a dla mnie kalibracja to to, zebym to co widze dostal w labieprawda ze proste?
a dla mnie kalibracja to to, zebym to co widze dostal w labieprawda ze proste?
________
Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
Immanuel Kant
jak człowiek łyknie piwo, to różne głupoty mu na myśl przychodzą (a wczoraj łyknąłem)
Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)
[SIGPIC][/SIGPIC]
Chodziło mi mniej więcej o to, co jest na stronie 7 i 8 tego dokumentu:
http://www.eizo.pl/pdf/EIZO%20ColorE...Paper%20PL.pdf
Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)
[SIGPIC][/SIGPIC]
Ja mam jedno pytanko:
Czy da się wyregulowac temperature barwową monitora za pomocą aparatu? Np: robimy zdjęcie białej planszy (FFFFFF) wyswietlanej na monitorze, ustawiamy do niej balans bieli w aparacie po czym znowu robimy fotkę. Potem z EXIF'a odczytujemy temperaturę i na jej podstawie korugujemy ustawienia monitora. Ma to sens?
kaspeed - strona 7/8, dokladnie opisuje ze w eijzie mozna sobie pogmyrac zeby uzyskac zadany efekt. inna sprawa ze biorac analogie do np. wioslowania ich opis nie mowi jak sie WIOSLUJE ale raczej jak mozna TRZYMAC WIOSLO
canis_lapus - no wlasnie i cala kalibracjajak nakalibujesz czerwienie, kontrasty, itp. to i tez bedziesz mial balans
a co do pomyslu - hmmmm...... generalnie pomysl na pierwszy rzut oka sie trzyma kupy .
zalozmy ze monitor ustawilismy na wartosc temp. X, z aparatu odczytalismy Y. mozemy zlozyc ze roznica pomiedzy X i Y jest R.
odczytalismy ze tu jest X, tu jest Y, i gut. i jesli dobrze kumam to zmieniamy na monitorze X o wartosc R (w odpowiednim kierunku). po zmianie mamy ze X=Y.
haczyk - obie wartosci sa wzgledne dla monitora i aparatu. przyklad:
jak wyzej, ale zalozmy z X i Y (w wartosciach numerycznych) sa takie same. wiec nie bawimy sie w korekcje X o R, bo i po kij.
ale to wcale nie gwarantuje nam ze to co widzi aparat bedzie takie same jak to co bedzie na monitorze...
osobiscie jestem przekonany do kalibratora o ktorym Janusz pisal, aczkolwiek sam temat daje mi do myslenia.
analog i prajmy.
cyfra gdzieś w kącie.
Kolego Danny po pierwsze i najważniejsze. Jaki monitor chcesz kalibrować? Sęk w tym że że niektórymi to temat prosty a z innymi droga przez mękę z niezachwycającym efektem.
Zauważony przez Ciebie efekt "przekontrastowania" obrazu jest typowym objawem źle skompensowanej charakterystyki sterowania matrycy. To jest bardzo ciężkie, lub pisząc bardziej zgodnie z prawdą, niemożliwe do poprawnego korygowania.
Kolego canis_lupus, podana przez Ciebie metoda nie zadziała. Po pierwsze punkt bieli to tylko część procesu kalibracji, po drugie wprowadzisz w ten sposób błędną informację o bieli wynikającą z defektów samego aparatu i co ważniejsze monitora, bo nastawione np 6500K wcale nie musi i najczęściej nie daje tyle na ekranie. Punkt bieli ustawia się mierząc go bezpośrednio na ekranie monitora. Inne metody są nieefektywne.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 25-05-2007 o 13:46
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Nie zrozumiałeś mnie, ja własnie chciałem zmierzyć aparatem temperature barwową monitora zupełnie nie biorąc pod uwagę uswionej w monitorze wartości.