Zgadza się, Ty piszesz o liczbach a ja o kolorach. Ty piszesz jak się zmienia histogram a ja jak zdjęcie.
Green nie rusza zielonego, ale wpływa na kolory zielone bardziej niż na czerwone i bardziej niż Red na zielone.
Przykład
Mam przed sobą kilka wersji zdjęcia, którym się dzisiaj bawiłem. Zółty kwiatek na tle zielonej trawy. Green saturation +100, trawa dużo bardziej zielona, kwiatek też dużo bardziej zółty. Blue saturation +100 zarówno trawa jak i kwiatek bardziej nasycone, ale znacznie mniej niż przy +100 Green saturation (bo zawierają mniej B niż G). Green hue zmienia balans między R i B, a Blue Hue między R i G (to jasne chyba inaczej nie może działać aby miało to sens), przy czym efekt jest taki, że: Red hue na minusie, a green hue na plusie robią zdjęcie bardziej niebieskim. Zielona trawka jest robi się bardziej niebieska przy green hue +100 niż przy red hue -100, a żólty kwiatek robi się tak samo mniej żółty w obu przypadkach. Bo trawa ma więcej G niż R, a kwiatek ma prawie taką samą ilość G i R
Drugi przykład to biały kwiatek na tle niebieskiego nieba. Niebo ma dużo więcej B niż R i G. Suwaki dla B mają dużo większe działanie dla nieba niż suwaki R i G.
Mogę wrzucić te przykłady, ale najlepiej jeśli każdy zainteresowany sam spróbuje.
To jasne, ale ja nie rozumiem dlaczego nie ma analogicznego suwaka dla świateł (górnej częście histogramu)?