Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: 7,5 tyś. do wydania na obiektywy!!!

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Dlatego rozumiem człowieka, że się łamie np. pomiędzy 35/1.4L vs. 28/1.8 USM + 50/1.4 USM.
    Ja niespecjalnie, co ma piernik do wiatraka? Różnice między tymi trzema szkłami są dość spore, jak kupi 28 i 50 to co? Ogniskowa mu się uśredni do 35, a wady wzajemnie zniwelują do L? A jak kupi 35L, to jak się to ma do 28 i 50? Jedno drugiego, a drugie trzeciego nie zastąpi, chyba że chodzi tylko o to, żeby w szkłach ulokować 7.5 kpln i żeby nie nosić w szkłach mniej niż w korpusie. Ale do lokowania pieniędzy proponuję fundusze. Już wcześniej napisałem gdzieś, że jak się nie wie czego się chce, to najgorsze co można zrobić, to chcieć tego, co inni...
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drJolo Zobacz posta
    jak się nie wie czego się chce, to najgorsze co można zrobić, to chcieć tego, co inni...
    Świetne motto.... jednakże, to może tyczyć imho jedynie rodzaju uprawianej fotografii a nie porównań konkretnych sprzętów bo np ktoś wie, że chce robić portrety i potrzebuje 85mm ale nie miał ani 85 1,8 ani 85 1.2 i chce znać zdanie userów o tych szkłach i tak zdecyduje sam.
    Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
    Canon 24-70 f/2.8 L + 85 f/1.2 mkII L + Sigma 150 f/2.8 EX

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magus Zobacz posta
    Świetne motto.... jednakże, to może tyczyć imho jedynie rodzaju uprawianej fotografii a nie porównań konkretnych sprzętów bo np ktoś wie, że chce robić portrety i potrzebuje 85mm ale nie miał ani 85 1,8 ani 85 1.2 i chce znać zdanie userów o tych szkłach i tak zdecyduje sam.
    Dokładnie, trzeba wiedzieć po co się kupiło aparat. Ale jak ktoś np się pyta, czy mając 7.5 tys. kupić:
    1)
    -28/1.8
    -50/1.4
    -135/2 L
    2)
    -35/1.4L
    -135/2 L
    3)
    -70-200/2.8L IS

a ktoś mu bez wahania odpowiada, że 1, albo 3, to co można pomyśleć? Chyba że kryterium tu jest tylko jakość fotografii (przedstawiającej obojętnie co), albo lokata w szkło, które jak najmniej traci w czasie na wartości

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drJolo Zobacz posta
    Dokładnie, trzeba wiedzieć po co się kupiło aparat. Ale jak ktoś np się pyta, czy mając 7.5 tys. kupić:
    1)
    -28/1.8
    -50/1.4
    -135/2 L
    2)
    -35/1.4L
    -135/2 L
    3)
    -70-200/2.8L IS

a ktoś mu bez wahania odpowiada, że 1, albo 3, to co można pomyśleć? Chyba że kryterium tu jest tylko jakość fotografii (przedstawiającej obojętnie co), albo lokata w szkło, które jak najmniej traci w czasie na wartości
    O jednym, że chce zdać zdanie innych sondażowo
    O drugim, że doradza zestaw bardziej uniwersalny ze swojego punktu widzenia

Ostatnio pytałem o 24-70 vs 35 f1.4 - zupełnie inne szkła o innym przeznaczeniu itd, wiem, ale chciałem mimo wszystko poznać opinię userów... bo z mojego punktu widzenie mogę zrobić reportaż 35 jak i 24-70, będa inne jasne, ale mam tego świadomość.
    Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
    Canon 24-70 f/2.8 L + 85 f/1.2 mkII L + Sigma 150 f/2.8 EX

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magus Zobacz posta
    Ostatnio pytałem o 24-70 vs 35 f1.4 - zupełnie inne szkła o innym przeznaczeniu itd, wiem, ale chciałem mimo wszystko poznać opinię userów... bo z mojego punktu widzenie mogę zrobić reportaż 35 jak i 24-70, będa inne jasne, ale mam tego świadomość.
    To trochę brzmi, jak pytanie sondażowe o wyższość minivana nad coupe GT... Tym i tym dojedziesz na wakacje. Ani tym ani tym nie przewieziesz szafy babci. Ale mimo wszystko, to nie to samo.
    Może powinieneś jakiegoś reportera o to spytać? Ale mógłby nie wiedzieć o czym mówisz Ostatnio w wywiadzie Janusz Kamiński (zdjęcia do Szeregowiec Ryan czy Listy Shindlera) zapytany o to jakiego sprzętu używa, powiedział że to nie ma znaczenia, bo wszyscy zdjęciowcy używają takiego samego sprzętu. Podejrzewam, że wśród reporterów jest podobnie, tak jak i wśród fotografów ślubnych, przyrodniczych, makro, etc...

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    4. 85/1.2
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zgadza sie
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

za 7.5tyś kup 17-40 f4, 70-200 f4, 1.4TC, sigma 50 2.8 macro. uniwersalny zestaw do reporterki, przyrody... rób zdjęcia a w miarę upływu czasu sam dojdziesz do tego jakie zmiany wprowadzić w optyce. A takie obiektywy to rzeczywiście mało tracą na wartości ,więc z wymiana nie powinno być problemów,

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

z doświadczenia wiem że lepsze jest 105 sigmy macro - pająkowi oka nie wykolesz a co do szerokiego to moze 10-22 canona - skoro mowimy o reporterce to nie liczy sie tak bardzo jakość (onanistyczna) jak efekt

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

kolega potrzebuje szieł do slubów na nie to przyrody -tak to jest jak sie nie czyta wszystkich postów....
    Tak na marginesie to 17-40/4 i 70 -200/4 tona kosciół sie nie nadaje chyba ,ze bedziesz zabijał muchy w odłegłosci 3 metrów (lampa )
    Lepiej sparawdzaja sie stałki ewentualnie zoomy o stałym świetle 2.8 najlepiej IS

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów