Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: TIFF->JPG w PS CS2

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Red nie działa na czerwony tylko na dwa pozostałe. Tak samo Green nie zmienia zielonego, a blue nie rusza niebieskiego. Dotyczy to zarówno Hue jak i Saturacji. Pisałem o tym w T&T.
    Zgadza się, Ty piszesz o liczbach a ja o kolorach. Ty piszesz jak się zmienia histogram a ja jak zdjęcie.
    Green nie rusza zielonego, ale wpływa na kolory zielone bardziej niż na czerwone i bardziej niż Red na zielone.

Przykład
    Mam przed sobą kilka wersji zdjęcia, którym się dzisiaj bawiłem. Zółty kwiatek na tle zielonej trawy. Green saturation +100, trawa dużo bardziej zielona, kwiatek też dużo bardziej zółty. Blue saturation +100 zarówno trawa jak i kwiatek bardziej nasycone, ale znacznie mniej niż przy +100 Green saturation (bo zawierają mniej B niż G). Green hue zmienia balans między R i B, a Blue Hue między R i G (to jasne chyba inaczej nie może działać aby miało to sens), przy czym efekt jest taki, że: Red hue na minusie, a green hue na plusie robią zdjęcie bardziej niebieskim. Zielona trawka jest robi się bardziej niebieska przy green hue +100 niż przy red hue -100, a żólty kwiatek robi się tak samo mniej żółty w obu przypadkach. Bo trawa ma więcej G niż R, a kwiatek ma prawie taką samą ilość G i R

Drugi przykład to biały kwiatek na tle niebieskiego nieba. Niebo ma dużo więcej B niż R i G. Suwaki dla B mają dużo większe działanie dla nieba niż suwaki R i G.

Mogę wrzucić te przykłady, ale najlepiej jeśli każdy zainteresowany sam spróbuje.

Shadow tint kontroluje balans zieleni i purpury w cieniach. Działa mniej więcej w dolnej 1/4 histogramu. Ujemny zwiększa zieleń a dodatni purpure.
    To jasne, ale ja nie rozumiem dlaczego nie ma analogicznego suwaka dla świateł (górnej częście histogramu)?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Zgadza się, Ty piszesz o liczbach a ja o kolorach. Ty piszesz jak się zmienia histogram a ja jak zdjęcie.....
    Na dodatek piszę niezrozumiale, zapomniałeś dodać. Co prawda nie bardzo wiem gdzie to pisałem o liczbach i o tym jak zmienia się histogram ale widać prostaczek jestem i ahrtysty nie rozumiem. Jeśli rozmawiamy o ACR i konwersjach RAWów to R to kanał czerwony a barwa na zdjęciu to wynik mieszania kanałów.

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    To jasne, ale ja nie rozumiem dlaczego nie ma analogicznego suwaka dla świateł (górnej częście histogramu)?
    Napewno to wiedzą tylko twórcy ACR. Widać uznali to za celowe. W moim prostackim wyobrażeniu powody są dwa:

1. Balans bieli powino się ustawiać w "środku" matrycy żeby zminimalizować błędy nieliniowości na końcach. Ten "środek" liniowej matrycy leży 1EV od góry. Nasze oczy widzą logarytmicznie więc nakładana jest słynna gamma. Uproszczony wzór to output = input (do potęgi) gamma +.... Uproszczony bo po + dochodzą jeszcze dalsze wyrazy korygujące "niepotęgowość" funkcji. Cienie ze zdjęcia leżą od 5 do 7EV w dół od punktu na który ustawiono WB i mogą się nieco "rozjeżdżać". Stąd konieczność korekty.

2. Dominanta. Jest zawsze i wszędzie. Jakaś barwa jest zwykle, nawet minimalnie, dominująca w scenie. Bardzo rzadko nie ma żadnej dominanty. Nawet w słoneczny dzień na łące możemy spodziewać się nadmiaru zieleni. Jest takie zjawisko, że w cieniu (podkreślam cieniu - rzucanym przez zasłone a nie w "cieniach" zdjęcia) dominanta przyjmuje wartość przeciwną do tego co w "bezpośrednim" oświetleniu. Łatwo to sprawdzić samemu. WB ustawiamy 1EV "od góry" - czyli domyślnie w mocnym, najczęściej bezpośrednim oświetleniu. Cienie (dolna 1/4 histogramu) mają inny balans bieli za sprawą powyższego zjawiska. No to i konieczność korekty.

Inna sprawa, że w 99.9% zdjęć korekty są minimalne i dla Shadow Tint zawierają się w granicach -2 do +2. Robiłem kilkaset profili z użyciem tablicy Gretaga - wszystkie mieściły się w w/w granicach. Ale nie wszystkie aparaty są tak dobre jak Canon a ACR z założenia ma być uniwersalny.

Teraz oczekuję tekstu, że znowu piszę niezrozumiale, o liczbach i histogramach. Aha, powyższe to moje osobiste poglądy dlaczego tak jest. Jak jest naprawdę to wie pewnie tylko Thomas Knoll i jego ludzie.

EDIT: PS. Nie ma suwaka "od góry" bo tam WB już jest dobrze ustawiony. Przynajmniej powinien być.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 29-05-2007 o 08:31

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na dodatek piszę niezrozumiale, zapomniałeś dodać. Co prawda nie bardzo wiem gdzie to pisałem o liczbach i o tym jak zmienia się histogram ale widać prostaczek jestem i ahrtysty nie rozumiem. Jeśli rozmawiamy o ACR i konwersjach RAWów to R to kanał czerwony a barwa na zdjęciu to wynik mieszania kanałów.
    Teraz to nie rozumiem, ani dlaczego się denerwujesz ani o co chodzi Ci w kwestii PS, a konkretnie nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc, że Green Saturation nie zmienia zielonego,

1. że nie zmienia kanału zielonego, czy
    2. że nie zmienia barwy zielonej?

Ja zrozumiałem, że chodzi Ci o 1. i to miałem na myśli pisząc o histogramie i liczbach, bo ja nie widzę aby zachodziła sytuacja 2. Ale może źle wiedzę.

Teraz oczekuję tekstu, że znowu piszę niezrozumiale, o liczbach i histogramach. Aha, powyższe to moje osobiste poglądy dlaczego tak jest. Jak jest naprawdę to wie pewnie tylko Thomas Knoll i jego ludzie.
    To dla mnie definitywnie kończy dyskusję. Nie rozumiem czemu się zirytowałeś, choć pewnie znów źle przeczytałem.

Uprawnienia umieszczania postów