Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Zdjęcia w teatrze.

Domyślnie

"Co mogliby/mogą mi zrobić?", to chyba pytanie nie do tej grupy ludzi. Albo do prawników, albo z nieco inną intonacją do koleżków z klatki przy piwku. Słuchaj, to jest czyjaś praca i czyjeś zakupione bilety. Jestem fotografem teatralnym. Do minimum ograniczam fotografowanie, kiedy obok są ludzie, którzy zapłacili za bilety. Nie, żebym nie mógł, po prostu mam szacunek dla ludzi. Podobnie z występującymi, aktorami, wokalistami, etc. Ci ludzie często potrzebują olbrzymiego skupienia i przedstawienie z powodu kilku takich osób może się po prostu nie udać, bo im bardziej ambitne, tym trudniejsze i większe skupienie potrzebne.

Słyszałeś przed spektaklem komunikat: "proszę wyłączyć telefony komórkowe... nie fotografować..."? To są warunki Twojego bycia w teatrze i uszanuj to, że ludzie pracujący tam tego wymagają.

Czasami reżyser ma konkretny zamysł, wie, co powinno być pokazywane dla reklamy i co nie powinno, bo np. za dużo odkryje ludziom, którzy jeszcze nie widzieli przedstawienia. Dlatego są ludzie, którzy pracują w teatrach, dlatego są próby medialne, na których są pokazywane konkretne sceny. Jeśli chcesz fotografować, to poproś, jak będzie można, to Ci powiedzą, albo zaproszą na próbę medialną. A jest tego bardzo dużo.

Nie wiem, czy te pytania to kwestia tego, żew telewizji i necie dużo się o paparazzich pojawia i dużo o zdjęciach z komórek, ale widzę, że poszanowanie drugiej osoby upadło na ryj.
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
    Strona: www.fotografiateatralna.pl

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    zaczął się srać
    (..)
    ja tam na miejscu byłem kulturalny w 100%
    Za to tu specjalnie nie jesteś

Bywalec

Domyślnie

Też miałem taki przypadek gdy byłem z córką na przedstawieniu mikołajkowym z teatrze Banialuka w Bielsku Białej. Wg mnie nikomu nie przeszkadzałem (robiłem bez lampy i tylko wtedy gdy powiedzmy było głośno żeby nie było słychać migawki). Wszystko było OK do momentu kiedy nie przyszła Pani i grzecznie mnie poprosiła o zaprzestanie zdjęć gdyż aktorzy sobie nie życzą. Nie potrafiłem tego zrozumieć (albo nie chciałem) i w przerwie podpytałem dlaczego sobie nie życzą. Chodzi głównie o prawa autorskie, projekty strojów itp. Grzecznie schowałem sprzęt i tylko oglądałem spektakl. Szacunek....!!!! Zrozumiesz jak doświadczysz......na własnych błędach.
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof Bieliński Zobacz posta
    "Co mogliby/mogą mi zrobić?", to chyba pytanie nie do tej grupy ludzi. Albo do prawników, albo z nieco inną intonacją do koleżków z klatki przy piwku.
    ..........
    Podobnie z występującymi, aktorami, wokalistami, etc. Ci ludzie często potrzebują olbrzymiego skupienia i przedstawienie z powodu kilku takich osób może się po prostu nie udać, bo im bardziej ambitne, tym trudniejsze i większe skupienie potrzebne.
    No inni się pytali o prawa robienia zdjęć np na dworcu i im kulturalnie odpowiedziano.
    po prostu mam szacunek dla ludzi.
    Też mam, bo nie uważam żebym w jakikolwiek sposób przeszkadzał, a i rozmowa była bez chamskich odzywek i stawiania na swoim.

Jeśli chcesz fotografować, to poproś, jak będzie można, to Ci powiedzą, albo zaproszą na próbę medialną. A jest tego bardzo dużo.
    Po prostu nie rozumiałem tego zakazu i dlatego cała sytuacja. A to że się tak wkurzyłem to dlatego, że jadąc na wycieczkę do Warszawy i płacąc 45zł na musical miałem zamiar robić tam jakieś zdjęcia, a nie podziwiać jak jacyś mierni studenci fałszują grając jakieś romansidło.
    Nie wiem, czy te pytania to kwestia tego, żew telewizji i necie dużo się o paparazzich pojawia i dużo o zdjęciach z komórek, ale widzę, że poszanowanie drugiej osoby upadło na ryj.
    Niestety, to prawda, ale z drugiej strony szacunek do fotografów też nie jest zbyt wysoki. Jak słyszę, że komuś rozbili Jedynkę z Elką o chodnik to aż mi się żal robi.

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Za to tu specjalnie nie jesteś
    Przepraszam, ale w moim wieku to słowo jest używane na co dzień i nieświadomie go użyłem, ale tylko dlatego, że traktuję Was bardziej koleżeńsko niż ludzi z którymi podczas rozmowy trzeba dbać o estetykę języka.

Cytat Zamieszczone przez icik Zobacz posta
    Też miałem taki przypadek gdy byłem z córką na przedstawieniu mikołajkowym z teatrze Banialuka w Bielsku Białej. Wg mnie nikomu nie przeszkadzałem (robiłem bez lampy i tylko wtedy gdy powiedzmy było głośno żeby nie było słychać migawki). Wszystko było OK do momentu kiedy nie przyszła Pani i grzecznie mnie poprosiła o zaprzestanie zdjęć gdyż aktorzy sobie nie życzą. Nie potrafiłem tego zrozumieć (albo nie chciałem) i w przerwie podpytałem dlaczego sobie nie życzą. Chodzi głównie o prawa autorskie, projekty strojów itp. Grzecznie schowałem sprzęt i tylko oglądałem spektakl. Szacunek....!!!! Zrozumiesz jak doświadczysz......na własnych błędach.
    I TAKIEJ ODPOWIEDZI OCZEKIWAŁEM :d BO ZROBIŁEM TAK SAMO
    Też byłem zdziwiony, ale posłuchałem. No i przyszedłem na 4um żeby się dowiedzieć a) czy mieli rację i b) czy jeżeli trafiliby na jakiegoś chama to czy mieliby prawo się przed nim bronić. I tyle starczy.
    Można zamknąć.

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Po prostu nie rozumiałem tego zakazu i dlatego cała sytuacja. A to że się tak wkurzyłem to dlatego, że jadąc na wycieczkę do Warszawy i płacąc 45zł na musical miałem zamiar robić tam jakieś zdjęcia, a nie podziwiać jak jacyś mierni studenci fałszują grając jakieś romansidło.
    (...)
    Przepraszam, ale w moim wieku to słowo jest używane na co dzień i nieświadomie go użyłem, ale tylko dlatego, że traktuję Was bardziej koleżeńsko niż ludzi z którymi podczas rozmowy trzeba dbać o estetykę języka.
    (...)
    Można zamknąć.
    1) Zapłaciłeś - jak sam mówisz - za musical, a nie za prawo do focenia. Jeżeli chciałeś robić fotki, to trzeba było wykupić akredytację. W Twojej wypowiedzi nie ma też nawet odrobiny szacunku wobec owych aktorów.

2) Przeczytaj DOKŁADNIE to, co napisałeś. Ja zrozumiałem z Twojej wypowiedzi, że nie szanujesz kolegów, bo przecież dbałość o język jest jednym z przejawów szacunku wobec interlokutora.

3) I nic nie zrozumiałeś z wypowiedzi moich poprzedników.
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don_Pedro_123 Zobacz posta
    1) Zapłaciłeś - jak sam mówisz - za musical, a nie za prawo do focenia. Jeżeli chciałeś robić fotki, to trzeba było wykupić akredytację. W Twojej wypowiedzi nie ma też nawet odrobiny szacunku wobec owych aktorów.

2) Przeczytaj DOKŁADNIE to, co napisałeś. Ja zrozumiałem z Twojej wypowiedzi, że nie szanujesz kolegów, bo przecież dbałość o język jest jednym z przejawów szacunku wobec interlokutora.

3) I nic nie zrozumiałeś z wypowiedzi moich poprzedników.
    I tym podsumowaniem kończymy jałową dyskusję .

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów