Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Canon A710 IS nie kuka :(

kanonada
    Guest

Red face Canon A710 IS nie kuka :(

Witam wszystkich na tym forum,

Od wczoraj jestem szczęśliwą (jak na razie) współposiadaczką Canona A710 IS. Po kilku latach użytkowania Kodaka Easy Share CX4310 mam wrażenie, że Canon nie ma tylko fontanny. Jestem nim zafascynowana, aczkolwiek domniemywam, że pełną gamę jego możliwości poznam za jakiś (niekrótki) czas, a więc chwała twórcom aparatu za tryb AUTO. Ale do rzeczy.
    Po kilku godzinach zabawy w robienie zdjęć przyszedł czas by obejrzeć efekty w komputerze. I tu zaczęły się schody. Zainstalowałam software z płyty załączonej do aparatu. Następnie połączyłam aparat z laptopem i ukazało się okno a w nim kilka opcji. Na pierwszym miejscu Canon CameraWindow. Wybrałam tę opcję, ale niestety nic się nie działo. Okno zniknęło. I nic. Ponownie wyłączyłam i włączyłam aparat. Powtórzyłam działania i znowu nic. Wyczytałam w instrukcji, że jeśli nic sie nie dzieje należy otworzyć ten program poprzez menu Start/Programy/Canon Utilities/Camera Window/PowerShot-IXY-IXUS-DV 6/Camera Window. Efekt jak wyżej - czyli zero działań.
    Podobnie z ZoomBrowserem EX - niby działa, ale funkcja połączenia z aparatem nie działa.
    W efekcie ściągam na komputer zdjęcia za pomocą kreatora Windows, więc przynajmniej dobrze, że się da, ale mam niedosyt. Przecież powinno działać oprogramowanie Canona.
    Czy ktoś ma/miał podobny problem? Rozwiązany? Szukałam na stronach Canona, ale jedyne co znalazłam to upgrade do ZoomBrowsera (ściągnęłam, ale nic nie pomogło).
    Będę wdzięczna za podpowiedzi.

Kasia

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Sprawdź może czy masz kabel podłączony pod ten sam USB, za pomocą, którego instalowałaś software, albo jak wyskoczy okienko to nie podejmuj żadnej akcji, zamknij to i wejdź w "Mój komputer" i tam powinna być ikonka "A710 IS" lub coś w tym stylu wejdź do tego katalogu i skopiuj fotki. Dla mnie to najwygodniejszy sposób.

kanonada
    Guest

Dzięki za podpowiedź. Niestety USB nie ma tu znaczenia. Chociaż faktycznie próbowałam podłączyć do innego portu. Ale to nic nie zmieniło. Problem tkwi nie w komunikacji aparatu z komputerem, bo taka jest. Bez problemu wrzucam zdjęcia do komputera. Problem w tym, że oprogramowanie nie działa. A konkretnie Canon CameraWindow i ZoomBrowser - pierwszy się wogóle nie uruchamia, drugi nie łączy sie z aparatem. Przypuszczam, że z ich pomocą transfer zdjęć mógłby być łatwiejszy.
    Zauważyłam też, że ZoomBrowser nie daje możliwości zmniejszenia rozmiaru zdjęcia... Albo źle szukałam. Jest taka opcja jak atrybuty, ale po wpisaniu ręcznie nowych - mniejszych - rozmiarów zdjęcie zostaje na żywca przycięte jak nożyczkami. Prawa i dolna krawędź. Hmmm...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kanonada Zobacz posta
    Po kilku godzinach zabawy w robienie zdjęć przyszedł czas by obejrzeć efekty w komputerze. I tu zaczęły się schody.
    Ja nawet nie zadalem sobie trudu by rozpakowac plytki z softem Canona. Nic tam szczegolnego nie ma. Uzywam najprostszej i najszybszej metody, do ktorej Cie tez zachecam. Wyciagam karte SD z aparatu i wkladam do czytnika na USB. W laptopie mam nawet taki wbudowany. Czytnik kosztuje kilkanascie zlotych. A potem... wiadomo, otwieram Total Commander, ktory swietnie widzi karte SD jako dodatkowy dysk. Transfer idzie blyskawicznie, jak z USB2.

kanonada
    Guest

Domyślnie

Mój laptop nie ma czytnika kart. Niemniej nie potrzebuję go, żeby zrzucić zdjęcia. Zastanawiam się tylko gdzie tkwi problem, że ten software nie działa. No bo skoro już jest...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mój laptop nie ma czytnika kart. Niemniej nie potrzebuję go, żeby zrzucić zdjęcia. Zastanawiam się tylko gdzie tkwi problem, że ten software nie działa. No bo skoro już jest...
    Nie potrzebujesz, ale transmisja z aparatu idzie bardzo wolno. Poprzednio z Canona A60 i S1 zgrywalem z aparatu, bo nie mialem czytnika do kart CF. Naprawde zachecam Cie do wydania kilku do kilkunastu zl na czytnik kart SD. Olej ten caly soft Canona.

Dopiero zaczyna Awatar silver76
    Miasto
    dolny śląsk

Domyślnie

Następnie połączyłam aparat z laptopem i ukazało się okno a w nim kilka opcji.

Kasia
    Czy dobrze rozumiem, podłączylaś aparat do kompa i wyskoczylo okno? wiec to jest w porządku. mam ten sam aparat i włąśnie tak jest.
    Podłączam aparat kablem, przełączam aparat w tryb przeglądania i włączam go, a wtedy wyskakuje okno w kompie. wtedy klikam na drugą ikonke od dołu (nie pamietam co pisze ) i zaczyna sie transfer. i wcale nie jest on taki słaby, jak niektórzy mowią, 1GB przwie pełną kartę zgrywam w kilka minutek.
    Aha, można jeszcze zrzucić zdjecia, gdy po podłączeniu aparatu wyskoczy okno w kompie, można wcisnąć niebieski przycisk na aparacie i też powinien sie rozpocząć transfer, ale ja tego nie testowałem
    Ogólnie ważne jest aby podłączyć aparat, ustawić go w tryb przeglądania zdjęć i włączyć go!
    Ostatnio edytowane przez silver76 ; 24-05-2007 o 08:15
    Pozdrawiam.
    silver76

Canon PowerShot A710 IS; BC 700
    + Lumix FZ18

kanonada
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez o_andrzej Zobacz posta
    Nie potrzebujesz, ale transmisja z aparatu idzie bardzo wolno. Poprzednio z Canona A60 i S1 zgrywalem z aparatu, bo nie mialem czytnika do kart CF. Naprawde zachecam Cie do wydania kilku do kilkunastu zl na czytnik kart SD. Olej ten caly soft Canona.
    Co prawda nie narzekam na prędkość transmisji zdjęć - przez kreatora lecą całkiem szybko. O czytniku pomyślę - najpierw pożyczę od mamy, by sprawdzić czy to coś zmieni.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez silver76 Zobacz posta
    Czy dobrze rozumiem, podłączylaś aparat do kompa i wyskoczylo okno? wiec to jest w porządku. mam ten sam aparat i włąśnie tak jest.
    Tak jest. Tyle, że wkurza mnie, że ten cały Canon CameraWindow nie działa, bo skoro pojawia sie na pierwszym miejscu to powinien. Cokolwiek by nie mówić/pisać czy ten soft Canona jest OK czy nie, to chciałabym sie o tym sama przekonać. I uparcie będę drążyć temat
    Ostatnio edytowane przez kanonada ; 24-05-2007 o 12:55 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar pionaj

Domyślnie

jaki masz system ?
    Canon A640

Dopiero zaczyna Awatar silver76
    Miasto
    dolny śląsk

Domyślnie

Juz sprawdzałem. CameraWindow to jest to okno, które automatycznie wyskakuje po podłączeniu aparatu. A w nim jest napisane u góry, jak transferować fotki z aparatu ("używając aparatu"), czyli wcisnąć na aparacie niebieski przycisk. Poniżej jest ikonka do transferu ("używając komputera") czyli klin na ikonke, a jeszcze niżej jest ikonka do transferu wybranych zdjęć z aparatu.
    I podejrzewam, że to też jest zależne od systemu, ja mam jeszcze Win98 .
    Pozdrawiam.
    silver76

Canon PowerShot A710 IS; BC 700
    + Lumix FZ18

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów