to jest wołane z rawa czy jpg ??
to jest wołane z rawa czy jpg ??
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
no i co ty chcesz od tego zdjecia ze stateczkiem???
przy pełnej dziurze
to że niedoświetlone (moim zdaniem) to nie wina obiektywu
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Moim zdaniem, też zdecydowanie niedoświetlone, stąd trudno o ocenę ostrości. Z guzikiem Av trzeba się zaprzyjaźnić, a ostrość oceniać na zdjęciach robionych w lepszych warunkach oświetleniowych.
Ostatnio edytowane przez Biperek ; 22-05-2007 o 11:04
Pozdrawiam
Marek/Biperek
Zdjęcie jest faktycznie niedoświeltone - moja wina![]()
Jak wrócę do domu to wrzucę jeszcze jedną fotkę. Obiecuję, że to już ostatnia
Pozdrawiam
Jak możesz to lepiej połóż gdzieś RAWa. Po jpegach oceniać cokolwiek ciężko bo nie wiadomo co tam napsułeś![]()
Żeby móc dobrze ocenić zdjęcie to:
- ze statywu z wężykiem najlepiej z podniesieniem lustra,
- dobrze, prawidłowo naświetlone,
- możliwie dużo szczegółów w całym kadrze - niebieskie niebo nie pomaga w ocenie ostrości w rogach kadru,
- obiekty na zdjęciu w różnych odległościach tak żeby było widać głębię ostrości,
- dobrze zdefiniowany punkt na który ustawiona jest ostrość - kontrastowy i dość duży, żeby nie było wątpliwości na co była ostrość,
O Twoich przykładach koledzy juz prawie wszystko powiedzieli. Dodam jeszcze, że RAWy bezwzględnie wymagają jakiegoś ostrzenia i sporo zależy od tego jak są wywoływane. Można dużo poprawić ale też można dużo popsuć![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Przy ogniskowej 200 trzeba uważać na czas przy strzałach z ręki, ale napisałeś że było 1/1250 to ok.
Na to już się uczuliłem, staram się aby czasy były możliwe najwyższe.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Póki co nie bawiłem się w testy tego szkła ufając w jakość elki. Myślę też, że chyba póki co, póki wyeliminuję błędów organicznych, dam sobie spokój z testowaniem tego szkła. Tak poza tym to szkoda tez sobie psuć nerwy, skoro i tak większość zdjęć mi się z niego podoba.
Ale dziękuję za dobre rady i będę je miał na względzie.
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio edytowane przez Rocker ; 22-05-2007 o 13:10 Powód: Automerged Doublepost