Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: CS3 - Co Nowego

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie CS3 - Co Nowego

Co nowego w CS3

Co prawda używam pełnej wersji CS3 tylko kilka dni a wcześniej używałem okrojonej wersji beta. Myslę, że smiało można napisac trochę o tym co jest nowe i "czy warto upgradować".

Piszę tylko o wersji Standard - Extended jest mi raczej zbędna i trzy razy za droga.

1. ACR 4.0 - najpewniej na wspólnym engine z LightRoom'em. Rewelacyjne dobry o ogromnych możliwościach "strojenia". Duży skok jakościowy, na tyle duży, że do ACR 3 nawet ciężko porównywać. Jak na dzisiaj jestem fanem ACR 4

2. Smart Objects - ogromna innowacja. Rozszerzenie warstw korekcyjnych o wszystkie (chyba, aż tak dokładnie nie sprawdzałem) filtry. Warstwę można zmienić na "smart object" i "doczepić do niej dowolną ilość filtrów. Do każdego można w każdej chwili powrócić. Takie niedestrukcyjne poprawki.

3. Quick Selection tool - sama przyjemność korzystania. Selekcja fragmentów obrazka przestała być zadaniem dla cierpliwych. Bardzo efektywne i łatwe w obsłudze narzędzie. Nie tylko do fotomontażu - do maskowania wręcz rewelacyjne.

4. Refine Edge - kolejny "wytrych" do selekcji. Bardzo dobre.

5. Automatic alignment and blending - świetne narzędzie dla tych co robią zdjęcia grupowe i mają problem "zamkniętych oczu". Oczywiście to typowy fotomontaż ale też HDR "z ręki"

6. HDR - Działa! i nie zawiesza się jak w CS2. Oj będzie konkurencja dla Photomatixa.

7. Panorama - Rewelacja. PTGui i PTAssembler mają poważnego konkurenta. Poskładałem kilka swoich starych panoramek i... CS3 robi to lepiej i szybciej. Blending krawędzi też ma lepszy i automatycznie układa wszystko na warstwach umożliwiając własne korekty. Szybkie i mocne narzędzie do panoram. Nie wiem, nie próbowałem, składać QVTR.

8. Healing & cloneing - można ustawić kilka "źródeł" i łatwo przełączać pomiędzy nimi. Narzędzi duzo bardziej wydajne niż dotychczas.

9. Vanishing Point - mnie to akurat nie rajcuje ale... nawet daje się tym coś zrobić.

10 Contrast & Brightness - W Menu w Adjustments nowe (całkowicie nowe) narzedzie, choć można przełączyć na "stare". Starego nie dało się używać. To była tragedia połączona z horrorem Nowe jest całkiem przyjemne i uzyteczne. Można tego używać i działa tak jak się tego oczekuje.

11. Black and White - zarówno w ACR jak i w PS całkiem nowe narzędzie zmiany do B&W. Oj parę plug-inów chyba padnie a na pewno będzie twórcom ciężko dorównac temu co robi CS3

12. Zoomify - ciekawe narzędzie do robiena "zoomowanych' stron we flashu. Cos w rodzaju tego co na google-earth. W CS3 Standard nieco okrojone ale działa i to o dziwo super szybko.

13. Curves - nareszcie wyposażone w histogram.

14. LightRoom - integracja z LR - choć tu szczerze mówiąc nie bardzo wiem po co. Bridge i PS w zupełności wystarczają a do LR mimo szczerych chęci jakoś nie mogę się przekonac.

15. Printing - reklamują, że lepsze niż w CS2. Nie wiem. Może trzeba się przyzwyczaić i przestawić.

16. Device Central - ustrojstwo do robienia grafik na telefony komórkowe. Nic powiedzieć nie mogę - nie używałem.

17. Bridge - nowy, trochę poprawiony. Z ciekawostek lupka pozwalająca podglądnąć powiększenie fragmentu obrazka.

Sporo innych drobiazgów. Niektóre dość mocno ułatwiają życie ale za wcześnie, żeby mieć wyrobione zdanie na ich temat. Otwierają sie i PS i Bridge dużo szybciej niż poprzednio choć to akurat jakąś krytyczną rzeczą raczej nie jest.

Ponoć kompilowane pod Maca i Win Vista oraz intelowske core 2 duo. Powinny działać szybciej i lepiej. Na intelowskim procku pod XP czas testu (tego co zamieścił Duty) nie uległ zmianie. Na notebooku mam dalej 10 sek

Lista jest z pewnością niepełna Liczę, że inni użyszkodnicy się wypowiedzą i dołączą swoje opinie.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-05-2007 o 15:39

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sumujac ceny pluginow/software z punktow 1 (lightroom), 5,6,7,11 to juz wiadomo ze warto wydac kolejne pare zl (na szczescie w moim przypadku upgrade z ok tysiaka) by miec wiele w jednym i to swietnej jakosci niz kilka narzedzi osobno stosowane.
    Z tego samego powodu bralem CS2 - bo juz dosc mialem przegladania/sortowania zdjec w jednym programie, wywolywania w innym, obrobki w kolejnym i docierania (odszumianie czy wyostrzanie) w jeszcze innym.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak działają dokładnie te smart object?

Czy coś takiego:
    1. Skopiuj wszystkie warstwy
    2. Połącz skopiowane warstwy
    3. Zmien tryb na luminosity
    4. USM
    5. Dopasowanie opacity
    Można zrobić prościej używając Smart Objects? Np. czy zamiast punktów 1. i 2. tworzy się nową warstwę Smart Object i efekt jest taki sam? Czy po późniejszej zmianie którejś z niższych warstw ten USM działa na zmienionych warstwach? A czy gdybym w punkcie 1. chciał skopiować tylko jedną warstwę to czy takie efekt też da się osiągnąć?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Jak działają dokładnie te smart object?

Czy coś takiego:
    1. Skopiuj wszystkie warstwy
    2. Połącz skopiowane warstwy
    3. Zmien tryb na luminosity
    4. USM
    5. Dopasowanie opacity
    Można zrobić prościej używając Smart Objects? Np. czy zamiast punktów 1. i 2. tworzy się nową warstwę Smart Object i efekt jest taki sam? Czy po późniejszej zmianie którejś z niższych warstw ten USM działa na zmienionych warstwach? A czy gdybym w punkcie 1. chciał skopiować tylko jedną warstwę to czy takie efekt też da się osiągnąć?
    Mniej więcej tak jak napisałeś. Tylko robi się to prościutko zmieniając warstwę na "Smart Object" potem można wykonać właściwie dowolne operacje na tej warstwie. Nawet kilka. Kolejność działania poszczególnych filtrów można zmienić w dowolnej chwili - tak samo jak z warstwmi korekcyjnymi. Poniżej okienko z palety layers z króciutkim przykładem

Janusz,

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Janusz jak wczytuję zdjęcia do ACR 4 do wartość Blacks jest zawsze na wartości 5. Czy jest to wartość "przekazana" programowi przez aparat czy jest to podbicie software'owe?

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
    Janusz jak wczytuję zdjęcia do ACR 4 do wartość Blacks jest zawsze na wartości 5. Czy jest to wartość "przekazana" programowi przez aparat czy jest to podbicie software'owe?
    Tak jest defaultowo ustawione. Ustaw sobie "0" i zapisz jako "set new defaults" W 99.9% zero jest OK - nie wiem czemu ustawili na 5 ale można zmienić jw.

Janusz,

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

No Janusz! Jesteś niezmordowany w poznawaniu nowości!
    Zaciekawiłeś mnie na tyle, że chyba znowu się przesiądę na nowszą wersję

Gdzie i za ile dostałeś tego CS3?
    Możesz sprawdzić co się zmieniło w zakresie drukowania?
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Janusz rozumiem ze nadal nie ma nic sensownego do odszumiania? czy pojawil sie taki bajer jak jest w elementsie czyli mozliwosc ogladania jednoczesnie zdjecia "przed i po" retuszu? no i czekam na fachowcow od HDRa czy CS3 spelnia ich oczekiwania :-)

ps. jeszcze jedo pytanie od ktorej wersji PS mozna sie zalapac na upgrade do CS3? ostatnio mnie nosilo zeby za jakies smieszne pieniadze kupic np 5 i zrobic sobie upgrade :P

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty Zobacz posta
    ...Gdze i za ile dostałeś tego CS3?
    Możesz sprawdzić co się zmieniło w zakresie drukowania?
    http://www.cortland.com.pl/go/_categ...34ri3bcpfnr0e0

W zakresie drukowania zmieniło się o tyle, że teraz "print with preview" jest wymuszone. Po prostu nie ma innej opcji, tyle że teraz nazywa się "Print" Wszystko poumieszczali w jednym panelu, włącznie z podglądem zdjęcia. Page setup odwołuje się bezpośrednio do drukarki (wywołuje okno dialogowe drukarki) a nie jak dotychczas, że czasami trzeba było ustawiać dwa razy.

Wszystko jest pokazane w tutorialu: http://www.adobe.com/designcenter/vi...hop/about.html

Dokładnie ten sam tutorial jest na płytce.

Chyba warto się przesiąść dla samego Camera RAW - chyba Capture One będzie miał kłopoty z edycją wersji 4.0 w czerwcu Konkurencja duża.

Cytat Zamieszczone przez c42 Zobacz posta
    Janusz rozumiem ze nadal nie ma nic sensownego do odszumiania? czy pojawil sie taki bajer jak jest w elementsie czyli mozliwosc ogladania jednoczesnie zdjecia "przed i po" retuszu? no i czekam na fachowcow od HDRa czy CS3 spelnia ich oczekiwania :-)

ps. jeszcze jedo pytanie od ktorej wersji PS mozna sie zalapac na upgrade do CS3? ostatnio mnie nosilo zeby za jakies smieszne pieniadze kupic np 5 i zrobic sobie upgrade :P
    Pytań sporo więc po koleji:

1. Sensownego do odszumiania? Jest, zawsze było. Tylko trzeba umieć z tego korzystać. Nic nowego sie nie pojawiło bo i po co? Pytanie o odszumianie pojawia się tak często, że siły brak odpowiadać. Dobrze naświetlonej klatki odszumiać nie trzeba. Z gówna bata nie ukręci i z samych szumów informacji się nie wyciągnie bo jej tam nie ma. Obecne narzędzia w PS - poczynając od wersji CS są w zupełności wystarczające. Praktycznie całe odszumianie wystarczy robić w Camera RAW. Szumów na odbitce/papierze i tak nie widać.

2. Przed i po retuszu ZAWSZE (w CS2 na pewno tak - dalej wstecz nie pamiętam dokładnie) można było oglądać. Teraz pojawiła się nowa możliwość "Smart Objects". Nie wiem jak jest w Elements (nie używam).

3. HDR - działa. W CS2 często się zwieszał i wypluwał jakieś dziwne komunikaty. Tu wszystko jest OK. Co do oczekiwań to trudno coś powiedzieć bo to trochę kwestia przyzwyczajenia i umiejętności używania. Wygląda dobrze. W połączeniu z autoalignment wygląda nawet rewelacyjnie dobrze.

4. Upgradeować można od 7.0 - ale to akurat można było sobie sprawdzić na stronach Adobe albo wygooglać.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 22-05-2007 o 08:42

Janusz,

Początki nałogu
    Miasto
    Racibórz

Domyślnie

Pytań sporo więc po koleji:

1. Sensownego do odszumiania? Jest, zawsze było. Tylko trzeba umieć z tego korzystać. Nic nowego sie nie pojawiło bo i po co? Pytanie o odszumianie pojawia się tak często, że siły brak odpowiadać. Dobrze naświetlonej klatki odszumiać nie trzeba. Z gówna bata nie ukręci
    ciekawa odpowiedz :] ja mam inne zdanie co do szumow i wolalbym zeby taki kombajn jak CS3 mial cos adekwatnego do np NijaNoise czy chocby smieszne odszumianie w paintshoppro (ktore kosztuje raptem 300pln). programy graficzne chyba do tego sluza zeby zrobic cos z niczego? poza tym jezeli nie masz potrzeby odszumiac zdjec z ISO1600 to gratuluje wzroku zreszta nie pisalem ze akuratnie chce odszumiac zdjecia przeznaczone do druku...

z samych szumów informacji się nie wyciągnie bo jej tam nie ma. Obecne narzędzia w PS - poczynając od wersji CS są w zupełności wystarczające.
    widac mam za duze oczekiwania co do tej opcji w CS...

w CS2 na pewno tak - dalej wstecz nie pamiętam dokładnie)[/i] można było oglądać. Teraz pojawiła się nowa możliwość "Smart Objects". Nie wiem jak jest w Elements (nie używam).
    taki mozg jak Ty nie widzial elementsa w akcji? zaluj bo wiele rzeczy jest kapitalnie rozwiazanych. a DPP widziales na oczy? no tak zapomnialem to tez Ciebie mierzi... wiec tam tez jest takie "przed i po"...

HDR - działa. W CS2 często się zwieszał i wypluwał jakieś dziwne komunikaty. Tu wszystko jest OK. Co do oczekiwań to trudno coś powiedzieć bo to trochę kwestia przyzwyczajenia i umiejętności używania.
    HDR z Photomatix byl niebo ladniejszyz niz w wykonaniu CSa, widziales ta roznice?

Upgradeować można od 7.0 - ale to akurat można było sobie sprawdzić na stronach Adobe albo wygooglać
    odpowiem rownie zlosliwie ze informacje o nowym CS3 mozna poszukac w sieci...

edit. wlasnie Tomasz wlepil mi warna za obrazanie ludzi... Janusz czujesz sie obrazony? ja rozumumiem ze zakladajac topic "co nowego w cs3" czekasz na rozmowe dotyczaca tego programu... no nic mam nauczke nie podejmowac tematow w ktorym uczestniczy ktores z forumowych guru... brawo :-) swoja droga Janusz nie chcac mi odpisywac mogl sie ugryzc w jezyk i przemilczec sprawa a ton Janusza tez mial daleko do "przyjaznego"...
    Ostatnio edytowane przez c42 ; 22-05-2007 o 10:03

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów