaga wyjęcie obiektywu z konwertera. Zastanawiam się czy nie jest to kwestia styków.

Czy ktoś jeszcze z właścicieli TC Kenko albo innych miał takie problemy?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kenko PRO 1.4x i 2x używam intensywnie, najpierw z 200/2.8 L, teraz z 300/4 L IS. Nigdy nie było najmniejszych problemów, wszystko działa idealnie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silwe Zobacz posta
    też zauważyłem że po różnej liczbie zdjęć wyskakuje mi Erros 01 i pokazuje się przysłona 0.
    dobrze choc wiedziec, ze nie jestem sam ;-) .. moze po prostu to kewstia tego, ze sigma + kenko (z sama sigma jest ok) nie "gawarit" z body Canona tak jak powinny :-? .. to tylko moje domysly - jesli ktos zna powod, chetnie go poznam :-?

Domyślnie

Mnie się wydaje że może to jest kwestia jakiś małych luzów między obiektywem a konwerterem. Bo elektronicznie przecież to powinno funkcjonować, skoro jestem w stanie zrobić 30 czy 40 zdjęć na różnych przysłonach i w różnych ustawieniach a na 41 się zacina to jakoś ciężko mi sobie wyobrazić że nagle aparat stwierdza sam z siebie że żle współpracuje. No sam nie wiem. Czekamy na inne głosy w tej sprawie. Ktoś jeszcze też miał podobne problemy ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów