za tę cenę możesz sobie kupić średniej klasy teleskop, o ogniskowej nawet 1000 mm. Obiektywu nawet średniej klasy nie uświadczysz.
za tę cenę możesz sobie kupić średniej klasy teleskop, o ogniskowej nawet 1000 mm. Obiektywu nawet średniej klasy nie uświadczysz.
czy ja wiem - http://canon-board.info/showpost.php...15&postcount=6![]()
trzeba sobie poczytac watek to bys wiedzial ze o tym pisalem.. dlatego tez m.in. kupilem stalke..
masz tez zdjecie S na pelnym otworze ktore (biore tez na siebie wine za to, ze sigma ma 6,3 a nie 5,6) i tak nie jest złe w porownaniu "zoom x10 vs. stalka".. stalka nie bedzie juz ostrzejsza - obojetnie czy 5,6 czy 8 - poza GO, MZ nie ma roznic w obrazie.. ale rozumiem, ze Ty robisz zdjecia tylko na pelnym f i nigdy zdarza Ci sie domykac
"ale nic nowego"![]()
![]()
ja mam do swojego 20D kupiony Tamron 28-300 starszaa wersja pasujaca do zwykłych lustrzanego i zamiata wzorowo, nie jest to moze mercedes ale w turystyce sprawdza sie zajefajnie, duzy zakres niewielkie wymiary, jakosc zdjec dopuszczalana, tutaj linka http://www.pbase.com/cameras/tamron/af_28-300_35-63_xr, dziala na pewno z cyfrówkami.
Canon FF i słoików kilka
Nie. Ja robię zdjęcia a nie testy. Mi to wisi i powiewa które szkło zjada które na śniadanie wg testów czy zdjęć porównawczych, grunt że ze swoich szkieł, czyli efektów a nie testów jestem zadowolony. A gdy nie byłem zadowolony to zmieniałem szkła.
I to jest najlepszy sposób "testowania" a nie "patrzcie jak na tych akurat zdjęciach zoom 10x jest prawie jak stałka" . Z naciskiem na 'prawie'.
i bardzo dobrze, twoja sprawa i nikt Ci ne kaze robic inaczej.. ja kupilem nowe szklo i zachcialo mi sie porownac je do tego ktore juz mialem - nie wiem co w tym zlego ale widocznie musiales sie do czegos przyczepic
a czy ja komus wmawiam ze zoom jest "prawie" jak stalka ?? gdybym tak uwazal to nie dokupywalbym stalki, prawda
watek zaczal sie od pytania o dlugie tele do 400d i moze te pare zdjec przyda sie autorowi w podjeciu decyzji.. natomiast watpie czy pomoze w tym zaczety w niewiadomo jakim celu OT :-?
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 17-07-2008 o 17:03
Witam,
Jako, że jestem nowy na forum to jest to przy okazji post powitalny
Posiadam C 400D + do tego KITa i C 10-22..
Ostatnio bardzo zainteresowała mnie fotografia lotnictwa /spotting/
i od tamtego czasu poszukuję jakiegoś obiektywu tele..
Dzisiaj byłem w sklepie i wpadł mi w oko C 70-300 is usm..
wydaje się być solidnym obiektywem i mimo testu który czytałem na optyczne.pl to dobrze ostrzy..
Tylko teraz pytanie czy sprawdzi się na lotniskach? :>
Co do kasy to mogę dostać w/w szkło za 1750zł nówke..
wiem że jest jeszcze eLka troższa kilkaset złotych..
ale ta za to nie ma is'a i ma mniejszy zakres ogniskowych..
Liczę na Waszą pomoc![]()
do zdjec lotniczych z tego co wiem najlepszym wyborem jest 100-400L:P nie wiem jak sie spisuje usm w 70-300 wiec sie na ten temat nie wypowiem![]()