Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Monitory CRT/LCD i kalibracja

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

a dla mnie kalibracja to to, zebym to co widze dostal w labie prawda ze proste?
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaspeed Zobacz posta
    ...Gdzieś czytałem, tylko nie pamiętam gdzie...

... Nie chce mi się grzebać w gazetach bo nie pamiętam...
    Wielka szkoda, że chce Ci się pisać. Było by lepiej, gdyby tego też Ci się nie chciało.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Wielka szkoda, że chce Ci się pisać. Było by lepiej, gdyby tego też Ci się nie chciało.

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

jak człowiek łyknie piwo, to różne głupoty mu na myśl przychodzą (a wczoraj łyknąłem )
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaspeed Zobacz posta
    jak człowiek łyknie piwo, to różne głupoty mu na myśl przychodzą (a wczoraj łyknąłem )
    to niech mu przychodzą, tylko czy trzeba je od razu na forum wypisywac?

pewnie Cię to zdziwi, ale niektórzy tu zaglądają po to, żeby się czegoś dowiedzieć, a nie poalkoholowe objawienia czytać

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

Chodziło mi mniej więcej o to, co jest na stronie 7 i 8 tego dokumentu:
    http://www.eizo.pl/pdf/EIZO%20ColorE...Paper%20PL.pdf
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja mam jedno pytanko:
    Czy da się wyregulowac temperature barwową monitora za pomocą aparatu? Np: robimy zdjęcie białej planszy (FFFFFF) wyswietlanej na monitorze, ustawiamy do niej balans bieli w aparacie po czym znowu robimy fotkę. Potem z EXIF'a odczytujemy temperaturę i na jej podstawie korugujemy ustawienia monitora. Ma to sens?
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Coś już napisał Awatar danny
    Miasto
    Haga (NL)

Domyślnie

kaspeed - strona 7/8, dokladnie opisuje ze w eijzie mozna sobie pogmyrac zeby uzyskac zadany efekt. inna sprawa ze biorac analogie do np. wioslowania ich opis nie mowi jak sie WIOSLUJE ale raczej jak mozna TRZYMAC WIOSLO

canis_lapus - no wlasnie i cala kalibracja jak nakalibujesz czerwienie, kontrasty, itp. to i tez bedziesz mial balans
    a co do pomyslu - hmmmm...... generalnie pomysl na pierwszy rzut oka sie trzyma kupy .
    zalozmy ze monitor ustawilismy na wartosc temp. X, z aparatu odczytalismy Y. mozemy zlozyc ze roznica pomiedzy X i Y jest R.
    odczytalismy ze tu jest X, tu jest Y, i gut. i jesli dobrze kumam to zmieniamy na monitorze X o wartosc R (w odpowiednim kierunku). po zmianie mamy ze X=Y.
    haczyk - obie wartosci sa wzgledne dla monitora i aparatu. przyklad:
    jak wyzej, ale zalozmy z X i Y (w wartosciach numerycznych) sa takie same. wiec nie bawimy sie w korekcje X o R, bo i po kij.
    ale to wcale nie gwarantuje nam ze to co widzi aparat bedzie takie same jak to co bedzie na monitorze...

osobiscie jestem przekonany do kalibratora o ktorym Janusz pisal, aczkolwiek sam temat daje mi do myslenia.
    analog i prajmy.
    cyfra gdzieś w kącie.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Kolego Danny po pierwsze i najważniejsze. Jaki monitor chcesz kalibrować? Sęk w tym że że niektórymi to temat prosty a z innymi droga przez mękę z niezachwycającym efektem.

Zauważony przez Ciebie efekt "przekontrastowania" obrazu jest typowym objawem źle skompensowanej charakterystyki sterowania matrycy. To jest bardzo ciężkie, lub pisząc bardziej zgodnie z prawdą, niemożliwe do poprawnego korygowania.

Kolego canis_lupus, podana przez Ciebie metoda nie zadziała. Po pierwsze punkt bieli to tylko część procesu kalibracji, po drugie wprowadzisz w ten sposób błędną informację o bieli wynikającą z defektów samego aparatu i co ważniejsze monitora, bo nastawione np 6500K wcale nie musi i najczęściej nie daje tyle na ekranie. Punkt bieli ustawia się mierząc go bezpośrednio na ekranie monitora. Inne metody są nieefektywne.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 25-05-2007 o 13:46
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie zrozumiałeś mnie, ja własnie chciałem zmierzyć aparatem temperature barwową monitora zupełnie nie biorąc pod uwagę uswionej w monitorze wartości.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów