Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Fotografowanie 300D z m42

Mieszany widok

Domyślnie Fotografowanie 300D z m42

Witam.
    co prawda od niedawna mam lustro ale postanowiłem zabawić się obiektywami m42 i już na początku napotykam problemy (mam 300D, zwykłe przejście EOS-m42 i obecnie obiektyw 2,8/37

Otóż gdy fotografuje wieczorem przy sztucznym oświetleniu w pokoju zdjecia wychodzą poprawnie naświetlone (z przesłoną w aparacie wykryto 00 a na obiektywie mam 2,8) a jak dziś w dzień fotografowałem auta na parkingu w dużym słońcu niestety wychodziły prześwietlone i to ostro.

Dostałem informacje aby pracować na M i chciałem ale wyskoczył problem bo nie moge na manualu ustawić rzesłone - nawet zerknąłem do instrukcji jak to się robi i nic nie moge zmienić z 00 na inna.

co jest tego przyczyna i jak robić zdjecia na manualnych obiektywach zenita??
    Prosze o naprawde profesjonalne kompendium wiedzy.

PS spoglądałem w korpus i przejściówka chyba!! nie dotyka styków choć nie jestem pewien czy nie dotyka minimalnie tych 3 wystających bardziej ale nie widze dokładnie
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Ale po co chcesz zmieniać przesłonę w aparacie jak nie jest sterowana elektronicznie, tylko manualnie na obiektywie ?
    Ustaw sobie tryb Tv, migawkę będziesz sobie mógł ustawiać w body a przesłonę na obiektywie.
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Coś już napisał

Domyślnie

Przesłonę ustawiasz manualnie na obiektywie.

Domyślnie

tak to wiem!! tylko zę niestety chyba światłomierz wariuje i prześwietla zdjęcia. w dzień przy duzym slońcu wychodziły prawie ze białe.
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    Witam.
    Otóż gdy fotografuje wieczorem przy sztucznym oświetleniu w pokoju zdjecia wychodzą poprawnie naświetlone (z przesłoną w aparacie wykryto 00 a na obiektywie mam 2,8) a jak dziś w dzień fotografowałem auta na parkingu w dużym słońcu niestety wychodziły prześwietlone i to ostro.
    Popatrz, co rozmawia do Ciebie światłomierz aparatu (ta drabinka w wizjerze)
    Dostałem informacje aby pracować na M i chciałem ale wyskoczył problem bo nie moge na manualu ustawić rzesłone - nawet zerknąłem do instrukcji jak to się robi i nic nie moge zmienić z 00 na inna.
    Zawsze będzie 00 (chyba że z dandelionem - chipem potwierdzającym ostrość, wtedy pokaże 1.4). Przesłonę zmienia się pierścieniem na obiektywie. Najłatwiej jest focić w trybie AV, wtedy aparat sam ustawi czas naświetlania, adekwatnie do natężenia światła docierającego przez obiektyw. Zmniejszając otwór przesłony, zmniejszasz to natężenie i czasy dobierają się dłuższe. W trybie M musisz patrzeć na drabinkę w wizjerze, i zmieniać kółkiem czas naświetlania aż wskaźnik znajdzie się na środku (lub trochę na + lub -, zależy co chcesz osiągnąć)
    PS spoglądałem w korpus i przejściówka chyba!! nie dotyka styków choć nie jestem pewien czy nie dotyka minimalnie tych 3 wystających bardziej ale nie widze dokładnie
    Nie dotyka, a gdyby dotykał to nic by z tego nie wynikało (chyba że zwarcie ;-)). Eos to nie Pentax i do potwierdzania ostrości z manualnym obiektywem potrzebuje chipa doklejonego do przejściówki.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ustaw aparat na AV (preselekcja przeslony). Pierscieniem na obiektywie ustawiasz dana przeslone (w zleznosci od glebi ostrosci jaka chcesz uzyskac). Jesli zdjecia wychodza "przeswietlone" to pozostaje korekcja ekspozycji. W trybie AV naciskasz na ten przycisk +/- i krecisz pokretlem tak zeby bylo dobrze.
    Edit: MacGyver byl szybszy

Domyślnie

Czyli używając Av on niby sam mi dobierze czas.. hm.. ja robiłem na P i wtedy prześwietlało.. no cóż jutro tez zapowiada się słoneczny dzień i sprawdzimy jak to będzie czy nie prześwietli...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nagor Zobacz posta
    Czyli używając Av on niby sam mi dobierze czas.. hm.. ja robiłem na P i wtedy prześwietlało.. no cóż jutro tez zapowiada się słoneczny dzień i sprawdzimy jak to będzie czy nie prześwietli...
    Tryby "P" oraz "zielony kwadracik" śą w lustrzankach po to żeby ich nie używać. A już na pewno nie z manualnymi szkłami: automatyka aparatu, nie mając komunikacji z obiektywem, po prostu zgłupieje.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

"P" - nie. Tylko AV albo M (wtedy jak MacGyver - patrzysz na drabinke). Zrob test. Wlacz swiatlo w pokoju, ustaw iso 1600 i proboj robic zdjecia - zmieniaj przeslone - zobaczysz ze sie bedzie wszystko zmienialo (czas). Zawsze mozesz +/- dolozyc (nie zapomnij potem iso 100 nastawicz - czesto mi sie to zdarza)

Domyślnie

no właśnei wiedziałem an kicie i podobnych AF-owatych szkłach skacze miedzy Tv i Av i jest ok a myslałem ze na manualu bedzie lepiej na p- czyli na większej automatyce. no ale jesli ma być Av to będzie - jeste mteż po szybkim teście i jest ok wszystko.
    W takim razie na razie wielkie dzięki za wyjasnienie.
    Pozdrawiam serdecznie (jak na razie )

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów