Ale myślę ze te odchyłki będą niewielkie. Tak czy inaczej da nam to jakies pojęcie o ustawieniu monitora.
Tom01: zmagam sie z ekranem od laptopa i dodatkowym lcd (prosze nie wnikac czemu - czuje sie pogwalcony ze musze tak obrabiac); jestem milosnikiem crt do fotek, wszelkie plaskie przyprawiaja mnie o bol zebow, ale jak sie nie ma co sie lubi...
na razie wlasciwie nie podejmuje sie obrobki kolorowych bo nie mam zaufania do sprzetu. z bw jeszcze ujdzie ale nadal jest przekontrastowaniepoki co oczekuje na kalibrator.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ps. Vitez: nie jestem pewien czy "poprawnosc" pomiaru aparatu jest wlasciwie do czegokolwiek potrzebna; grunt zeby bylo odwzorowanie - okreslone punkty sa tak samo "postrzegane" przez monitor i aparat. a ze jeden to widzi jako 5500 a drugi jako 6253 to juz kij.
inna sprawa, ze jak sie tak dluzej nad tym zastanawiam to zaczyna do mnie docierac rozmiar tego procesu. na dobra sprawe zdaloby sie ustalic krzywe kalibracyjne na pare kolorow (wezmy podstawowe + biel + czern, do tego kazdy w conajmniej 3 intensywnosciach) i dopiero by cos z tego bylo.
nie mam praktyki w monitorach, w rozmyslaniach opieram sie na logice i doswiadczeniu w pokrewnych dziedzinach. specjalista winien sie tu wypowiedziec.
Ostatnio edytowane przez danny ; 27-05-2007 o 14:50 Powód: Automerged Doublepost
analog i prajmy.
cyfra gdzieś w kącie.
Co do laptopa to sprawa jest nieciekawa. Uzyskanie neutralnych szarości jest w zasadzie niemożliwe, kolorystyka po profilowaniu niewykluczone, że będzie jak wrażenia wzrokowe pijaka po metylu.
Jaki jest ten "dodatkowy lcd"?
Panowie, jakim cudem chcecie "zmierzyć" punkt bieli aparatem? Nawet jeśli to co on niby ma dać? Wiadomo jest że na monitorze temperatura pojedzie w przysłowiowe krzaczory. Nawet, jeśli aparat poda mniej lub więcej od wartości założonej, to jak to skorygować na monitorze? Na oko? Czym? Moim zdaniem zwykły kolorymetr nie kosztuje bajońskich sum, aby warto było uprawiać taką gimnastykę.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 28-05-2007 o 10:57
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
zewnetrzny jest compaq 1825 - jakos slabsza jak laptop, ale wiecej mozliwosci ustawiania. laptop - toshiba a100 - ekran wiekszy, wrazenia ciekawsze efekty, kontrast ze az bolijak nie ugrysc kazdy mniej lub bardziej do bani
za pare miesiacy spodziewam sie przyjazdu moich eizo t961, ale do tego czasu jestem skazany na to co powyzej![]()
analog i prajmy.
cyfra gdzieś w kącie.
Podepnę się pod temat.
Tak czytam i czytam... i co raz bardziej głupieję i zaczynam co raz mniej rozumieć, wszystko mi sie poplątało ....
O co mi chodzi:
- mam nie skalibrowany czy nie oprofilowany (już nie wiem) monitor - co innego mam na ekranie, co innego z labu.
- niestety już mam od około 2-3 lat monitor LCD iiyama ProLite E431S - tak wiem "Scheiss" - jak kupowałem nie wiedziałem
I teraz:
Po lekturze, nie wiem czy z ten monitor to sie da jakos skalibrować? Czy jest sens cos działać - umówił bym się z Kolegą z forum, żeby mi skalibrował monitor. Tak jak jest, jest do d..
Czy lepiej zeby cos było ustawione (nawet ograniczona kalibracja) niż żeby nie było nic?
40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
---------------------
Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.
No niestety, to jest rzczej na TN - więc kicha ;(
Pozostaje chyba na razie tylko metoda przybliżonych prób i wielu błędów z dopasowaniem się do labu i do jako takiego zadowolenia z efektów.
A jaki monitor polecasz? Tak np do 2000PLN - czy nie ma takiego![]()
Bo droższe to na pewno sa tylko mnie nie stać.
40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
---------------------
Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.