Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: ff/bf? czy co do jasnej ciasnej ;)

Unhappy ff/bf? czy co do jasnej ciasnej ;)

Pomóżcie ocenić co jest nie tak z ostrością... mam canonika 20D i sprawdzałem ją z 3ma różnymi obiektywami, po serii nieudanych ostrościowo zdjęć. A może mam po prostu problem wieku średniego z dslr. Zrobiłem zdjęcia karce do sprawdzenia AF. Nie wiem czy dobrze, czy lepiej jakiś inny sposób. W każdym razie wrzuciłem 1:1 z jpg w najlepszej jakości, ostrość ustawiona na 0.

W każdym razie mam prośbę - podpowiedzcie proszę czy warto wysyłac puszkę do kalibracji czy coś w tym stylu czy dać sobie spokój?
    C 50mm f/1.8 1/400 z 580ex
    C 50mm f/5.6 1/400 z 580ex
    C 50mm f/9 1/400 z 580ex
    T 90mm f/2.8 1/400 z 580ex
    T 90mm f/5.6 1/400 z 580ex
    T 90mm f/9 1/400 z 580ex
    C kit (55mm) f/5.6 1/400 z
    C kit (55mm) f/9 1/400 z 580ex

p.s. sam nie lubię jak ktoś wrzuca pełne foty z aparatu, ale musicie mi to wybaczyć :-| I mam nadzieję że chwilke poczekacie zanim się otworzą.
    p.s.2 brudy na kartce to wina drukarki.

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Lepiej sprawdzac testem bateryjkowym, przy kartce moga byc rozbierznosci i zglupiejesz calkiem.
    A najlepiej nie sprawdzac, wtedy sen bedzie spokojniejszy

Uzależniony

Domyślnie

Zacznij sie cieszyc z tego co masz i daj sobie spokoj z idiotycznymi testami...

FF/BF na Twoich zdjeciach jest szczatkowy, o ile nie wynika z bledow fotografujacego a nie samego sprzetu...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Domyślnie

z tym, że nieostrość nie zaczęła mnie denerwować od kiedy zrobiłem test na bateryjkach, ale też w innych sytuacjach typu portret, że już o makro nie wspomnę, gdzie porównuje ostrość z dslr'a i kompakta i łapę się za głowę...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A to tu Cie boli
    No z dslr tak masz, zwyczajnie kompakt lepszy
    A tak naprawde to duuuzo o tym bylo, wile osob przesiadajac sie z kompakta tak ma. Poszukaj dobrze, a znajdziesz wiele na temat takich "zawodow"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    A to tu Cie boli
    No z dslr tak masz, zwyczajnie kompakt lepszy
    Miedzy innymi tu, ale ostatnio robiłem zdjęcia z kumplem nikoniarzem modelce obaj 50/1.8 i na identycznych ustawieniach... czy to f/5.6 czy f/8 różnica kolosalna. O 2.8 na tamronie 90 i canonie 50 przy 2.8 u mnie to juz nie wspominam...

Ale do rzeczy. Niech ktoś jeszcze się wypowie. Wysyłać do kalibracji (sprzet na gwarancji) czy dać dupie spokój? Czy coś poradzą w canonie czy nie?

Uzależniony

Domyślnie

a tam FF/BF drukarke bys sobie lepsza zalatwil, bo to wstyd ludziom pokazywac takie wydruki jak juz sie chcesz specjalizowac w tego typu fotografi (nie wiem jak ja nazwac, tabelkowa, milimetrowa, onanistyczna) to chociaz fotografowane obiekty niech beda przyzwoitej jakosci a nie jakies mazaje z kiepskiej drukarki
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    a tam FF/BF drukarke bys sobie lepsza zalatwil, bo to wstyd ludziom pokazywac takie wydruki jak juz sie chcesz specjalizowac w tego typu fotografi (nie wiem jak ja nazwac, tabelkowa, milimetrowa, onanistyczna) to chociaz fotografowane obiekty niech beda przyzwoitej jakosci a nie jakies mazaje z kiepskiej drukarki
    laserowa z dosypywanym proszkiem... koniec OT przejdźmy do sedna...
    może powiesz coś na temat zdjęć?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nawrot Zobacz posta
    może powiesz coś na temat zdjęć?
    Do albumu bym ich nie wklejal

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

No kurna ja to chyba jakiś dziwny jestem bo jeszcze nigdy nie robiłem tego typu testu :P
    Chyba będę musiał zacząć ....hehe

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów