Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 50 mm f 1.8 mk I

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie 50 mm f 1.8 mk I

Nie wiecie przypadkiem jaki jest symbol osłony p. słonecznej do tego obiektywu? Szukałem na canon museum i nie jest podany. Właśnie zakupiłem szkiełko i potrzebuję osłony, poza tym chciałem zapytać czy każdy dekielek przedni Canona 58mm pasuje do tego szkiełka. Może od wersji plastik-fantastic aka mk II?

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

oslona EW-65 , dekiel bez problemu powinien pasowac w koncu 58 mm to 58 mm

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie Re: 50 mm f 1.8 mk I

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Nie wiecie przypadkiem jaki jest symbol osłony p. słonecznej do tego obiektywu? Szukałem na canon museum i nie jest podany. Właśnie zakupiłem szkiełko i potrzebuję osłony, poza tym chciałem zapytać czy każdy dekielek przedni Canona 58mm pasuje do tego szkiełka. Może od wersji plastik-fantastic aka mk II?
    Osłona od Mk II chyba nie pasuje - jest dwuczęściowa, jedna część to metalowy pierścień wkręcany w gwint filtra (52 mm a nie 58 mm !!!) a druga to sama osłona mocowana bagnetowo na takie zatrzaski na wspomnianym pierścieniu...

BTW: Interesujące jest jak szybko posiadacze Mk I zaczynają obsypywać epitetami Mk II...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Auwo
    oslona EW-65 , dekiel bez problemu powinien pasowac w koncu 58 mm to 58 mm
    Dzięki. Tak z czystej ciekawości: gdzie się tego doszukałeś?

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

gietrzy, www.google.com

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ciekawe jaka jest tego cena. Do mkII okolo 1/4-1/3 ceny samego szkla. Horror. No ale szkielko przynajmniej tanie i fajne. A moze ktos z Was ma jakies doswiadczenia z mocowaniem na 50 mm 1.8 mk II jakis nieoryginalnych, dokrecanych oslon przeciwslonecznych na gwint 52 mm. Troche offtopicznie ale nie wytrzymalem...
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

zastanawiam sie, czy w 50mm f1.8 oslona przeciwsloneczna jest az tak potrzebna. ten obiektyw ma dosc gleboko schowana przednia soczekwe w porownaniu z innymi szklami

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie

Myślałem o kupnie do 50/1,8II na allegro osłony gumowej Hama za 30zł ale kupiłem oryginalną.

Domyślnie Re: 50 mm f 1.8 mk I

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Może od wersji plastik-fantastic aka mk II?
    BTW: Interesujące jest jak szybko posiadacze Mk I zaczynają obsypywać epitetami Mk II...
    Niewiem o co Ci chodzi. Mój epitet nie ma nic wspólnego z mkI vs. mkII. MkI dopiero do mnie idzie...chodziło mi raczej o Nikor 50 1.8 vs. mkII

BTW. Ten Nikor z D70 na 1.8 to mydełko, no ale kilka przyslon do góry to mniam mniam

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

bo ja wiem czy takie mydełko

mocny crop, zapisane z kompresja 80% , demon ostrosci to to niejest, ale wypada lepiej i mechanicznie i optycznie niz 50tka canonawska (mialem obie , wiem co mowie )

Uprawnienia umieszczania postów