Nie wiem czy stałka 85/1.8 do reporterki i sportu nie będzie uciążliwa![]()
Czekam na dalsze propozycje
Nie wiem czy stałka 85/1.8 do reporterki i sportu nie będzie uciążliwa![]()
Czekam na dalsze propozycje
Takie szkło jak by ci pasowało to sprzedają tylko w erzeale do rzeczy popieram kolegów z forum tym szkłem będzie bardzo ciężko. Kup sobie dobre tele i tyle albo faktycznie 85 1.8 i jak jescze 400 zł zostanie to do tego 50 mm 1.8 i będzie zestaw nie do przecenienia w trudnych warunkach, atemrona zostaw do robienia zdjęć na zewnątrz. a i dokup lampę porządną. co do czasów to mówie ci jak jest chociaż dużo zależy od hali. naprawdę uwierz jak robiłem zakończenie roku w szkole na hali to dobrze że od kumpla pożyczyłem 10d z paroma jasnymi szkiełkami bo by było cięzko. Na takich imprezach bardzo dużo korzystałem z canona 70-200 4 L. Bardzo przydatny też jest 17-40 4 L i do tego tak na wszelki wypadek miałem jeszcze 580EX. Tak więc tamronem cięzko będzie zrobić dobre zdjęcie ale sam się o tym przekonasz robiąc zdjecia.
Ale zależy co w tej koszykówce i jak będzie robił..
Jak będzie miał dobrą miejscówkę prawie pod koszem i ostrość będzie miał ustawioną ręcznie "w punkt" i "seriami, seriami" (wiem, wiem.. co to za seria w 400D) to pewnie coś wyjdzie..
Ale ogólnie do sportu są lepsze szkła i puszki..
Pozdr
Artur
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Co racja to racja artus ma rację. Ale trzeba robic w rawie i z -1 i trochę powyciągać w kompie. Byliśmy ostatno na kręglach w niemczech z kumplem on miał 400d z (no własnie) c 17-40 4L i Ładne zdjęcia były nawet jak było ciemno.
nie czytalem powyzszych postow, wiec moge sie powtarzac.
tamron przy slabych warunkach daje zdecydowanie gorszy obraz od 85/1.8. wszystko jest gorsze i zdjecia z tamrona wymagaja wiecej wyciagania i kombinowania przy obrobce. foty z 85 sa praktycznie od razu gotowe do publikacji..
nie narzekam na tamrona, to serio fajne szklo, ale nie do takich zastosowan. w kiepskich warunkach zdjecia wyjda srednie. da sie je wyciagnac, ale jest to czasochlonne. przy 85 nie ma tego problemu, a obrobka to czysta przyjemnosc.
mam tez wrazenie, ze tamron produkuje wiecej szumow niz moja 85.
dlatego teraz szukam czegos co daje jakosc obrazu jak 85, a ma szeroki kat i kosztuje do 2k![]()
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
Jeszcze raz ponawiam- szukam obiektywu do sportu i reporterki, szybkiego, najlepiej zmienna ogniskowa coś pokroju 28-75 ze stałym światłem f2.8, dobrze radzącego sobie w kiepskich warunkach oświetleniowych do 1500 zł
No to może używany 28-70 2.8 L. Nic innego nie mozna wymyśleć. Pozbieraj pieniądzie tak ze 2.5-3 tyś i wtedy myśl jak potrzebujesz takiego zakresu ogniskowej. jednak 1,5 tys to troche mało na dobre szkło.ja bym polecal tele ale zależy co bedziesz focił czy dalej kosza czy co innego....