Próbowałem znaleźć w necie informacje na temat tworzenia masek na warstwach w celu późniejszego ich wykorzystania, niestety nie ma za wiele interesujących mnie informacji. Ciekawy artykuł napisał Janusz Body na temat wyostrzania (tutaj), gdzie wykorzystany jest prosty sposób wyostrzania krawędzi.
Ale do rzeczy! Czy macie jakieś patenty na tworzenie maski w celu wydzielenia postaci w momencie kiedy tło jest w różnych barwach i odcieniach jasności.
Przykład: włosy postaci to blond, przeplatające się jasnymi i ciemnymi pasemkami, a tło w jednym miejscu jest od włosów ciemniejsze, a w drugim jaśniejsze. Kolory tła zbliżone, ale do odróżnienia od włosów.
W sumie zadanie byłoby dla mnie proste, jeżeli tło i włosy miałyby jednolity kolor lub jasność, a tak mam orzech do zgryzienia.
Wiem, że można powiększyć kadr i smarować pędzlem, aż do skutku, ale czy nie ma szybszych sposobów na uzyskanie potrzebnej maski.
Czytałem o wykorzystaniu narzędzia "Calculations..." lub "Aplly Image...", ale nie znam ich pełnych możliwości.
Może kogoś zachęcę do napisania małego "Tips & Tricks" na ten temat, bo na Canon Board nie znalazłem konkretnych informacji o tworzeniu masek.
W końcu dobre zdjęcie to nie tylko fotografowanie, zwłaszcza jak brak jest odrobiny umiejętności lub odpowiednich warunków.