Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Monitory CRT/LCD i kalibracja

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar danny
    Miasto
    Haga (NL)

Question Monitory CRT/LCD i kalibracja

Mozliwe ze temat juz byl maglowany - jesli tak prosze o wybaczenie i podsuniecie info gdzie czytac dalej - a sprawa rozbyja sie o rozne monitory i sprawe kalibracji.

krotko i zwiazlowato - jak sie zabrac do kalibracji monitora? zwlaszcza takiego plaskiego?

a teraz dluzej i metniej - jak sie pracuje na jednym sprzecie (komp+monitor) i wie sie jak zachowuja sie barwy to problemu nie ma. ale jak sie zmieni (najlepiej caly zestaw), to zaczynaja sie drobne trudnosci (czerwien nie taka jaka byla, na wydrukach wylazi troche inaczej, a to niebieski troche nie taki, itd.). tak dlugo jak sie pracuje z crt (czyli kineskopowe) w miare sie udaje reczne dokalibrowanie. tak przynajmniej bylo w mojej sytuacji. niestety, sila wyzsza - musialem sie przestawic na ekran lcd no i zaczelo sie. zdjecia ktore drzewiej na crt byly "takie-jakie-mialy-byc" teraz maja przefajnowany kontrast, kolory zupelnie nie takie. jednym slowem tragedia.

rozmawialem z zawodowcem, ale zawodowiec jak to zawodowiec, jak nie ma czegos to sie to dokupi bo i tak pojdzie w koszty firmy - kup sobie sprzet do kalibracji za XXXX twardej waluty. co w moim przypadku ma sie nijak bo dla mnie to jest hobby a nie sposob zarabiania na zycie.
    i tyle bylo porad.

znalazlem gdzies na sieci tabelki do kalibracji kontrastu (typu zaczernienie 100%, 95%, itd az do 0% - krecimy tak dlugo jak widac cale pasmo), ale to nie rozwiazuje wszystkich problemow.

jakies sugestie?

ps. od jakiegos czasu swita mi w glowie pomysl zrobienie zdjecia testowego z charakterystycznymi barwami np. paczka czerwonych marlboro, opakowanie od kremu nivea, itd. nastepnie, gmeranie ustawieniami monitora/karty w porownaniu fotka oraz rekwizyty (nie wydruk fotki). pomysl jest, ale nie do konca jestem przekonany.
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mam dla Ciebe złe wieści. Kalibrator kupić trzeba tyle, że to koszt od 50 do 200 USD.

Temat był wałkowany milion i osiem razy:

google: monitor kalibracja site:canon-board.info

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

dzieki Janusz
    ehhh... teraz tylko musze sie zdecydowac na kalibrator (tak to sie nazywa?)
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

http://www.drycreekphoto.com/Learn/m...tion_tools.htm

Tu masz test porównawczy różnych kalibratorów - ceny już mocno nieaktualne.

Janusz,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A tutaj jest jak się pobawić za darmo:
    http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-204-0.php
    Oczywiście tylko soft + własne oczy.

Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

super
    zaczalem przeszukiwac siec i (dosyc oczywiste) kalibratorow jest sporo, a rozsztral cenowy dosyc spory. oczywiscie, znalezienie czegos dla profesjonalisty jest proste, dla amatora juz troche mniej. to co dales Janusz jest naprawde pomocne. wielkie dzieki

oczy... juz pare nocy spedzilem jeszcze troche i bede sie czul jak po butaprenie LOL
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

Z kalibracją LCD to chyba można tylko "trochę". Jeżeli mnie pamięć nie myli to można dobrze skalibrować tylko te z podświetleniem LED (powyżej 20 000zł sztuka). Zwykły LCD ma jażeniówkę co się wypala itp i nigdy nie świeci tak jak trzeba na całej powierzchni
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaspeed Zobacz posta
    Z kalibracją LCD to chyba można tylko "trochę". Jeżeli mnie pamięć nie myli to można dobrze skalibrować tylko te z podświetleniem LED (powyżej 20 000zł sztuka). Zwykły LCD ma jażeniówkę co się wypala itp i nigdy nie świeci tak jak trzeba na całej powierzchni
    Chyba jednak nie bardzo wiesz co piszesz

Janusz,

Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

wypalanie sie nie ma nic do kalibracji...
    jak dobrze pamietam, kalibracja to nic innego jak ustalenie odwzorowania sygnalu wprowadzanego/wyprowadzanego pomiedzy ukladem a systemem... czyli jezykiem kowali: zeby to co wsadze bylo takie samo jak to co wyciagne (a co sie dzieje pomiedzy to juz mniej interesuje).
    jesli sie diody/lampy wypala/zurzyja i w mysl w/w zasady to co wsadzamy nie jest takie jak to co wyciagamy, to znaczy ze nalezy odwzorowanie powtorzyc. czyli skalibrowac...

ale moze sie myle...
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

Gdzieś czytałem, tylko nie pamiętam gdzie, że monitor LCD jeżeli np wyświetla zbyt niebiesko, to kalibracja polega na tym, że ujmuje się mu niebieskiego np 12 i wtedy wyświetla RGB 256,256,244. Nie chce mi się grzebać w gazetach bo nie pamiętam. danny zgadzam się wystarczy skalibrować ponownie. Mi chodizło o to, że nie skalibruje się na całej długości jarzeniówki tak, aby świeciła tą samą jasnością i temperaturą w wyniku czego cały ekran LCD nie da tej samej temperatury bieli
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS moja wina, czasem, jak mi się nic nie chce, to nie dokańczam myśłi lub piesze skrótami
    Ostatnio edytowane przez kaspeed ; 24-05-2007 o 21:11 Powód: Automerged Doublepost
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów