Wydaje mi się że obecnie zestaw 400D +17-85 wygląda bardzo interesująco (głównie w relacji cena do jakości). Co do szumóe 400D względem 350D, że są większe to IMO bzdura. Miałem jakiś czas możliwość porobić trochę zdjeć 400-tką (350 mam cały czas) i różnicę trudno dostrzec jednak jeśli już się analizuje pikseleto z matrycy w 400D w Raw-ach można wyciągnąć więcej niż z 350-tki (szczególnie przy iso 1600). Pozostaje jeszcze bonus w postaci dodatkowych 2 Mpx, które przy pomniejszaniu zdjęcia nie pozostają bez znaczenia. Widać to szczególnie po większej szczegółowości zdjęć robionych przy wyższym iso. Co do AF-a to to, że jest więcej pól to nic ale to, że działa pewniej, mniej się gubi i ma mniejszą tendencję do "szukania" ostrości w złych warunkach oświetleniowych to tego bym nie uważał jako coś pomijalnego. Dochodzi jeszcze ekran na którym coś widać
i spory bufor w Raw-ach. Ja uważam że różnice są warte dopłaty tych kilku stówek.
Acha w 40D nie może być ta sama matryca co w 400D tak jak nie jest ta sama w 350D i 30D ze względów konstrukcyjnych (było chyba ze sto razy). Ja stawiam że w 40D będzie 12 MPx Raw- 14 bit i iso 6400 lepsze niż 3200 w 30D
. Pod koniec sierpnia zobaczymy
.