Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: 70-200 L 4 - pod światło - problem

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No Panowie
    to ja juz kompletnie nie wiem co mam myslec
    Dzis rano zrobilem kilka fotek i generalnie chyba nie jest tak zle.
    Wczorajsze foty sa robione na wprost slonca dzis tez pod swiatlo ale o poranku i slonce bylo ciut wyzej niz wczoraj... ocencie sami.

Dopiero zaczyna Awatar Delt4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moze zrób jakieś zdjęcie na 100 -135 czegos z detalami co nie jest kilomety od fotografującego (w "normalnych warunkach") i wrzuć na forum, sprawdz przy okazji przełącznik AF czy jest na 1.2 - oo czy 3- oo bo z ostrością coś słabo w twoim modelu. Mam również ten obiektyw ale takich blików jak u ciebie jeszcze nie złapałem
    Cannon 350D 50F1.8, EFS 18-55, 70-200F4 L ,Takumar 28F3.5, Sonnar 135F3.5, Speedlight 430EX

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    pod wzgeldem ostrosci i calej reszty wyglada to bardziej jak fotka z KIT'a niz 70-200
    Zalaczm zdjecie do oceny ostrosci.
    Czy to tez jest zle? Pelny kadr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Army Zobacz posta
    Moja L spisuje się tak samo wyśmienicie ze światłem za plecami jak i pod światło…Z tym, że ja pracuje na analogu więc problem może leżeć w croppie ponieważ osłona nie pracuje w całej rozpiętości zooma. Martwią mnie te sample z żyrandolem w kadrze.
    A co ma wspólnego crop z osłoną poza tym pod słońce to i tak nie ma znaczenia, czy osłona jest założona czy nie. Po obejrzanych samplach widać, że najwięcej szkody robił założony filtr.

Cytat Zamieszczone przez R_Michal Zobacz posta
    No Panowie
    to ja juz kompletnie nie wiem co mam myslec
    Dzis rano zrobilem kilka fotek i generalnie chyba nie jest tak zle.
    Wczorajsze foty sa robione na wprost slonca dzis tez pod swiatlo ale o poranku i slonce bylo ciut wyzej niz wczoraj... ocencie sami.
    Wystarczy poświęcić im po 5 sekund i jest ok

Ostatnio edytowane przez stdanielo ; 21-05-2007 o 09:43 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo Zobacz posta
    Wystarczy poświęcić im po 5 sekund i jest ok
    Jasne rozumiem, ze trzeba je troche podkrecic ale nie o to mi chodzilo - pisalem o poprawnosci zdjec pod katem jakosci obiektywu - ktos pisal ze nie jest ostry jak porzadna Lka.

Poprostu juz nie wiem sam czy mam cieszyc sie nowa zabawka i pewne fakty akceptowac czy dzwonic do sprzedawcy z reklamacja?

Dzieki za zainteresowanie!

Domyślnie

Co do oceny ostrości to zrób zdjęcie w normalnych warunkach, bo robiąc pod światło masz zawsze spadek kontrastu i ostrości. Co do tego jednego nieostrego zdjęcia z pajączkiem to moim zdaniem po prostu AF nie trafił i tyle. Porób trochę normalnych zdjęć to odraz poprawi ci się humor, mam to szkiełko od jakiegoś czasu i zawsze jak oglądam zdjęcia nim wykonane to pojawia mi się uśmiech na twarzy.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło w tym szkle - lubie fotografować "pod światło".
    Ja też pod światło często fotografuję, odblaski zdarzają się, ale nie takie, dużo mniejsze, niektóre nawet lubię bo nieźle wyglądają. Mam załozony filtr B+W MRC.
    Ja spróbowałbym podpiąć inny egzemplarz np. w sklepie i porównać.
    Pozdrowienia swnw.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez R_Michal Zobacz posta
    Jasne rozumiem, ze trzeba je troche podkrecic ale nie o to mi chodzilo - pisalem o poprawnosci zdjec pod katem jakosci obiektywu - ktos pisal ze nie jest ostry jak porzadna Lka.

Poprostu juz nie wiem sam czy mam cieszyc sie nowa zabawka i pewne fakty akceptowac czy dzwonic do sprzedawcy z reklamacja?

Dzieki za zainteresowanie!
    Po nowych zdjęciach uważam, że możesz sie cieszyć .

swnw.
    Ostatnio edytowane przez swnw ; 21-05-2007 o 10:13 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

maly OT, bo nie bedzie dotyczyl jakosci obiektywu:

to drugie zdjecie z pajączkiem naprawdę ładne

koniec OTu

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo Zobacz posta
    A co ma wspólnego crop z osłoną
    Oslona robiona jest pod dany kat widzenia. Jak ma sie do tego crop pewnie sie juz domyslasz http://www.burren.cx/photo/alternate_hoods.html

Początki nałogu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Dobrze, że się wyjaśniło bo mam w planach takie szkiełko i już sie wystraszyłem :P

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów