Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 59

Wątek: CS3 - Co Nowego

Mieszany widok

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    ...Jestem ciekaw jak szybko da się pracować tym narzędziem....

To jest super szybkie. Właściwie nie widać opóźnień jak się jeździ suwaczkami. Co więcej to jest tak śmisznie zrobione, że wciśnięty alt działa TYLKO przy view na 100% (lub więcej)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 31-05-2007 o 21:48

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Funkcjami - fakt faktem tylko! 1 do ostrzenia. Wyglada niezle. Cheyba trzeba bedzie zakupic upgrade (aczkolwiek w takiej wersji jak jest mi wystarcza) i tak ostrze skryptem JANUSZA (w robocie w domu nie mam PSa)

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    .... i tak ostrze skryptem JANUSZA ....
    To nowe ACR 4.1 w masking robi praktycznie to samo co w tejże akcji (z wątku o ostrzeniu w T&T).

Nowe ACR ma zupełnie nowe podejście do ostrzenia. Można powiedzieć nową "filozofię" ostrzenia wymyśloną chyba przez Bruce Fraser'a. Amount, Radius i Detail tylko z wyglądu przypominają USM. Z USM nie mają wiele wspólnego. Detail jest dość daleko od USMowego Tresholdu. W połączeniu z "Clarity" (podnosi lokalne kontrasty czyli też ostrzy) to jest zupełnie nowa jakość. Powiedzał bym rewolucja w konwerterach.

Dodane defringe (w zakładce od aberracji) z trzema "stopniami" wycinania obwódek wokół wypalonych świateł (np. odbłyski na wodzie) usuwa jedną z ostatnich wad ACRa.

Adobe widać postawił na obróbkę RAWów. Nic dziwnego bo "kupili" człowieka, który pisał engine do Capture One i (potem) RawShootera. Ostatnio dodali obsługę formatów Phase One. Czyżby chęć przejęcia i tego? Oj będzie się działo...

Po jednodniowych zabawach z ACR 4.1 jestem nim zachwycony. Aha i nie pracuję dla Adobe

EDIT: To na co wszyscy narzekali tj. kolory skóry chyba przestało być słabą stroną ACR

EDIT2: Może się mylę ale wydaje mi się, że celem Adobe jest taki konwerter po którym już nie trzeba poprawiać w PS. Czyli to co będzie w LR 1.1 (?) ma wystarczyć na 99.9% zdjęć. Wyraźny podział rynku na "szybkie RAWy" -> LightRoom, grafika i intensywna obróbka zdjęć -> PS CS3 i 3D + movies w PS CS3 Extended
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 01-06-2007 o 10:42

Janusz,

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    EDIT2: Może się mylę ale wydaje mi się, że celem Adobe jest taki konwerter po którym już nie trzeba poprawiać w PS. Czyli to co będzie w LR 1.1 (?) ma wystarczyć na 99.9% zdjęć. Wyraźny podział rynku na "szybkie RAWy" -> LightRoom, grafika i intensywna obróbka zdjęć -> PS CS3 i 3D + movies w PS CS3 Extended
    I tutaj ise z toba zgodze. ACR 4.1 (czyli powiedzmy Lightroom 1.1) to w zupelnosci dla "pstrykacza" wszystko co trzeba. Tacy ludzie jak ja (czyli ze znikoma znajomopscia PSa) stawiaja sobie na celu 1 zadanie: convert - (sharpen) - save.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jeszcze jedna ciekawostka dla tych co mają kopie "legalne inaczej"

Od dnia ukazania się płytki, tej oryginalnej, cały PS CS3 został "updatowany" i muszę powiedzieć, że jest sporo inny od pierwotnej wersji. Chyba jest nie tylko nowe ACR ale też nowy sposób walki z piractwem.

Janusz,

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    I tutaj ise z toba zgodze. ACR 4.1 (czyli powiedzmy Lightroom 1.1) to w zupelnosci dla "pstrykacza" wszystko co trzeba. Tacy ludzie jak ja (czyli ze znikoma znajomopscia PSa) stawiaja sobie na celu 1 zadanie: convert - (sharpen) - save.
    Dokładnie... jak widzę mi na ten przykład PE (z PE 5.0 nowy ACR będzie chodzić) + później Lightroom powinien wystarczyć.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Dokładnie... jak widzę mi na ten przykład PE (z PE 5.0 nowy ACR będzie chodzić) + później Lightroom powinien wystarczyć.
    Bije sie w piersi , niedoczytalem:
    The Camera Raw 4.1 plug-in is not compatible with versions of Photoshop earlier than Photoshop CS3 or versions of Photoshop Elements earlier than Photoshop Elements 4.0 for Macintosh or Photoshop Elements 5.0 for Windows.
    Czyli moge spokojnie zakupic upgrade z PSE4 do PSE5

Pełne uzależnienie

Domyślnie

I dobrze - w koncu ci co potrzebuja kupia a ci ktorych nie stac to albo starsze wersje albo alternatywy (elements, corel)

Edit:
    Janusz czy camera raz ma teraz "prostowniczke" czt tylko w PSie? (chyba namowie firme na upgrade)
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 01-06-2007 o 14:25

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Witam.
    Proszę o wyrozumiałość dla mojej niewiedzy , ale...
    Testuję CS3 i mam wątpliwość związaną z ostrzeniem w ACR 4.1. Niebardzo mogę się połapać ja tam działa funkcja MASKOWANIE. Podczas regulacji suwakiem szczegóły na podglądzie zmieniają swoje kolory z czerwonego przez biały , czarny do niebieskiego - co oznacza każdy z kolorów i jak tego używać ? Mam nadzieję , że ktoś mnie oświeci ...
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez greg7878 Zobacz posta
    Witam.
    Proszę o wyrozumiałość dla mojej niewiedzy , ale...
    Testuję CS3 i mam wątpliwość związaną z ostrzeniem w ACR 4.1. Niebardzo mogę się połapać ja tam działa funkcja MASKOWANIE. Podczas regulacji suwakiem szczegóły na podglądzie zmieniają swoje kolory z czerwonego przez biały , czarny do niebieskiego - co oznacza każdy z kolorów i jak tego używać ? Mam nadzieję , że ktoś mnie oświeci ...
    Masking: as the name suggests, controls an on the fly edge masking creation that will reduce the sharpening of non-edge areas while concentrating the sharpening on edges-which is a principle of “capture sharpening”. The fact that Camera Raw is creating an edge mask on the fly is very way cool. One should note, however, as with Camera Raw’s Fill Light, setting the Masking control above zero will cause a bit of calculation to be done. By default the Masking is set to zero-meaning no masking and no mask being built.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów