chodziło mi o to że sprawdzanie miedzy innymi ostrosci obiektywu bedzie zafałszowane podkręcaniem jej programowo...
chodziło mi o to że sprawdzanie miedzy innymi ostrosci obiektywu bedzie zafałszowane podkręcaniem jej programowo...
Zgaduję - podstawowa? ;-)
a co do 24-105, to po załączonych obrazkach wygląda ok, ale jeśli skonfrontować to z ostrzeniem rawa na 5, to taka ocena nie bardzo ma sens, bo przy ostrości na 5, to nawet lekkie "mydła" zaczynają być ostre. Poza tym trochę mało szczęśliwie wybrałeś motywy testowe (np. na 24mm - po czym mamy oceniać ostrość? Po ostrości poszczególnych listków?). Jak już chcesz odwalić onanizm na max, to sobie wydrukuj tablice testowe do testu ff/bf i tablice do mierzenia lpi :-) ;-) A tak na poważnie, to po prostu zacznij korzystać z tego szkła i robić normalne zdjęcia i w tzw. "praniu" wyjdzie ci czy wszystko jest ok. Strzel trochę portretów - bo to dobry miernik zarówno wiarygodności ostrzenia jak i jakości 'rysunku' szkła. Ja na moje 24-105 złego słowa nie dam powiedzieć - jest równie ostre jak 'ten' Tamron (którego wcześniej miałem) i przy okazji duuużo szybciej ostrzy i jest solidniej zbudowane. (fakt, że kosztuje tyle co 3 tamrony, ale jak się ma fetysz czerwonego paska to....) ;-)
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Ja mam awersje do czerwonego paska, bo kojarzy mi sie z dziecinstwem i sladami na tylku
Chcialem cos solidnego, szybkiego i wartego swojej ceny i wertowalem ostro forum, ten obiektyw spelnia moje oczekiwania, zapytalem tylko tak na szybko dysponujac strzalami z drogi powrotnej ze sklepu.. na szybko aby w razie czego dokonac wymiany.
Tak czy inaczej jestem uspokojony i zadowolony i o to mi chodzilo![]()
Obiektywna ostrosc oceny obiektywu to poprawnie naswietlony JPG, na ISO100, z rozsadna zawartoscia i z maksymalnie ustawiona ostroscia w aparacie, by zniwelowac wplyw filtra przedmatrycowego.
Wywolanie JPG z RAWa niczym nie ruszajac (oby byl poprawnie naswietlony) rowniez z maksymalnie ustawiona ostroscia (o ile program zgarnia ustawienia aparatu jak np DPP czy Breezebrowser, w ACR nie da sie ustawic 'ustawienie ostrosci jak w aparacie na +5' ) to praktycznie to samo.
Chodzi o fakt nei poddawania zdjecia dalszej obrobce, szczegolnie wyostrzaniu Photoshopem a zgarniecie takiego jakie moze dac aparat z siebie, czyli jak najbardziej z juz podciagnieta ostrosc softem 'aparatowym' .
Jeszcze bardziej obiektywna ocena ostrosci obiektywu to juz u Arka przy testowaniu do serwisu optyczne.pl![]()
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
też jestem zaskoczony... ale skoro Vitez ta mówi to chyba tak musi być.W takim razie mój kit nie był taki zły..a moja moja 50/1.4 nie jest taka mydlana...
a wydawało mi sie ze poradziłem sobie z artefaktami przy wyzszych czułosciach a tu cosik mylnie rozumowałem...??
Ostatnio edytowane przez marekb ; 24-05-2007 o 23:05
A mogłbys wrzucic pare fotek z codzienego cykania ? Jakis portret, koncert, sport, coklwiek, ale nie kwiatki z metra...
Ciekaw jestem bo troche mnie korci to szkło...
Mnie już zakorciło. Świetne jest, naprawdę bez dwóch zdań. Zakres, kultura pracy i pewność udanego zdjęcia jest nieoceniona.
EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon