Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: 70-200 L 4 - pod światło - problem

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja mogę tylko powiedzieć, że zasłanianym KITem nie udało mi się osiągnąć tak tragicznych efektów jak zamieszczone wyżej (te z początku). Flara zdarzyła mi się tylko ze słońcem w kadrze, do tego mocno estetyczna (zresztą gdzieś na photo.net testowano KITa w porównaniu do dwóch lepszych szkieł i akurat z powodu flary cierpiał on najmniej).

Nie byłbym w żadnym razie zadowolony z takich efektów przy takim drogim obiektywie. Może osłona przeciwsłoneczna nie zakrywa odpowiednio obiektywu? Można dosłaniać ręką, choć pewnie to szkło jest za ciężkie i przy robieniu zdjęć z ręki taka możliwość odpada...

pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Legendarna L-ka a tak kiepsko pod światło foci... ile ja ciekawych zdjęć wywaliłem bo za flarą świata nie widać...! wersja 2.8 robi tak samo, niestety.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

olej to bo raz ze ten obiektyw zawsze był słaby pod swiatło wiec to jest norma dlatego warto osłone zakładac a druga sprawa ze słabe filtry nie mają powłok przeciwodblaskowych i taka "kaszane" wzmacniają. dlatego moim zdaniem to wina filtra który powieksza i tak wspomniana słabą prace pod słońce

kup dobry filtr albo zakłądaj osłone na obiektyw i rób w ogole bez filtra a bedzie wszystko ok choc moze nie idealnie ale taki to juz urok tego szkła.
    nie mniej jednak spadku kontrastu nie przeskoczysz ale to sobie mozesz w "szopie" podciągnąc.
    dlatego jak chcesz zachowac zdrowie psychiczne w normie to unikaj tego rodzaju postów bo zaraz dowiesz sie ze masz obiektyw do d... od ludzi ktorzy w znacznej ilosci go nawet na oczy nie widzieli ale wiedzą lepiej
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzieki Panowie i Panie za komentarze i info
    Stan faktyczny akceptuje i oddaje sie radosci pstrykania ;P

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    olej to bo raz ze ten obiektyw zawsze był słaby pod swiatło wiec to jest norma dlatego warto osłone zakładac
    Osłonę warto bo to jest norma, ale "zawsze słaby pod światło" to legenda. Ja robię nim pod światło własnie - z upodobaniem i jest OK, kolejne zdjęcia Michała potwierdzają, że może być dobrze i jescze kilku takich sie znajdzie, ale to sztuka trudna, wymagajaca odpowiedniego światła, wymaga cierpliwości. Nie wystarczy wycelować i nacisnąc migawkę. Normą jest według mnie, że wiekszość obietywów skierowanych pod swiatło ma problemy, nawet te superprofesjonalne, kamer filmowych, kosztujące fortuny, wycelowane w kierunku słońca też produkują piękne różnokolorowe odbicia tak już jest i pewnie trochę pobędzie. Jest to zjawisko naturalne, wystarczy spojrzeć pod swiatło bez obietywu.

Pozdrowienia swnw.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dzygit-Dublin Zobacz posta
    Na f/8 to żaden przykład.

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

swnw piszac zawsze słaby pod swiatło nmiałęm na mysli flary i to nie jest legenda skoro nawet w materiałach dotyczacych F4 IS canon pisze iz znacznie poprawił prace pod ostre swiatło... pomijajac iż sam miałem okazje kilka fotek nim zrobic i to potwierdza co napisałem
    nawet na moim f4 IS nie powala kontrastem kiedy robie pod słońce choc juz flar nie ma o ile robie bez filtra
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Początki nałogu Awatar Fan nr 1
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Oslona robiona jest pod dany kat widzenia. Jak ma sie do tego crop pewnie sie juz domyslasz http://www.burren.cx/photo/alternate_hoods.html
    Prawdę mówiąc to ja tego nie kumam, Jak osłona nie dopuszcza promieni na pełna klatkę to tym bardziej nie dopuści na kropa. Przecież jak zrobisz zdjęcie aparatem FF i wytniesz z niego kropa 1,6 to ci się rzadne dodatkowe bliki nie pojawią.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Oslona robiona jest pod dany kat widzenia. Jak ma sie do tego crop pewnie sie juz domyslasz http://www.burren.cx/photo/alternate_hoods.html
    no ale w wypadku tego obiektywu nie ma to znaczenia

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów