Zobacz wyniki ankiety: Planujesz zakup statywu i głowicy..?

Głosujących
57. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Plany zakupowe - statywy i głowice

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Ja planuję zanabyć niebawem frotkę 055Pro plus raczej 322RC2 na początek. Pierwotnie miało być 141RC, ale:
    - już jej nie można dostać
    - ostatnio pracując na niej (wraz z 190Pro) przekonałem się, że jeśli chodzi o jakieś szybkie akcje to niestety ona nie daje rady. No ale to już było powiedziane; szybkość i wygoda 322RC, stabilność i precyzja to np. 141RC
    - nie wiem jak się sprawują ci 'następcy' obecni. Tzn 804RC chyba jest za delikatna znowu do jakiegoś cięższego zestawu (nie wiem jak w praktyce),
    a 808RC nie wiem czy nie za wielka :P (no i droższa niż była 141RC )

A jeśli chodzi o to, że planuję statyw też zabierać w góry i z pewnością z 055Pro będę się katował to cóż...
    Jedni twierdzą że nawet z 190Pro można się zakatować.
    Z małego rozrachunku mi wyszło, że: 055Pro + 322RC ważą razem 3,1 kg a z kolei 190Pro + 141RC 2,9kg - więc prawie w ogóle różnicy nie ma.
    Z kolei 190Pro + 322RC waży 2,6kg.

Ale jako, że moje budżety nie są znowu takie że mogę se kupić 1 statyw w góry, 1 na miasto, 1 do studia, 1 na codzień itd to chyba poprostu 055Pro jest najlepszym wyborem w stosunku jakość/cena. No i 322RC/141RC(lub następcy) do tego. W głowicach stricte kulowych się nie orientuję i musiałby mnie ktoś oświecić, że wybór takiej głowicy jest lepszy. A nie wiem czy w rozsądnej cenie jest coś takiego.

No i podsumowując: zdaje się, że nie ma lepszej alternatywy Manfrotto biorąc pod uwagę stosunek jakość/cena.
    Ostatnio edytowane przez Zielony ; 24-05-2007 o 11:01

Uprawnienia umieszczania postów