Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Wątek: CS3 - Co Nowego

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon Zobacz posta
    Cześć

Możesz coś więcej powiedzieć. Co Cię tak zauroczyło?

Pozdrawiam
    Mirek

Rewelacyjne wręcz możliwości strojenia.

- To, na co sporo osób narzekało czyli kolory skóry - teraz jest dużo lepiej a jak dołożyć to co można zrobić suwaczkami to jest bardzo dobrze.

- wołanie RAWa do B & W z ogromnymi możliwościami strojenia.

- wyciąganie świateł - praktycznie bez wpływu na półcienie.

- model HSL z suwaczkami stwarza naprawde ogromne mozliwości

- split toning - można osobno usuwać zafarb z cieni i osobno ze świateł. właściwie obrazek dzielony jest na dwie części - sam ustalasz proporcje podziału - i możesz osobno bawić się z "górą" i "dołem"

- saturation i vibrance "żywcem" przeniesione z RSP/E

Sporo tego. Niby to samo jest w LightRoomie ale... pewnie z przyzwyczajenia do ACR jakoś lepiej mi się z tego korzysta w ACR.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Pytań sporo więc po koleji:

1. Sensownego do odszumiania? Jest, zawsze było. Tylko trzeba umieć z tego korzystać. Nic nowego sie nie pojawiło bo i po co? Pytanie o odszumianie pojawia się tak często, że siły brak odpowiadać. Dobrze naświetlonej klatki odszumiać nie trzeba. Z gówna bata nie ukręci
    ciekawa odpowiedz :] ja mam inne zdanie co do szumow i wolalbym zeby taki kombajn jak CS3 mial cos adekwatnego do np NijaNoise czy chocby smieszne odszumianie w paintshoppro (ktore kosztuje raptem 300pln). programy graficzne chyba do tego sluza zeby zrobic cos z niczego? poza tym jezeli nie masz potrzeby odszumiac zdjec z ISO1600 to gratuluje wzroku zreszta nie pisalem ze akuratnie chce odszumiac zdjecia przeznaczone do druku...

z samych szumów informacji się nie wyciągnie bo jej tam nie ma. Obecne narzędzia w PS - poczynając od wersji CS są w zupełności wystarczające.
    widac mam za duze oczekiwania co do tej opcji w CS...

w CS2 na pewno tak - dalej wstecz nie pamiętam dokładnie)[/i] można było oglądać. Teraz pojawiła się nowa możliwość "Smart Objects". Nie wiem jak jest w Elements (nie używam).
    taki mozg jak Ty nie widzial elementsa w akcji? zaluj bo wiele rzeczy jest kapitalnie rozwiazanych. a DPP widziales na oczy? no tak zapomnialem to tez Ciebie mierzi... wiec tam tez jest takie "przed i po"...

HDR - działa. W CS2 często się zwieszał i wypluwał jakieś dziwne komunikaty. Tu wszystko jest OK. Co do oczekiwań to trudno coś powiedzieć bo to trochę kwestia przyzwyczajenia i umiejętności używania.
    HDR z Photomatix byl niebo ladniejszyz niz w wykonaniu CSa, widziales ta roznice?

Upgradeować można od 7.0 - ale to akurat można było sobie sprawdzić na stronach Adobe albo wygooglać
    odpowiem rownie zlosliwie ze informacje o nowym CS3 mozna poszukac w sieci...

edit. wlasnie Tomasz wlepil mi warna za obrazanie ludzi... Janusz czujesz sie obrazony? ja rozumumiem ze zakladajac topic "co nowego w cs3" czekasz na rozmowe dotyczaca tego programu... no nic mam nauczke nie podejmowac tematow w ktorym uczestniczy ktores z forumowych guru... brawo :-) swoja droga Janusz nie chcac mi odpisywac mogl sie ugryzc w jezyk i przemilczec sprawa a ton Janusza tez mial daleko do "przyjaznego"...
    Ostatnio edytowane przez c42 ; 22-05-2007 o 10:03

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c42 Zobacz posta
    ... programy graficzne chyba do tego sluza zeby zrobic cos z niczego?
    No, rzeczywiście ciekawa odpowiedź. O tym, jak pożyteczne są manipulacje graficzne w fotografii przekonał się właśnie fotoreporter z Poznania, były laureat Grand Press Photo. Było na forum, równ ież inny link: http://www.stringer.pl/wordpress/?cat=6
    Chyba że mając na myśli odszumianie chciałeś napisać "nic z czegoś"
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 22-05-2007 o 10:15

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    No, rzeczywiście ciekawa odpowiedź. O tym, jak pożyteczne są manipulacje graficzne w fotografii przekonał się właśnie fotoreporter z Poznania, były laureat Grand Press Photo. Chyba że mając na myśli odszumianie chciałeś napisać "nic z czegoś"
    ostatnio musialem "nalewac" wode do pustego stawu dla jednego klienta a dla drugiego podrasowywac wedliny z lokalnej masarnii zeby wygladaly apteczyniej i nie bylo widac dziur w np szynce... rozni sa klienci i rozne oczekiwania... ja nie wystawiam prac na PressFoto wiec mnie ten temat nie interesuje...CS to program dla grafikow a jezeli ktos go kupuje zeby tylko podrasowac fotki to IMHO troche to sie mija z celem...

Uzależniony

Domyślnie

Uzywam PS od wersji 3.0 do "podrasowywania fotek". Cholera, rzeczywiście bez sensu.......
    A tak serio już: Programy graficzne, tak jak i wszystko inne, są po to by ich używać. Każdy robi to wg własnych potrzeb i umiejętności. Nikt, jak sądze również twórcy PhotoShopa, nie zna wszystkich możliwości takich kombajnów, nikt ich w całości nie wykorzystuje. Fora, takie jak to, są płaszczyzną wymiany doświadczeń. Bardzo pożytecznej, pod warunkiem, że nikt się nie upiera, że tylko jego pogląd, wiedza i dziedzina są właściwe.
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 22-05-2007 o 10:39

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...taki mozg jak Ty nie widzial elementsa w akcji? zaluj bo wiele rzeczy jest kapitalnie rozwiazanych. a DPP widziales na oczy? no tak zapomnialem to tez Ciebie mierzi... wiec tam tez jest takie "przed i po"...

HDR z Photomatix byl niebo ladniejszyz niz w wykonaniu CSa, widziales ta roznice?

odpowiem rownie zlosliwie ze informacje o nowym CS3 mozna poszukac w sieci...

edit. wlasnie Tomasz wlepil mi warna za obrazanie ludzi... Janusz czujesz sie obrazony? ja rozumumiem ze zakladajac topic "co nowego w cs3" czekasz na rozmowe dotyczaca tego programu... no nic mam nauczke nie podejmowac tematow w ktorym uczestniczy ktores z forumowych guru... brawo :-) swoja droga Janusz nie chcac mi odpisywac mogl sie ugryzc w jezyk i przemilczec sprawa a ton Janusza tez mial daleko do "przyjaznego"...
    I po co ten zjadliwy ton? Odpowiedziałem Ci rzeczowo a Ty szukasz zaczepki?

DPP i Elements widziałem. DPP nawet czasem używam a Elements jako "kulawą protezę" PS wywaliłem z dysku. Nie jest to sprawa obrzydzenia tylko prostej logiki. Wszystko co jest w Elements jest również w PS.

Używam PSa do fotografii nie do grafiki. Do "podrasowania fotek", używając Twojego języka. Do grafiki wolę Corela a nazwa "PhotoShop" dość jasno określa kierunek zastosowań. Odszumianie w PS jest równie skuteczne jak ostrzenie. Można się tego nauczyć przy odrobinie wysiłku. Jak się komuś nie chce to można sobie kupić np. NeatImage Pro+ za dodatkowe 74.90 USD. (wersja pro+ ma plug-ina do PSa). Kwestia kalkulacji. Oprogramowanie jest też chronione patentami i Adobe kupiło Pixmanteca, żeby móc używać engine z RSP/E. Widać nie widzą potrzeby kupowania NojseNinja czy NeatImage.

Podobnie z Photomatixem (mam) - nie wiem, nie potrafię odpowiedzieć dzisiaj na pytanie czy jest w czymkolwiek lepszy od CS3. Zapewne wyjdzie w praniu. Identycznie z panoramami. Przepuściłem przez CS3 kilka swoich strych panoramek i jestem bardziej niż zadowolony z efektów, co nie zmienia faktu, że w kilku miejscach PTGui zrobił to lepiej. Nie wiem jeszcze czy to "wina" CS3 czy operatora.

Nie, nie czuję się obrażony. Nie będę pisał dlaczego bo ja dostanę warna Nie zmienia to faktu, że Twoja wypowiedź jest ubliżająca i zaczepna - takie przynajmniej intencje mogę z niej wyczytać.

Janusz,

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

taki mozg jak Ty nie widzial elementsa w akcji? zaluj bo wiele rzeczy jest kapitalnie rozwiazanych. a DPP widziales na oczy? no tak zapomnialem to tez Ciebie mierzi... (...)
    edit. wlasnie Tomasz wlepil mi warna za obrazanie ludzi... Janusz czujesz sie obrazony?
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    I po co ten zjadliwy ton? Odpowiedziałem Ci rzeczowo a Ty szukasz zaczepki? (...)
    Nie, nie czuję się obrażony. Nie będę pisał dlaczego bo ja dostanę warna Nie zmienia to faktu, że Twoja wypowiedź jest ubliżająca i zaczepna - takie przynajmniej intencje mogę z niej wyczytać.
    Warn jest wlasnie za zjadliwosc i zaczepny ton, niezaleznie od tego czy obiekt zaczepki czuje sie obrazony czy tez po nim to splywa bo to nie jego poziom dyskusji . Wlasciwie warn powinien byc za trollowanie a nie obrazanie ludzi. Prosze o nie kontynuowanie wymiany zdan w tym kierunku i wyciagniecie chociazby minimum nauczki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    .....
    Sporo tego. Niby to samo jest w LightRoomie ale... pewnie z przyzwyczajenia do ACR jakoś lepiej mi się z tego korzysta w ACR....
    A jak jest z podglądem edytowanego zdjęcia. Czy jest możliwość np. wywołania w 2 różnych WB i porównania na ekranie?
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon Zobacz posta
    A jak jest z podglądem edytowanego zdjęcia. Czy jest możliwość np. wywołania w 2 różnych WB i porównania na ekranie?
    Nie ma. Jest, tak jak było do tej pory, preview gdzie można podejrzeć "przed" i "po" poprawkach dla danej zakładki. Oczywiście można wołać różne wersje do PS i oglądać ale to upierdliwe jest. Zapewne kwestia przyzwyczajenia. Ja nigdy z porównań "obok siebie" nie korzystałem. Używałem tego "przed" i "po" więc dla mnie jest OK.

Jest za to "healing brush" do usuwania paprochów - taki jak w LightRoomie.

Janusz,

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pod koniec tygodnia ma się ukazać upgrade do ACR 4.0 z numerkiem 4.1 a w nim:

- dodatkowe suwaczki w zakładce "noise & sharpening"
    - obsługę RAWów z Mk III i Nikona D40X (plus kilku nowych "outsiderów")
    - coś z Capture One (sic!)
    - inne dodatki

Plug-in się trochę opóźnił - miał być na początku tygodnia.

EDIT: Nowa wersja DNG też ma sie ukazać.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 30-05-2007 o 21:37

Janusz,

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów