Na dodatek piszę niezrozumiale, zapomniałeś dodać. Co prawda nie bardzo wiem gdzie to pisałem o liczbach i o tym jak zmienia się histogram ale widać prostaczek jestem i ahrtysty nie rozumiem.Jeśli rozmawiamy o ACR i konwersjach RAWów to R to kanał czerwony a barwa na zdjęciu to wynik mieszania kanałów.
Napewno to wiedzą tylko twórcy ACR. Widać uznali to za celowe. W moim prostackim wyobrażeniu powody są dwa:
1. Balans bieli powino się ustawiać w "środku" matrycy żeby zminimalizować błędy nieliniowości na końcach. Ten "środek" liniowej matrycy leży 1EV od góry. Nasze oczy widzą logarytmicznie więc nakładana jest słynna gamma. Uproszczony wzór to output = input (do potęgi) gamma +.... Uproszczony bo po + dochodzą jeszcze dalsze wyrazy korygujące "niepotęgowość" funkcji. Cienie ze zdjęcia leżą od 5 do 7EV w dół od punktu na który ustawiono WB i mogą się nieco "rozjeżdżać". Stąd konieczność korekty.
2. Dominanta. Jest zawsze i wszędzie. Jakaś barwa jest zwykle, nawet minimalnie, dominująca w scenie. Bardzo rzadko nie ma żadnej dominanty. Nawet w słoneczny dzień na łące możemy spodziewać się nadmiaru zieleni. Jest takie zjawisko, że w cieniu (podkreślam cieniu - rzucanym przez zasłone a nie w "cieniach" zdjęcia) dominanta przyjmuje wartość przeciwną do tego co w "bezpośrednim" oświetleniu. Łatwo to sprawdzić samemu. WB ustawiamy 1EV "od góry" - czyli domyślnie w mocnym, najczęściej bezpośrednim oświetleniu. Cienie (dolna 1/4 histogramu) mają inny balans bieli za sprawą powyższego zjawiska. No to i konieczność korekty.
Inna sprawa, że w 99.9% zdjęć korekty są minimalne i dla Shadow Tint zawierają się w granicach -2 do +2. Robiłem kilkaset profili z użyciem tablicy Gretaga - wszystkie mieściły się w w/w granicach. Ale nie wszystkie aparaty są tak dobre jak Canon a ACR z założenia ma być uniwersalny.
Teraz oczekuję tekstu, że znowu piszę niezrozumiale, o liczbach i histogramach. Aha, powyższe to moje osobiste poglądy dlaczego tak jest. Jak jest naprawdę to wie pewnie tylko Thomas Knoll i jego ludzie.
EDIT: PS. Nie ma suwaka "od góry" bo tam WB już jest dobrze ustawiony. Przynajmniej powinien być.