Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: 30D i problem?

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 30D i problem?

Witam

Jest to moj pierwszy post na tym forum i pierwszy kontakt z lustrem Canona, ale nie pierwszy wogole.
    Tak czy inaczej zakupilem 30D i jak narazie posiadam do niego jedynie 17-85 obiektyw. Raczej mam mieszane odczucia co do niego pod wzgledem optyczym, 17mm szajs jak dla mnie, pozniej juz jest coraz lepiej.
    Niemniej przy tym nie zostane, na oku mam jako dol SIGME 10-20 i wyzej eLka 24-105.
    Ale wracajac do problemu.. robiac fotki (tu pokaze nocna na ktorej bedzie to widac) zauwazylem poprzeczne pasy widoczne szczegolnie w ciemniejszych miejscach, nie wiem jak to sie nazywa i co to takiego, ale to dziwny obiaw bo fotke zrobilem na ISO 100, wywolalem z RAW-a z temp. 2800K. za pomoca canonowskiego programu ze standardowymi ustawieniami.

Moze powiecie na ten temat cos wiecej.

PS. Co do kolorow i 30D przeszukalem cale forum i niewiele na ten temat znalazlem ale moze zasugerujecie jakies ustawienia do JPG jesli mowimy o zieleni drzew i krajobrazach?

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Objawy dziwne, ale ja pasów nie widzę, może masz coś z monitorem.
    Poza tym może to nie to zdjęcie bo exifie są inne dane o ISO:

Camera Make: Canon
    Camera Model: Canon EOS 30D
    Image Date: 2007:05:18 21:59:41
    Flash Used: No
    Focal Length: 17.0mm
    CCD Width: 14.99mm
    Exposure Time: 30.000 s
    Aperture: f/11.0
    ISO equiv: 200
    White Balance: Manual
    Exposure: Manual
    Exposure Mode: Manual

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

widac pasy i to wyraznie. To chyba raczej Twoj monitor
    Zmniej moze nieco sobie to zdjecie. Wtedy lepiej wdac.
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 18-05-2007 o 22:50

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sorrki, mala pomylka, faktycznie ISO 200, ale znalazlem tez o co mi chodzi, niemniej tak dobry z anglika nie jestem, chodzi o sam dol tej strony i cos co nazywa sie banding

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/page22.asp

Przy drzewach cos takiego wlasnie zaobserwowalem, w czesci z niebem.

I wiem nie... lepiej nie ogladac zdjec w powiekszeniu, bo nerwicy mozna dostac, ale juz sie stalo

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    ...Ale wracajac do problemu.. robiac fotki (tu pokaze nocna na ktorej bedzie to widac) zauwazylem poprzeczne pasy widoczne szczegolnie w ciemniejszych miejscach, nie wiem jak to sie nazywa i co to takiego, ale to dziwny obiaw bo fotke zrobilem na ISO 100, wywolalem z RAW-a z temp. 2800K. za pomoca canonowskiego programu ze standardowymi ustawieniami.
    Kurczę nic nie widzę... gdzie one są dokładnie? Zdjęcie jest na ISO 200.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Powaznie, nic nie widzicie? Moze to przez monitor konkurencji (SONY), oszpecajacej fotki
    OK. zaraz sprawdze na innym

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    Powaznie, nic nie widzicie? Moze to przez monitor konkurencji (SONY), oszpecajacej fotki OK. zaraz sprawdze na innym
    Być może to przez ekran mojego laptopa, jutro rzucę okiem na normalnym monitorze, nomen omen również SONY

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Na przykładzie z dpreview wyraźnie widzę, ale u Ciebie nie mogę zlokalizować.
    Mam monitor CRT 21"

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Też nic nie widze na notebooku. W cieniach jest zawsze mało informacji i dużo szumów. W jotpegach to się może przekładać na jakiś banding. Sporo zależy od stopnia kompresji i powiększenia w którym ogladasz fotke.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam LCD 19", ale przeszedlem na drugi monitor 22" CRT i fakt, ze musialem go pojasnic i widac ten efekt z mniejszym skutkiem, ale jest. Ja nie mam super wzroku. Prawa strona fotki, tuz nad drzewami.
    Dwa spojrzcie na niebo, to sa standardowe ustawienia i nic nie wyciagane, barwa byla jedynie na 2800 i w paracie i w wywo;ywaniu z RAW-a i moim zdaniem powinno byc gladkie.. chyba
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Też nic nie widze na notebooku. W cieniach jest zawsze mało informacji i dużo szumów. W jotpegach to się może przekładać na jakiś banding. Sporo zależy od stopnia kompresji i powiększenia w którym ogladasz fotke.

Moze masz faktycznie racje, ze to konwersja na jpg, sprobuje jeszcze na TIF-a
    Ostatnio edytowane przez BelYaal ; 18-05-2007 o 23:18 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów