Dobra mam troche czasu.

F-1 New - następca legendarnej F-1 . Przejoł nie tylko krztałt jak i nazwę, ale Canon wprowadził sporo nowości .
Body jest bardzo ale to bardzo twardą konstrukcją. Tak naprawdę trudno go popsuć, ale człowiek bywa zdolny. Na jego nie korzyść był praktycznie kupowany przez zawodowców dlatego egzemplarz w idealnym stanie ciężko będzie znaleść.
F-1 posiada hybrydowa tytanową migakę o przebiegu poziomym. Hybrydowa oznacza, że jest sterowana elektronicznie od czasów 8s-1/60s a mechanicznie od 1/90-1/2000s
W podstawowej wesji F-1 jest aparatem manualnym z możliwością rozbudowy.
Zakładając pryzmat Finder AE otrzymujemy preselekcje przysłony, ustawiają koło czasów na pozycje 'A' ( nad 1/2000s ) co ciekawe możliwość czasów spada do 1s-1/1000s , dziwne.
Podpinając winder lub motor mamy dodatkowo możliwość korzystania z preselekcji czasu ( ustawiając pierścień obiektywu na 'A' )
Wizjer jest bardzo jasny z mikroklastrem oraz klinem dla ostrzenia. Po prawej stronie będziemy widzieli tabelkę przysłon oraz kułeczko które będzie "latać" góra dół w zależności jak będziemy kręcić przysłoną- dla poprawnej ekspozycji mamy wskazówkę wachadłową światłomierza. Należy zbiec kułeczko i wskazówkę. Pod tabelka mamy okno czasów.
Gdy przełączymy F-1 w trym AV ( przeselekcja przysłony) znika tabelka przysłon a pojawia się na dole wizjera dodatkowo tabelka czasów. mamy jeszcze małe okienko z nastawioną przysłoną. Jak pracujemy w TV to w wizjerze znika kułeczko w tabelce przysłon i mamy tylko wskazówke która automatycznie nastawi się na przysłonie.

Z innych funkcji mamy Stopped-down - praca na przysłonie roboczej - korektę ekspozycji ( bez informacji w wizjerze ) i praktycznie fsio...

Jak coś jeszcze mi sie przypomni napisze

Pozdrawiam ... acha póżniej opisze tak A-1 ( albo poszukaj na forum bo już opisywałem )