Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: 400d + 28-105 USM czy 30d + 18-55

Bywalec Awatar Skylines
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

dziękuje Wam bardzo za pomoc,przemyślę to wszystko
    P.S. musze chyba poczytać które obiektywy sa digital a które analog bo nie mam o tym zielonego pojęcia pewnie ten 75-300 III który ostatnio kupiłem to też od kliszaka...
    EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na początek niech sobie dziewczyna kupi 350D z kitem. Są teraz b. dobre oferty na ten sprzęt. Wiem, że się narażam użytkownikom 400d, ale nie warto. Ma pewne zalety, które na pewno nie przydadzą się w fotografowaniu architektury, za to matryca 10mp kiepska jest (potrafi ładnie zaszumieć już przy ISO 200). Za zaoszczędzone pieniążki kupi sobie potem porządny obiektyw, gdy już bedzie wiedzieć jaki jej najlepiej pasuje.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skylines Zobacz posta
    dziękuje Wam bardzo za pomoc,przemyślę to wszystko
    P.S. musze chyba poczytać które obiektywy sa digital a które analog bo nie mam o tym zielonego pojęcia...
    Każdy obiektyw Canon EF współpracuje z cyfrą, jest tylko kwestia jakości tej współpracy. Generalnie: jeśli coś zaczyna sie od 28 mm to było raczej pomyślane do aparatów pełnoklatkowych... czyli do kliszaków :-) Nie zmienia to faktu że niektóre stare szkiełka całkiem fajnie radzą sobie z cyfrą :-)
    ( pewnie ten 75-300 III który ostatnio kupiłem to też od kliszaka...
    Tak, ale nie KIT :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Jeśli będzie używać do architektury to 28-105 odpada. Miałem go i byłem bardzo zadowolony z tym że dla twojej dziewczyny będzie za wąski.
    Jeśli myśleliście o 30d to pewnie koszt ok 3800pln. Więc w tych pieniądzach można by kupić 400d + canon 17-85 IS USM bardzo dobry zestawik dla foto amatora (mam i w zupełności wystarczy do tego zwrot z canona 890pln) lub 400d + tamron 17-50 (ostrzejszy z tym że trzeba trafić dobry model i jaśniejszy).

Decyzja należy do was

Uważam że 30d+kit to poprostu marnowanie puchy ...
    Ostatnio edytowane przez Bonku5 ; 21-05-2007 o 14:26

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Na początek niech sobie dziewczyna kupi 350D z kitem. Są teraz b. dobre oferty na ten sprzęt. Wiem, że się narażam użytkownikom 400d, ale nie warto. Ma pewne zalety, które na pewno nie przydadzą się w fotografowaniu architektury, za to matryca 10mp kiepska jest (potrafi ładnie zaszumieć już przy ISO 200). Za zaoszczędzone pieniążki kupi sobie potem porządny obiektyw, gdy już bedzie wiedzieć jaki jej najlepiej pasuje.
    Co za bzdury? Ogladam zdjecia z tego aparatu juz jakies 1/2 roku, zadnych takich efektow. Dzisiaj jak juz kupowac lekkiego Canona to tylko 400D, dzialanie ulepszonego AF ma bardzo duze znaczenie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Co za bzdury? Ogladam zdjecia z tego aparatu juz jakies 1/2 roku, zadnych takich efektow. Dzisiaj jak juz kupowac lekkiego Canona to tylko 400D, dzialanie ulepszonego AF ma bardzo duze znaczenie.
    Słabo oglądasz. Szumi bardziej niż 30D, 350D, a nawet 300D Co w tym dziwnego? Władowano w taką samą matrycę więcej pikseli, bo tego wymagał marketing.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Stop szumofobii ;-)

Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przecież pisałem, że się narażę :grin:
    http://dpreview-img.fotki.com/galler...06-raw-acr.jpg
    Niebo?? Jakieś takie pryszczate
    Oszczędzę Wam przykładów z własnej praktyki
    Nie robię testów, nie oglądam zdjęć pod lupą. Ale tego faktu nie da się nie zauważyć. Prędzej mogę powiedzieć, że nie widzę, żeby tak reklamowany AF w 400D działał lepiej niż w 350D

P.S. Fotka jest na ISO 200. Nie pamiętam, żeby udało mi się uzyskac taki efekt nawet na 300D, gdy mocno nie doświetliłem.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 21-05-2007 o 14:43

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

aaaa możesz dla porównania dać coś z niezaszumionym niebem??
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Są bodaj obok w tej samej galerii dpreview (sample dla 400D), pewnie bardziej doświetlone.
    Ale nie przejmujcie się tym tak bardzo. Nie twierdzę, że 400D to zły aparat i trzeba kupować 30D czy 5D. Chciałem tylko pokazać, że nie zawsze nowsze = lepsze. I że w pewnych okolicznościach np. 350D jest rozsądniejszym wyborem.
    Przy okazji mały OT:
    Po paru dniach doświadczeń z 400D mam wrażenie, że nie będzie następcy 30D z większą matrycą. A przynajmniej nie z tą co w 400D.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 21-05-2007 o 14:51

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów