Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Jak aparat mierzy ekspozycję?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ciekawe jest to, że polaryzator kołowy, założony na opak, powinien polaryzować światło liniowo (ale analizować kołowo) - wynika to z tego, że składa się z polaryzatora liniowego i ćwierćfalówki, która przerabia liniową polaryzację na kołową.

Niestety, próby z polarem kołowym na opak nie pozwoliły stwierdzić jego wpływu na AF lub TTL. Być może teraz polary kołowe są robione inaczej i są symetryczne.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Czyli od jakości tej ćwierćfalówki zależy poprawność AF i AE?

ps Wyczytałem też, że polar kołowy założony odwrotnie działa jak neutralny -2EV z obrotową regulacją zafarbu od niebieskiego do żółtego. - Ręczny white balance?
    http://dpfwiw.com/polarizer.htm#circular
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Wyczytałem też, że polar kołowy założony odwrotnie działa jak neutralny -2EV z obrotową regulacją zafarbu od niebieskiego do żółtego. - Ręczny white balance?
    http://dpfwiw.com/polarizer.htm#circular
    Rzeczywiście, jak jeszcze miałem polaryzator to założony odwrotnie dawał zafarb, niebieski lub żółty w zależności od ustawienia.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez theremin Zobacz posta
    promienie padają na lustro półprzepuszcalne pod kątem 45 stopnii i są kierowane w dwóch kierunkach...
    dzieki za wyjasnienie. zgrubsza pojalem. :smile:

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To ja teraz takie OnTopic zrobię i się zapytam kiedy jest 0EV? Wtedy gdy średnia arytmetyczna jasności pixeli z danego obszaru = 128?

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    To ja teraz takie OnTopic zrobię i się zapytam kiedy jest 0EV? Wtedy gdy średnia arytmetyczna jasności pixeli z danego obszaru = 128?
    Nie, 0EV to oświetlenie dające prawidłową ekspozycję w czasie 1 sekundy przy f/1 i ISO100.

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Nie jestem pewien czy on przypadkiem nie miał na mysli pytania 'co to znaczy dla światłomierza "prawidłowa ekspozycja" ' / "ile wynosi "srednia szarość" w 8 bitowej skali" ... ?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No mniej więcej to miałem na myśli. W sensie że czy ktoś sprawdzał, czy jak na kompie zrobi się średnią arytmetyczną obszaru to czy wyjdzie zawsze tyle samo, a jak tak to ile.

Bywalec

Domyślnie

Macie racje z tym czytaniem instrukscji obsługi. Niedoczytałem - albo powiem inaczej przekombinowałem z tą ekspozycją. Powiem tak: RTFM!!!!!

Ale popatrzcie na to inaczej - jaki wątek o filtrach się zrobił z tego mojego głupiego pytania. Narta.... jeszcze raz: RTFM!!!!
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    No mniej więcej to miałem na myśli. W sensie że czy ktoś sprawdzał, czy jak na kompie zrobi się średnią arytmetyczną obszaru to czy wyjdzie zawsze tyle samo, a jak tak to ile.
    Już samo spojrzenie na pierwszą stronę wątku gdzie jest skan z instrukcji eosa pokazujący, które obszary kadru światłomierz bada, pozwala przypuszczać, że nie jest to zwykła średnia. Chyba możnaby coś takiego zaobserwować w obszarze pomiaru spota, tylko trzebaby wiedzieć dokładnie gdzie są granice obszaru tego spota czyli obszaru gdzie światło jest mierzone równomiernie a nie z róznymi wagami na rzecz środka kosztem obrzeży, jak w pozostałych trybach pomiaru. I też nie jestem pewien czy byłoby to w okolicach 128, czy może niżej (pewnie blisko wzorcowej szarej karty)...

A sposób na odkrycie, że każde zdjęcie ma inną średnią całego obszaru jest dość prosty: Wystarczy zmniejszyć dowolne zdjęcie do rozmiaru jednego piksela i zbadać pipetą jego jasność. Po przetestowaniu ok. 20 własnych bardzo różnych zdjęć (czysty raw!) pojawia sie wniosek, że tendencja jest w stronę szarości raczej poniżej 128 niż powyżej. Łatwiej zejść do 50 niż przekroczyć 140.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów