Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Monitory CRT/LCD i kalibracja

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus Zobacz posta
    Nie zrozumiałeś mnie, ja własnie chciałem zmierzyć aparatem temperature barwową monitora zupełnie nie biorąc pod uwagę uswionej w monitorze wartości.
    A co jesli aparat zle zmierzy? Wbrew pozorom aparaty tez sie da "kalibrowac" , a dokladniej oprofilowywac zdjecia wychodzace z danego modelu, w danych warunkach (przydatne raczej tylko w studio).

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale myślę ze te odchyłki będą niewielkie. Tak czy inaczej da nam to jakies pojęcie o ustawieniu monitora.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Coś już napisał Awatar danny
    Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

Tom01: zmagam sie z ekranem od laptopa i dodatkowym lcd (prosze nie wnikac czemu - czuje sie pogwalcony ze musze tak obrabiac); jestem milosnikiem crt do fotek, wszelkie plaskie przyprawiaja mnie o bol zebow, ale jak sie nie ma co sie lubi...

na razie wlasciwie nie podejmuje sie obrobki kolorowych bo nie mam zaufania do sprzetu. z bw jeszcze ujdzie ale nadal jest przekontrastowanie poki co oczekuje na kalibrator.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ps. Vitez: nie jestem pewien czy "poprawnosc" pomiaru aparatu jest wlasciwie do czegokolwiek potrzebna; grunt zeby bylo odwzorowanie - okreslone punkty sa tak samo "postrzegane" przez monitor i aparat. a ze jeden to widzi jako 5500 a drugi jako 6253 to juz kij.
    inna sprawa, ze jak sie tak dluzej nad tym zastanawiam to zaczyna do mnie docierac rozmiar tego procesu. na dobra sprawe zdaloby sie ustalic krzywe kalibracyjne na pare kolorow (wezmy podstawowe + biel + czern, do tego kazdy w conajmniej 3 intensywnosciach) i dopiero by cos z tego bylo.

nie mam praktyki w monitorach, w rozmyslaniach opieram sie na logice i doswiadczeniu w pokrewnych dziedzinach. specjalista winien sie tu wypowiedziec.
    Ostatnio edytowane przez danny ; 27-05-2007 o 14:50 Powód: Automerged Doublepost
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danny Zobacz posta
    Tom01: zmagam sie z ekranem od laptopa i dodatkowym lcd.
    Co do laptopa to sprawa jest nieciekawa. Uzyskanie neutralnych szarości jest w zasadzie niemożliwe, kolorystyka po profilowaniu niewykluczone, że będzie jak wrażenia wzrokowe pijaka po metylu.

Jaki jest ten "dodatkowy lcd"?

Panowie, jakim cudem chcecie "zmierzyć" punkt bieli aparatem? Nawet jeśli to co on niby ma dać? Wiadomo jest że na monitorze temperatura pojedzie w przysłowiowe krzaczory. Nawet, jeśli aparat poda mniej lub więcej od wartości założonej, to jak to skorygować na monitorze? Na oko? Czym? Moim zdaniem zwykły kolorymetr nie kosztuje bajońskich sum, aby warto było uprawiać taką gimnastykę.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 28-05-2007 o 10:57
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Coś już napisał Awatar danny
    Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

zewnetrzny jest compaq 1825 - jakos slabsza jak laptop, ale wiecej mozliwosci ustawiania. laptop - toshiba a100 - ekran wiekszy, wrazenia ciekawsze efekty, kontrast ze az boli jak nie ugrysc kazdy mniej lub bardziej do bani
    za pare miesiacy spodziewam sie przyjazdu moich eizo t961, ale do tego czasu jestem skazany na to co powyzej
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danny Zobacz posta
    jak nie ugrysc kazdy mniej lub bardziej do bani
    To prawda. Sytuację może trochę poprawić oprofilowanie obu. Nic się nie da zrobić jeśli materiał wejściowy jest "nieplastyczny".

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A co jesli aparat zle zmierzy?
    Nie pekaj - zawsze mozna w takiej sytuacji skorygowac blad w RAW-ie
    "Dzięki pewnemu forum dyskusyjnemu dowiedziałem się, jak wielu idiotów jest na świecie" - caravaggio, 1963-???? ;-)

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Podepnę się pod temat.
    Tak czytam i czytam... i co raz bardziej głupieję i zaczynam co raz mniej rozumieć, wszystko mi sie poplątało ....
    O co mi chodzi:
    - mam nie skalibrowany czy nie oprofilowany (już nie wiem) monitor - co innego mam na ekranie, co innego z labu.
    - niestety już mam od około 2-3 lat monitor LCD iiyama ProLite E431S - tak wiem "Scheiss" - jak kupowałem nie wiedziałem
    I teraz:
    Po lekturze, nie wiem czy z ten monitor to sie da jakos skalibrować? Czy jest sens cos działać - umówił bym się z Kolegą z forum, żeby mi skalibrował monitor. Tak jak jest, jest do d..
    Czy lepiej zeby cos było ustawione (nawet ograniczona kalibracja) niż żeby nie było nic?
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dorn Zobacz posta
    LCD iiyama ProLite E431S - tak wiem "Scheiss" - jak kupowałem nie wiedziałem
    Jeśli to pierwsza wersja na S-IPS to nie jest tak źle. Skalibrować się nie da, ale ustawić z czujnikiem punkt bieli, jasność i oprofilować. Będzie lepiej. Jeśli natomiast to późniejsza wersja na TN, to kalibrator pomoże jak umarłemu kadzidło.

Bywalec Awatar Dorn
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Jeśli to pierwsza wersja na S-IPS to nie jest tak źle. Skalibrować się nie da, ale ustawić z czujnikiem punkt bieli, jasność i oprofilować. Będzie lepiej. Jeśli natomiast to późniejsza wersja na TN, to kalibrator pomoże jak umarłemu kadzidło.
    No niestety, to jest rzczej na TN - więc kicha ;(
    Pozostaje chyba na razie tylko metoda przybliżonych prób i wielu błędów z dopasowaniem się do labu i do jako takiego zadowolenia z efektów.
    A jaki monitor polecasz? Tak np do 2000PLN - czy nie ma takiego
    Bo droższe to na pewno sa tylko mnie nie stać.
    40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów