Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 31-05-2007 o 21:48
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Funkcjami - fakt faktem tylko! 1 do ostrzenia. Wyglada niezle. Cheyba trzeba bedzie zakupic upgrade(aczkolwiek w takiej wersji jak jest mi wystarcza) i tak ostrze skryptem JANUSZA (w robocie w domu nie mam PSa)
To nowe ACR 4.1 w masking robi praktycznie to samo co w tejże akcji (z wątku o ostrzeniu w T&T).
Nowe ACR ma zupełnie nowe podejście do ostrzenia. Można powiedzieć nową "filozofię" ostrzenia wymyśloną chyba przez Bruce Fraser'a. Amount, Radius i Detail tylko z wyglądu przypominają USM. Z USM nie mają wiele wspólnego. Detail jest dość daleko od USMowego Tresholdu. W połączeniu z "Clarity" (podnosi lokalne kontrasty czyli też ostrzy) to jest zupełnie nowa jakość. Powiedzał bym rewolucja w konwerterach.
Dodane defringe (w zakładce od aberracji) z trzema "stopniami" wycinania obwódek wokół wypalonych świateł (np. odbłyski na wodzie) usuwa jedną z ostatnich wad ACRa.
Adobe widać postawił na obróbkę RAWów. Nic dziwnego bo "kupili" człowieka, który pisał engine do Capture One i (potem) RawShootera. Ostatnio dodali obsługę formatów Phase One. Czyżby chęć przejęcia i tego? Oj będzie się działo...
Po jednodniowych zabawach z ACR 4.1 jestem nim zachwycony. Aha i nie pracuję dla Adobe
EDIT: To na co wszyscy narzekali tj. kolory skóry chyba przestało być słabą stroną ACR
EDIT2: Może się mylę ale wydaje mi się, że celem Adobe jest taki konwerter po którym już nie trzeba poprawiać w PS. Czyli to co będzie w LR 1.1 (?) ma wystarczyć na 99.9% zdjęć. Wyraźny podział rynku na "szybkie RAWy" -> LightRoom, grafika i intensywna obróbka zdjęć -> PS CS3 i 3D + movies w PS CS3 Extended
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 01-06-2007 o 10:42
Janusz,
Jeszcze jedna ciekawostka dla tych co mają kopie "legalne inaczej"
Od dnia ukazania się płytki, tej oryginalnej, cały PS CS3 został "updatowany"i muszę powiedzieć, że jest sporo inny od pierwotnej wersji. Chyba jest nie tylko nowe ACR ale też nowy sposób walki z piractwem.
Janusz,
Bije sie w piersi , niedoczytalem:
The Camera Raw 4.1 plug-in is not compatible with versions of Photoshop earlier than Photoshop CS3 or versions of Photoshop Elements earlier than Photoshop Elements 4.0 for Macintosh or Photoshop Elements 5.0 for Windows.
Czyli moge spokojnie zakupic upgrade z PSE4 do PSE5
I dobrze - w koncu ci co potrzebuja kupia a ci ktorych nie stac to albo starsze wersje albo alternatywy (elements, corel)
Edit:
Janusz czy camera raz ma teraz "prostowniczke" czt tylko w PSie? (chyba namowie firme na upgrade)
Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 01-06-2007 o 14:25
Witam.
Proszę o wyrozumiałość dla mojej niewiedzy , ale...
Testuję CS3 i mam wątpliwość związaną z ostrzeniem w ACR 4.1. Niebardzo mogę się połapać ja tam działa funkcja MASKOWANIE. Podczas regulacji suwakiem szczegóły na podglądzie zmieniają swoje kolory z czerwonego przez biały , czarny do niebieskiego - co oznacza każdy z kolorów i jak tego używać ? Mam nadzieję , że ktoś mnie oświeci ...
6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...
Masking: as the name suggests, controls an on the fly edge masking creation that will reduce the sharpening of non-edge areas while concentrating the sharpening on edges-which is a principle of “capture sharpening”. The fact that Camera Raw is creating an edge mask on the fly is very way cool. One should note, however, as with Camera Raw’s Fill Light, setting the Masking control above zero will cause a bit of calculation to be done. By default the Masking is set to zero-meaning no masking and no mask being built.