Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: 70-200 L 4 - pod światło - problem

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Jestem użytkownikiem 70-200 od dwóch miesięcy i niepokoi mnie w zasadzie jedna rzecz. Paskudne bliki i flary. Z filtrem czy bez jest praktycznie tak samo. Osłone mam zawsze założoną. Robię czesto koncerty i miałem okazję focić również sigma 70-200 2.8 która pod światło zachowywala sie o niebo lepiej !

przykład 1 (lekki przypadek)

przykład 2 (tragiczny) zdjęcie celowo wyciągniete, nie oceniac jakości.

Teraz powiedzcie mi, ten typ tak ma czy może odsyłać do serwisu ?
    pucha i grucha

Zablokowany

Domyślnie

uuuaaaa, faktycznie to szkło flaruje, ale nie aż tak, przynajmniej nie moje.

otelloaldomoro
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    olej to bo raz ze ten obiektyw zawsze był słaby pod swiatło wiec to jest norma dlatego warto osłone zakładac a druga sprawa ze słabe filtry nie mają powłok przeciwodblaskowych i taka "kaszane" wzmacniają. dlatego moim zdaniem to wina filtra który powieksza i tak wspomniana słabą prace pod słońce

kup dobry filtr albo zakłądaj osłone na obiektyw i rób w ogole bez filtra a bedzie wszystko ok choc moze nie idealnie ale taki to juz urok tego szkła.
    nie mniej jednak spadku kontrastu nie przeskoczysz ale to sobie mozesz w "szopie" podciągnąc.
    dlatego jak chcesz zachowac zdrowie psychiczne w normie to unikaj tego rodzaju postów bo zaraz dowiesz sie ze masz obiektyw do d... od ludzi ktorzy w znacznej ilosci go nawet na oczy nie widzieli ale wiedzą lepiej
    Nic ująć ewentualnie dodać (i podkreślić wężykiem), że jeśli zakup dobrego filtra to tylko wielopowłokowego; w tym przypadku im więcej tym lepiej!

Domyślnie

Ja też robiłem n koncercie i ani jednego blika nie miałem, wogólę w kilkumiesięcznej historii tego szkła w moich łapach nie miałem żadnego blika, spadek kontrastu pod ostre światło się zdarza, ale bliki?

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo Zobacz posta
    Ja też robiłem n koncercie i ani jednego blika nie miałem, wogólę w kilkumiesięcznej historii tego szkła w moich łapach nie miałem żadnego blika, spadek kontrastu pod ostre światło się zdarza, ale bliki?
    A używasz jakiegoś filtra na eLke ?
    pucha i grucha

Zablokowany

Domyślnie

Ja mam jakieś głewno - hama chyba i spokój

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fan nr 1 Zobacz posta
    Prawdę mówiąc to ja tego nie kumam, Jak osłona nie dopuszcza promieni na pełna klatkę to tym bardziej nie dopuści na kropa. Przecież jak zrobisz zdjęcie aparatem FF i wytniesz z niego kropa 1,6 to ci się rzadne dodatkowe bliki nie pojawią.
    pozwólcie, że zacytuje mojego foto-guru:

Geometria optyki w FF i APS-C jest identyczna. Różni się tylko CROPEM czyli wielkością (powierzchnią) rejestrowanego obrazu. Wszystkie pozostałe elementy optyki są identyczne

obiektyw na apsc 'widzi' to samo co na ff tylko nie moze tego zarejestrowac na matrycy bo jest gowniano mała... rejestruje tylko wycinek; reszta kadru sie marnuje
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Uzależniony

Domyślnie

Moja "rurka" takze kreuje takie efekty swietlne. Nie w takim stopniu jak na prezentowanych fotografiach ale kreuje. Ten "typ" tak ma. Zreszta optyczne.pl macalo to szklo i tez napisalo troszke na ten temat.
    Cyt.: http://www.optyczne.pl/34.9-Test_obi..._Odblaski.html
    Dzzzzzzzzzzz.........

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Czyli trzeba to po prostu zaakceptować. Przykre, że w szkle za niemałą wkońcu kase taki bubel jest. Dobrze, że nadrabia całą resztą, czyli ostroscia, kontrastami, af itepe.
    pucha i grucha

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

16 soczewek robi swoje...

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów