Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: Canon 5d - kilka pytan

Domyślnie

generalnie vuki, nie ma sie co zastanawiac, ja przesiadlem sie z d200 na 5d i nie mam pytan, 5d to klasa sama w sobie pod kazdym wzgledem
    5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Odkopuję ten wątek, bo też mam pytanie o 5D, a nie ma co zakładać zakładać nowego wątka o 5D :-)

Otóż chodzi mi o te informacje o parametrach wyświetlane na zielono w wizjerze.
    W starym poczciwym kliszaku (EOS 50) było tak, że im jaśniejszy był plan, tym mocniej świeciły parametry (czas, przysłona, drabinka, itd.)
    W trabancie nie pamiętam czy takie wzmocnienie było (ale problemów też sobie nie przypominam), natomiast w 5D jest dobrze tylko gdy plan jest ciemny (wieczór, pomieszczenia), a w jasny dzień po prostu zupełnie nie widzę tych parametrów. Tak jakby nie reagował na jasny plan i nie zwiększał intensywności wyświetlania parametrów.
    Pytanie brzmi: czy we wszystkich tak jest czy też tylko u mnie coś jest nie ten teges?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Czy ja coś niejasno napisałem?

Jesli nie rozumiecie, to ja tylko proszę aby ktoś z posiadaczy piatki wziął na chwilę aparat do ręki, skierował na silne źródło światła i napisał mi czy wyświetlacz parametrów w wizjerze zmienia intensywność czy nie?
    Pozdrowienia, Tomek

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta

Jesli nie rozumiecie, to ja tylko proszę aby ktoś z posiadaczy piatki wziął na chwilę aparat do ręki, skierował na silne źródło światła i napisał mi czy wyświetlacz parametrów w wizjerze zmienia intensywność czy nie?
    w 300D, 10D, 20D, 30D nie zmienia, w piątce chyba też nie Pierwsze słysze o takim myku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    w 300D, 10D, 20D, 30D nie zmienia,
    300D posiadałem, ale nie pamiętam jak tam było. (z tym, że z widzialnością parametrów nie przypominam sobie problemów)
    10D/20D miałem okazję używać, ale nie wiele (choć problemów tez sobie nie przypominam).

w piątce chyba też nie
    no własnie czekam na informacje od posiadaczy?

Pierwsze słysze o takim myku
    W EOS 50 tak własnie było.
    Gdy było ciemno - czas/przysłona/drabinka itd. w wizjerze swieciły słabiej (aby nie razić)
    Gdy było jasno - swieciły mocniej, zeby było je dobrze widać.

Sprawę podnoszę dlatego, że piątka jest pierwszym aparatem, w którym mam problem z widzialnościa tych parametrow wyswietlanych w wizjerze - po prostu przy pracy na zewnątrz w dzień praktycznie ich nie widzę :-(
    Czy ktoś również ma taki problem?
    Pozdrowienia, Tomek

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

U mnie informacje są na czarnym tle, które cały czas pozostaje czarne (przynajmniej tak mi się wydaje).:rolleyes:
    Nigdy nie miałem problem z odczytem danych.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

..
    Sprawę podnoszę dlatego, że piątka jest pierwszym aparatem, w którym mam problem z widzialnościa tych parametrow wyswietlanych w wizjerze - po prostu przy pracy na zewnątrz w dzień praktycznie ich nie widzę :-(
    Czy ktoś również ma taki problem?

W moim 5D się zmienia - dość wyraźnie i jest sporo jaśniej. (rozjaśnieniu ulagają te zielone LEDy).

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SAM Zobacz posta
    U mnie informacje są na czarnym tle, które cały czas pozostaje czarne (przynajmniej tak mi się wydaje).:rolleyes:
    bo tu nie chodzi o tło.
    tlo jest czarne cały czas.

pytanie jest czy zielone cyferki swiecą mniej lub bardzie w zależności od warunków zewnętrznych?

Cytat Zamieszczone przez SAM Zobacz posta
    Nigdy nie miałem problem z odczytem danych.
    Do tej pory ja też nie miałem, ale właśnie mam :-(

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    W moim 5D się zmienia - dość wyraźnie i jest sporo jaśniej. (rozjaśnieniu ulagają te zielone LEDy).
    Dokładnie tak ma być.
    Dziękuje Ci za tą informację.

Znaczy że u mnie spie....
    Pozdrowienia, Tomek

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie, tylko forum to nie czat. Daj zainteresowanym forumowiczom dobe na odpowiedz a nie godzinke, poltorej .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Nie, tylko forum to nie czat.
    wiem.

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Daj zainteresowanym forumowiczom dobe na odpowiedz a nie godzinke, poltorej .
    sprawa wygląda tak, ze obserwowałem w tym czasie, kto jest on-line i pojawiło się conajmniej kilku posiadaczy 5D, a nikt się nie odzywał, wiec przyszło mi na myśl, że może zbyt zawile przedstawiłem swój problem i dlatego postanowiłem poprosić inaczej.

Co ciekawe - ponowne przedstawienie problemu (w innych słowach) przyniosło szybkie rozwiązanie, zatem logika podpowiada mi, ze czekanie na nic by się zdało, bo po prostu wcześniej zbytnio zamotałem się z opisem problemu, stąd opisanie go innymi słowami uważam za potrzebne i jak najbardziej na miejscu.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 03-10-2007 o 14:18
    Pozdrowienia, Tomek

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów