Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
....
Ale do rzeczy! Czy macie jakieś patenty na tworzenie maski w celu wydzielenia postaci w momencie kiedy tło jest w różnych barwach i odcieniach jasności.

Przykład: włosy postaci to blond, przeplatające się jasnymi i ciemnymi pasemkami, a tło w jednym miejscu jest od włosów ciemniejsze, a w drugim jaśniejsze. Kolory tła zbliżone, ale do odróżnienia od włosów.

W sumie zadanie byłoby dla mnie proste, jeżeli tło i włosy miałyby jednolity kolor lub jasność, a tak mam orzech do zgryzienia....
Od orzechów to masz Find Edges najlepiej na któryms z kanałów, takim który daje dobre kontrasty. Jak je można odróżnić od tła to muszą miec dobrze zaznaczone krawędzie.

W CS3 jest sporo łatwiej z "quick selection" ale i tak myślę, że jakiejś uniwersalnej metody nie ma.

Zawsze na początku bym szukał w poszczególnych kanałach kontrastów i próbował je zwiększyć. Nawet bardzo przesadnie w nowym kanale alpha - może być wynikiem mieszania dwóch kanałów.

Sporo na temat selekcji pisze Katrin Eismann w swoich książkach - są obie po polsku wydane przez Heliona ale też bez jakiejś uniwersalnej metody.