Zgaduję - podstawowa? ;-)
a co do 24-105, to po załączonych obrazkach wygląda ok, ale jeśli skonfrontować to z ostrzeniem rawa na 5, to taka ocena nie bardzo ma sens, bo przy ostrości na 5, to nawet lekkie "mydła" zaczynają być ostre. Poza tym trochę mało szczęśliwie wybrałeś motywy testowe (np. na 24mm - po czym mamy oceniać ostrość? Po ostrości poszczególnych listków?). Jak już chcesz odwalić onanizm na max, to sobie wydrukuj tablice testowe do testu ff/bf i tablice do mierzenia lpi :-) ;-) A tak na poważnie, to po prostu zacznij korzystać z tego szkła i robić normalne zdjęcia i w tzw. "praniu" wyjdzie ci czy wszystko jest ok. Strzel trochę portretów - bo to dobry miernik zarówno wiarygodności ostrzenia jak i jakości 'rysunku' szkła. Ja na moje 24-105 złego słowa nie dam powiedzieć - jest równie ostre jak 'ten' Tamron (którego wcześniej miałem) i przy okazji duuużo szybciej ostrzy i jest solidniej zbudowane. (fakt, że kosztuje tyle co 3 tamrony, ale jak się ma fetysz czerwonego paska to....) ;-)
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Ja mam awersje do czerwonego paska, bo kojarzy mi sie z dziecinstwem i sladami na tylku
Chcialem cos solidnego, szybkiego i wartego swojej ceny i wertowalem ostro forum, ten obiektyw spelnia moje oczekiwania, zapytalem tylko tak na szybko dysponujac strzalami z drogi powrotnej ze sklepu.. na szybko aby w razie czego dokonac wymiany.
Tak czy inaczej jestem uspokojony i zadowolony i o to mi chodzilo![]()