Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Jak aparat mierzy ekspozycję?

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Odpowiedź poniżej pasa... :-(
    Dlaczego ?

Czy aparat "wie" ze masz założonego polara ?

Dla niego to tak jakbyś wszedł ze słońca w cień. Jedynie na M musisz wprowadzić poprawke ale światłomierz to uwzglądni

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    eeee.... na liniowym to AF nie działa ale ze światłem jest chyba OK - nie sprawdzałem
    Cholera wie, jak to jest, ale znalazłem takie informacje: http://www.plener.wizja.net/faq/inde...%20dzia%B3ania
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

rajaz
    Guest

Domyślnie

eeee.... na liniowym to AF nie działa
    AF działa. Pomiar ekspozycji też.

theremin
    Guest

Domyślnie

Mogę jutro w pracy sprawdzić wpływ rodzajów polaryzacji na działanie AF i pomiaru TTL...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a czy moglby mi ktos ten fragment
    Potrzeba założenia polaryzatora kołowego na aparat z AF wynika z zastosowania półprzeźroczystego lustra w lustrzankach z AF.
    wyjasnic?
    bo kompletnie nie zrozumialem. co ma wspolnego potrzeba zalozenia polara z przezroczystoscia lustra? przeciez obraz i tak poleci na matryce i (tak mi sie wydaje) lustro nie bedzie mialo z tym nic wspolnego. nie rozumiem.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez theremin Zobacz posta
    Mogę jutro w pracy sprawdzić wpływ rodzajów polaryzacji na działanie AF i pomiaru TTL...
    Sprawdź proszę. Jestem ciekaw bo różnie na ten temat piszą. Najczęściej że jest albo-albo. Albo działa AF i nie działa pomiar światła albo działa pomiar i nie działa AF.

There are two types of polarizing filters available — linear or circular. Linear polarizers are more effective and less expensive than circular ones. But circular polarizers are needed with just about any camera that has a through-the-lens metering system, or autofocus.

The reason for this is that both of these systems use semi-silvered mirrors to siphon off some of the light coming though the lens. If that light is linearly polarized it renders either the metering or the autofocus ineffective. This means that you're going to have to buy circular polarizers unless you're shooting with a pre-1970's camera, or a view camera.

to luminous landscape - http://www.luminous-landscape.com/tu...larizers.shtml
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 22-05-2007 o 20:38

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

theremin
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szamot Zobacz posta
    a czy moglby mi ktos ten fragment

wyjasnic?
    bo kompletnie nie zrozumialem. co ma wspolnego potrzeba zalozenia polara z przezroczystoscia lustra? przeciez obraz i tak poleci na matryce i (tak mi sie wydaje) lustro nie bedzie mialo z tym nic wspolnego. nie rozumiem.

promienie padają na lustro półprzepuszcalne pod kątem 45 stopnii i są kierowane w dwóch kierunkach "w dół" do czujników af i "w górę" na matówke, w prakticach i (nie tylko) montowany był tam też fotorezystor do pomiaru natężenia światła. W przypadku światła spolaryzowanego liniowo, w zależności od kąta polaryzacji, może wystąpić "szczegółny przypadek" w którym lustro półprzepuszczalne nie "odbije" w jedną stronę promienii (wygasi). Osobną kwestią jest charakterystyka czyjników af i fotodiod/fototranzystorów użytych w aparacie.

@Janusz Body - ok. postaram się sprawdzić, jak nie jutro to na dniach.

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

The reason for this ...
    A tam nie chodzi przypadkiem o to, iż to co nam przestanie działać prawidłowo jest zależne od ustawienia filtra ?

theremin
    Guest

Domyślnie

@Kaworu - tak, właśnie napisałem

btw. polaryzator kołowy "buduje" się z polaryzatora liniowego i ćwierćfalówki (rozszczepia ona promień padajęcy na dwa, z przesunięciem fazowym 1/4 lub 3/4 długości fali) dlatego pol. kołowe są droższe.
    Ostatnio edytowane przez theremin ; 22-05-2007 o 20:57

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaworu Zobacz posta
    A tam nie chodzi przypadkiem o to, iż to co nam przestanie działać prawidłowo jest zależne od ustawienia filtra ?
    Możliwe Koncowy efekt ten sam: ...This means that you're going to have to buy circular polarizers unless you're shooting with a pre-1970's camera, or a view camera.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów