I po co ten zjadliwy ton? Odpowiedziałem Ci rzeczowo a Ty szukasz zaczepki?
DPP i Elements widziałem. DPP nawet czasem używam a Elements jako "kulawą protezę" PS wywaliłem z dysku. Nie jest to sprawa obrzydzenia tylko prostej logiki. Wszystko co jest w Elements jest również w PS.
Używam PSa do fotografii nie do grafiki. Do "podrasowania fotek", używając Twojego języka. Do grafiki wolę Corela a nazwa "PhotoShop" dość jasno określa kierunek zastosowań. Odszumianie w PS jest równie skuteczne jak ostrzenie. Można się tego nauczyć przy odrobinie wysiłku. Jak się komuś nie chce to można sobie kupić np. NeatImage Pro+ za dodatkowe 74.90 USD. (wersja pro+ ma plug-ina do PSa). Kwestia kalkulacji. Oprogramowanie jest też chronione patentami i Adobe kupiło Pixmanteca, żeby móc używać engine z RSP/E. Widać nie widzą potrzeby kupowania NojseNinja czy NeatImage.
Podobnie z Photomatixem (mam) - nie wiem, nie potrafię odpowiedzieć dzisiaj na pytanie czy jest w czymkolwiek lepszy od CS3. Zapewne wyjdzie w praniu. Identycznie z panoramami. Przepuściłem przez CS3 kilka swoich strych panoramek i jestem bardziej niż zadowolony z efektów, co nie zmienia faktu, że w kilku miejscach PTGui zrobił to lepiej. Nie wiem jeszcze czy to "wina" CS3 czy operatora.
Nie, nie czuję się obrażony. Nie będę pisał dlaczego bo ja dostanę warnaNie zmienia to faktu, że Twoja wypowiedź jest ubliżająca i zaczepna - takie przynajmniej intencje mogę z niej wyczytać.