Nijak nie mogę dojść jak zapisać w PS CS2 plik z tiffa do jpga, żeby jego rozdzielczość*nie wynosiła 72 dpi[czyli save for web], czyli skompresować tiff do jpg najlepszej jakości. Czy jest na to jakiś sposób? Za wszelkie odpowiedzi dzięki!
Nijak nie mogę dojść jak zapisać w PS CS2 plik z tiffa do jpga, żeby jego rozdzielczość*nie wynosiła 72 dpi[czyli save for web], czyli skompresować tiff do jpg najlepszej jakości. Czy jest na to jakiś sposób? Za wszelkie odpowiedzi dzięki!
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
Zaczątek portfolio: link
A tego TIFFa nie masz przypadkiem w 16 bitach? Jesli tak to najpierw ustaw mu 8 bitow a pozniej japko+shift+s i zapisz jako jpg
Edit:
Chyba nie przeczytalem ze zrozumieniemTymi dpi to sie w ogole nie przejmuj
![]()
Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 25-05-2007 o 22:21
Dlaczego się tym wogóle przejmujesz - to nie ma wpływu na nic z wyjątkiem wyliczania mało uzytecznego rozmiaru obrazu.
Jak koniecznie chcesz to w Edit->Preferences->Units & Rulers w okienku screen resolution możesz sobie ustawić co chcesz.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
OOO! Dzięki wielkie! Przez swoją niewiedzę na konkurs wysłałem w 72 dpi...:/ Mam nadzieję, że nie zauważą![]()
No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
RAWy wywołuje w innym programie do TIFFów, następnie w PSie poprawiam to, czego w programie do RAWów nie da się zrobić, po czym chciałem zapisać w najlepszej jakości JPG
Ale i tak dzięki Vitez![]()
Troche masochistyczne dokladanie sobie pracy no ale wolna wola.
Btw polecam ksiazke "Adobe Camera RAW i Photoshop CS2" wydawnictwa Helion. Daje naprawde swietne pojecie jak niewiele rzeczy jest "tych co w wywolaniu RAW nie da sie zrobic" , czyli jak ustawic sobie workflow by jak najmniej musiec z PS korzystac poza dalszym retuszem jak ktos lubi.
a czego nie da sie zrobić w dobrym programie do RAWów (Lightroom, LightZone) co trzeba poprawiać w PS?
galeria: http://adso.digart.pl/digarty/
Dokładanie sobie pracy... Kiedy ja lubię przy tym grzebaćCzego w programie do RAWów nie można zrobić? W Capture One napewno nie można:
- usunąć niechcianych elementów z twarzy koleżanki,
- zrobić ładnego b&w[metodą*podaną kiedyś przez bundy'iego]
- przyciemnić, rozjaśnić tylko kawałek zdjęcia,
itd.
W sumie w RAWach poprawiam tylko balans bieli, czasami kontrastami, EV, saturację.
Pójdę do Empiku i poprzeglądam książkę. Może coś ciekawego znajdę![]()