No właśnie to miałem na myśli pisząc mieszanie kanałów. Zapomniałem jak się nazywa narzędzie do tego w PS.
Ale można to zrobić i bez tego narzędzia. Kanały które chcesz wymieszać kopiujesz do osobnych warstw obrazka BW, ustawiasz tryb warstwy, opacity i efekt jest ten sam. I na dodatek: 1. możesz sobie dowoli zmieniać tryby mieszania i opacity patrząc na efekt, 2. masz maski jakie chcesz, jeśli nawet nie ma ich przy calculations, 3. w nowszych PSach są blending options, którymi czasem można się posłużyć zamiast maski, 4. nie potrzeba to tego PS, może (ale nie musi) wystarczyć GIMP.
Zupełnie mi nie przeszkadza, to że metoda jest destrukcyjna . Nie interesuje mnie czy informację się traci czy nie, a tylko czy traci się czy zyskuje na atrakcyjności wrażeń wzrokowych jakie daje fotografia.
Janusz, już wiem, co jest na tych suwakach. Jednak dobrze się domyśliłem więc chyba dało się jednak zrozumieć. Co nie zmienia faktu, że gdybyś napisał po prostu jak się nazywają te suwaki to zrozumiałbym dużo szybciej, bez potrzeby domyślania się i upewniania. No i przynajmniej na screeshocie, który ja widziałem w sieci jest jeszcze Shadow Tint. Czmu tylko shadow?