Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: c400 + tamron 28-75 2.8 na hale

Dopiero zaczyna Awatar umbrella

Domyślnie c400 + tamron 28-75 2.8 na hale

Jak myślicie- jak sprawdziłby się ten zestaw ( canon 400d + tamron 28-75 f2.8 ) na hali sportowej na meczach koszykówki (dbe - a więc światło nienajgorsze) - przy iso 1600. Jaka będzie jakość zdjęć robionych tą czułością??
    Ostatnio edytowane przez umbrella ; 26-05-2007 o 20:39

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

CIężko określić jednoznacznie ale ja robiłem 400d z 50 1.4 usm w ciemnym pubie i było nawet ok. myślę że ido 1600 nie będziesz musiał często uzywać. tylko wydaje mi sie ze jest on trochę za krótki raczej przy takich imprezach używa sie przynajmniej 70-200 2.8 L i najlepiej z IS. a jest jeszcze jedna sprawa sprawność AF czy będzie nadażał za akcją.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    jest jeszcze jedna sprawa sprawność AF czy będzie nadażał za akcją.
    Będzie??

Proszę o dalsze odp
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dam radę focić w tych warunkach z migawką 1/500 ?? - waszym zdaniem(tak na oko)
    Ostatnio edytowane przez umbrella ; 26-05-2007 o 21:52 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

w co ty wierzysz 1/500 jak bedzie 1/50 1/100 to wszystko co może być zalezy od hali ale watpie przy sztucznym oświetleniu to ciężko będzie.
    teraz fragment z testu af w tym tamronie:

Czas na największą wpadkę testowanego Tamrona 28-75 mm. Po pierwszej sesji testowej okazało się, że zdjęcia tablic uzyskane dla przysłon 2.8 i 4.0 są wyjątkowo nieostre. Przeprowadzenie kolejnego testu, tym razem z manualnym ostrzeniem, doprowadziło do uzyskania zadowalających zdjęć. Odpowiedzialny za to zamieszanie był bardzo wyraźny efekt "back-focusa" doskonale widoczny na poniższym zdjęciu.Trudno więc oszacować jak często myli się Tamron 28-75 mm, bo egzemplarz obecny w teście mylił się notorycznie ustawiając ostrość za właściwym obiektem.

Dla uzupełnienia warto dodać, że Tamron nie działa tak szybko i cicho jak obiektywy wyposażone w silniki klasy USM, lecz do jego głośności i szybkości trudno mieć jakieś poważne zastrzeżenia.

Tak więc nie jest najlepiej i do tego dokup monopod i przynajmniej 50mm 1.8.
    Faktycznie przydałoby sie 70-200 bo z doświadczenia wiem że to bedzie za krótko. Co do af no to możesz miec duży PROBLEM. a i jeszcze jedno portretu raczej nie zrobisz. A i mam prośbe wyślij mi sample z tego meczu na maila tak mała prośba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iktorn92 Zobacz posta
    w co ty wierzysz 1/500 jak bedzie 1/50 1/100 to wszystko co może być zalezy od hali ale watpie przy sztucznym oświetleniu to ciężko będzie.
    nie przesadzaj z tym 1/50 1/100
    Ja hybrydą z w iso 800 focilem 1/200

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Tamron do takich zastosowań to porażka. Kup lepiej 85/1.8 - będziesz miał nieco dłuższe szkło, szybki i co najważniejsze precyzyjny AF oraz światło 1.8 które w hali jest nie do przecenienia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Tamron do takich zastosowań to porażka.
    Dlaczego?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez umbrella Zobacz posta
    Dlaczego?
    Przecież Tobie napisałem - światło tylko 2.8, zbyt krótka ogniskowa, syfiasty AF w kiepskim świetle.

Domyślnie

Co polecicie do sportu i reporterki do 1400 zł ?? - (szkło oczywiście)

Bywalec Awatar tomygun

Domyślnie

no faktycznie, w cuda to ja bym tu nie wierzył, mam tego Tamiego, i AF, często nie trafia przy słabym świetle, często przeleci ze 3 razy zanim trafi:-( a na 2.8 to raczej ciężko coś nim zrobić, a iso 1600 na 400D, hymmm jakoś nie mam najlepszych wspomnień, staram się nie wychodzić powyżej 800. A to że za krótki to inna bajka.
    Ale skoro i tak nie masz innego wyboru, to idź i sprawdź, przekonasz się na własnej skórze.
    GALERIA CB <========> GALERIA digart.pl
    Canon EOS 5D + 24-105 f/4 L IS + 70-200 f4 L + 35 f/1.4 L + 580 EX + Jupiter 9 MC 85 f/2 + Sonnar 135 f/3,5MC - GENERALNIE CAŁA MASA SPRZĘTU, I TOTALNY BRAK UMIEJĘTNOŚCI

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów