Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: G6 a wypalone pixele

Mieszany widok

Kris59
    Guest

Domyślnie G6 a wypalone pixele

Przymierzam się do kupna G6 i byłem już blisko transakcji, gdy dotarła do mnie informacja, że dość często spotyka się w tym modelu wadę polegającą na wypalonych pixelach. Dodam, że niektóre sklepy zrezygnowały z handlu tym modelem aparatu ze względu własnie na wystepowanie tej wady. Ale to był głos jednej osoby. Stąd moje uprzejmne zapytanie do znawców tematu, czy rzeczywiście coś takiego w G6 wystepuje? Aparat zamierzam kupić w jednym ze sklepów internetowych i nie chciałbym się rozczarować stwierdzając ta wadę. Serwis tylko w centralnym serwisie canona w warszawie a co się z tym wiąże - kłopoty. Prosze o profesjonalna odpowiedź.
    pozdrawiam z zaśnieżonego krakowa
    krzysiek

Początki nałogu Awatar santiblue
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

NIestety w g6 to powiedzmy norma
    ale w serwisie od reki to zalatwiaja programowo.
    dSLR + coś tam...

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kris59
    Aparat zamierzam kupić w jednym ze sklepów internetowych i nie chciałbym się rozczarować stwierdzając ta wadę.
    Jeżeli zamierzasz kupić w sklepie w kraju to chyba możesz w ciągu paru dni zwrócić przedmiot sprzedawcy jako "nie spełniający oczekiwań" itp.? Dobrze byłoby rozpoznać ten temat zamiast od razu bawić się w serwis.

I taka ciekawostka. Wszedłem na stronę http://www.e-oko.pl/PK4puNoctn i przeczytałem pkt 11.

"Zgodnie z Ustawą z 2 marca 2000 roku "O ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny" klient może zrezygnować z towaru kupionego w naszym sklepie bez podania przyczyny w ciągu 10 dni od daty odebrania przesyłki.
    Można to zrobić tylko wtedy, gdy towar nie był używany ( w przypadku aparatów cyfrowych sprawdzamy licznik zdjęć. Jeśli nie był używany licznik będzie wskazywał 0), nie jest zniszczony i ma pudełko oraz wszelką jego zawartość (gwarancję, instrukcję itp.). Gwarantujemy zwrot kwoty odpowiadający wartości produktu."

Jak do cholery sprawdzić gorące i martwe piksele skoro licznik ma być "0"? Czyli co? Wyjąłem, obejrzałem, zważyłem w dłoni, spakowałem i odesłałem? Bo co?
    Coś tu jest nie tak

Domyślnie

Nie, to jest polski handel. Muszą przyjąć, ale resztę sobie już dośpiewali.
    Daleko nam jeszcze do normalnych standardów kupieckich...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

p13ka, to dotyczy zwrotu sprzętu sprawnego. Tak, jak napisałeś, np. nie spodobał ci sie kolor lub rozmiar lub cokolwiek. To prawo dotyczy tylko sklepów wysyłkowych i ma na celu kompensowanie niedogodności związanej z tym, że nie możemy obejrzeć i podotykać towaru przed zakupem.

W przypadku towaru wadliwego pracują (teoretycznie) przepisy o gwarancji (również zawarte w jakiejś ustawie). Wtedy nie ma klauzuli o tym, że towar ma być nieużywany.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Goliński
    p13ka, to dotyczy zwrotu sprzętu sprawnego. Tak, jak napisałeś, np. nie spodobał ci sie kolor lub rozmiar lub cokolwiek. To prawo dotyczy tylko sklepów wysyłkowych i ma na celu kompensowanie niedogodności związanej z tym, że nie możemy obejrzeć i podotykać towaru przed zakupem.
    Mam tu wątpliwość. Jeżeli kupisz buty w sprzedaży wysyłkowej to, jeżeli wizualnie spełniają Twoje oczekiwania, wkładasz je na nogi i sprawdzasz czy są wygodne. Niewygodne? Odsyłasz. Z aparatem powinno być podobnie, sprawdzasz czy fotka nim zrobiona spełnia Twoje oczekiwania. Nie spełnia? Odsyłasz. I sądzę, że w tym konkretnym przypadku, warunki sklepu e-oko przy odsyłaniu zakupionego aparatu, są nie do końca właściwe.

Zadałem sobie trud i zapoznałem się z podaną ustawą. Otóż w Rozdziale 2 "Umowy zawierane na odległość" kluczowym wydaje się Art. 7 i to co wytłuściłem:

"1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).

3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty."

Zwróć uwagę na sformułowanie "zwykły zarząd". I w tym miejscu zapewne sklep sobie swobodnie dośpiewał to i owo, jak zresztą słusznie zauważył tiberek.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wygląda na to, że masz rację. Tyle tylko, że przepis jest niejasny (zwykły zarząd - co to za pies?, niezmieniony - licznik zdjęć może się zmienić?), więc daje okazję do manipulacji silniejszemu, czyli sprzedawcy...

Chciałbym zobaczyć ponadto w praktyce te odsetki ustawowe...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Goliński
    zwykły zarząd - co to za pies?,
    Ha! Właśnie to jest coś co nie ma definicji. Cytat z komentarza autorstwa St.Rudnickiego - sędziego Sądu Najwyższego:

"Pojęcie zwykłego zarządu nie zostało zdefiniowane, jest ono jednak szeroko stosowane, wyjaśnione przez judykaturę i w zasadzie nie budzi już większych wątpliwości, co nie oznacza, że w konkretnych wypadkach nie wymaga szczegółowej analizy na podstawie konkretnego stanu faktycznego i układu stosunków między stronami. Kodeks cywilny pozostawił rozstrzygnięcie w konkretnych sprawach sędziemu, rezygnując z przykładowego wymienienia czynności nie będących czynnościami zwykłego zarządu(...) Właściwa odpowiedź na pytanie, kiedy czynność prawna przekracza zwykły zarząd, może być udzielona tylko w konkretnym wypadku i na tle konkretnego stanu faktycznego, natomiast generalne próby stworzenia ogólnej definicji skazane są na niepowodzenie. Można tylko zauważyć, że pojęcie zwykłego zarządu ma zmienną treść i zależy od wielu czynności, z których na pierwszy plan wysuwają się: rodzaj stosunku prawnego, w ramach którego zarząd jest wykonywany, oraz prawne i ekonomiczne skutki konkretnej czynności. Nie ma abstrakcyjnego pojęcia zarządu i zwykłego zarządu w oderwaniu od konkretnego stanu faktycznego."

No! I w ten sposób trzeba sobie radzić z wypalonymi pikselami w G6

pejo
    Guest

Domyślnie

Cześć!
    Jestem tutaj nowy. Już od dłuższego czasu czytam posty w tym forum i zauważyłem , że zbyt często uogólnia się i formuuje zdania jako pewniki np. martwe piksele "nIestety w g6 to powiedzmy norma" . Tak się składa, że mam od niedawna G6 i nie ma w nim żadnych martwych pikseli. Panowie jeden czy kilka przypadków to nie norma. Tak pozatym to bardzo fajne to forum i tak czymajcie panowie i panie.

mensir67pl
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pejo
    Cześć!
    Jestem tutaj nowy. Już od dłuższego czasu czytam posty w tym forum i zauważyłem , że zbyt często uogólnia się i formuuje zdania jako pewniki np. martwe piksele "nIestety w g6 to powiedzmy norma" . Tak się składa, że mam od niedawna G6 i nie ma w nim żadnych martwych pikseli. Panowie jeden czy kilka przypadków to nie norma. Tak pozatym to bardzo fajne to forum i tak czymajcie panowie i panie.
    Jakos tez sie tak stalo ze posiadam G6 i nie widze zeby mu martwe piksele dolegaly

ale jest to calkiem mozliwe ze na Polske wypychaja sprzet z poza ........sortu technicznego

a istniej taki programik mysle ze wiekszosc go zna Dead Pixel Test ale czy on jest cos wart?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów