Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Upał a sprzet

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie Upał a sprzet

Dzis robiac zdjecia w plenerze zauwazylem ze siedzacw sloncu-inaczej sie nie dalo, nie tylko ja sie pocilem. Apart w pewnym momencie zamiast robic seryjnie fotki -zaczal lapac zadyszke i mial bardzo krotkie przerwy pomiedzy klatkami. Czyzby to objawy przegrzania? Mial tak ktos?

ps. w cieniu dzis byl. ok. + 30 wiec w sloncu...ufff
    canon

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Na pewno nie powinno sie wystawiac aparatu na slonce (zbyt dlugo) - ale nie sadze, zeby temeratura nawet +30 stopni w cieniu mogla byc grozna dla sprzetu. Przynajmniej ja takowych problemow nie mialem. O wiele bardziej paralizujacy prace bywal mroz - i to juz taki w graniach minus kilkunastu stopni.
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

przyznam sie ze ja tez nie mialem takich problemow a robilem zdjecia jeszcze przy wiekszych temperaturach wiec .....
    za to eternus ma racje niskie temp maja zly wplyw na aparat
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W wysokiej temperaturze podobnie jak i w niskiej spada sporo wydajnosc akumulatorkow (mi na przyklad w gripie dwie sztuki przy calym prawie dniu na sloncu wytrzymuja ok dwa razy mniej - jakies 500 zdjec). Jednak powyzsza sytuacja wskazuje na problem albo z mechanizmem lustra/migawki albo z buforem (zalezy jak duzo zdjec w serii probowales na raz wcisnac).

Bywalec
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    W wysokiej temperaturze podobnie jak i w niskiej spada sporo wydajnosc akumulatorkow (mi na przyklad w gripie dwie sztuki przy calym prawie dniu na sloncu wytrzymuja ok dwa razy mniej - jakies 500 zdjec). Jednak powyzsza sytuacja wskazuje na problem albo z mechanizmem lustra/migawki albo z buforem (zalezy jak duzo zdjec w serii probowales na raz wcisnac).
    Przycinal sie gdzies ok. 4 foty w serii. Hmm.Poprobuje i jesli sytuacja bedzie sie powtarzac to na Zytnia, bo tak na dobra sprawe rzeczywiscie te powiedzmy 40 stopni to nie dramat. Chyba ze 30 D nie nadaje sie na wypady do afryki Ale skoro Janusz przy stowie dal rade

ps. gdykiedys kupowalem spiwor sprzedawca zapewnial mnie ze wytrzyma do
    minus 50 C.A ja mu na to, czy ja to wytrzymam? Nie odpowiedzial
    canon

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wczoraj robiłem 30tką fotki samolotów ok południa.Na Speed H.W pełnym słońcu.
    Bufor się wyrabiał.Żadnych zacięć.Miałem go też 2 tyg temu w Turcji(upał był nie wąski)i też było ok.A czy wytrzyma afrykę-to Wam powiem w październiku8)
    Aparat Foto

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kol Zobacz posta
    ps. w cieniu dzis bylo ok. + 30 wiec w sloncu...ufff
    A w łapie jakieś 36 st. :P Nic mu nie będzie.

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

tak jak u viteza dzis robiac fotki ,aku w gripie znacznie szybcij sie rozladowywaly
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Domyślnie

Robilem fotki w upale przekraczającym 40 stopni i oprocz szybszego wyłądowania (i tak mniejszego niz w temperaturach minusowych) nie zauwazylem zadnych problemów. To musial byc bufor lub ew. problemy z łapaniem AF.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jedyne co rośnie w raz z temperaturą to ilość hot pixeli i zużycie baterii. Canonem A10 robiłem zdjęcia w temperaturze ok. +100°C i wilgotności na poziomie ok. 50% (wewnątrz kotła krótko po wygaszeniu). Aparat przeżył w dobrej formie. Temperatury na poziome do 45-50°C to nic nadzwyczajnego.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów