Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: utrata jakości przy obracaniu

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    .....
    To jak to jest z tym 5d? Jeśli piksele nie są kwadratowe to jakie? Chętnie bym o tym poczytał bo pierwszy raz słyszę, żeby Canon kombinował z klasycznym Bayerem. Szukałem tylko na DPreview.com jak i w Canon_EOS_5D_White_Paper.pdf i nie ma wzmianki. Jak sobie podzieliłem rozmiar matrycy przez produkowane piksele to mi wyszło w zaokrągleniu 0,082mm na każdy bok piksela, czyli przynajmniej efekt jest taki jakby fotokomórki były logicznymi kwadratami... Chyba nie chodzi Ci o to wspomniane zaokrąglenie, które pewnie wynika z braku dokładnych danych o wymiarach samej matrycy (0,0819 x 0,0821mm - to już właściwie prostokąt).
    ......
    Ale tak jak już napisałem - chętnie bym jeszcze coś doczytał jeśli się mylę. :rolleyes:

Hmmmm... czytałem o tym jakieś rok temu i już nie pamiętam gdzie. Z całkowitą pewnością ktoś pisał o tym, że poszczególne fotocele na matrycy 5D są prostokątne - prostokąty o dłuższym pionowym boku (w ułożeniu landscape). Jako rezultat tej "niekwadratowości" zalecał wołać RAWy w ACR z rozdzielczością "oczko wyżej" - tj 5120 x 3413 (w ACR na + czyli 17 Mpix).

Z tego co czytałem zapamiętałem tylko, o tej prostokątności i wołaniu RAWu "w górę". Teraz jakoś nie mogę tego wygooglać

To nie jest jedyny "dziwny" sposób ułożenia sensorów na matrycy bayerowskiej. Sony kombinuje z czwartym kolorem i (chyba) z ułożeniem "plaster miodu".

EDIT: Jeśli dobrze sobie przypominam rysunek to prostokąty nie są ułożone "wierszami" a zachodzą na siebie co nieco przypomina ten plaster miodu - ale tu pewności nie mam.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    To nie jest jedyny "dziwny" sposób ułożenia sensorów na matrycy bayerowskiej. Sony kombinuje z czwartym kolorem i (chyba) z ułożeniem "plaster miodu".
    No a Fuji już wykombinowało...

Uprawnienia umieszczania postów